FOTO Ştrandurile din Ungaria, asaltate de români

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Bazinul cu valuri este printre preferate
Bazinul cu valuri este printre preferate

Aflat la o distanţă de 80 de kilometri de Arad, oraşul Gyula este înţesat cu turişti români. Terasele, restaurantele, plajele şi străzile gem de români care fug un weekend sau câteva zile peste graniţă pentru a se bucura de facilităţile vecinilor pe bani mai puţini decât în ţară.

De exemplu, dacă în Arad pentru o noapte la pensiune se plăteşte în jur de 60 de lei, în Ungaria se poate găsi cazare şi la 40 de lei pe noapte. Mai mult, ungurii s-au adaptat şi au făcut şi meniuri în limba română.

„Mergem în Ungaria la ştrand pentru că ne costă mai puţin şi avem parte de condiţii mai bune decât la noi. Avem ştranduri şi la Arad, dar nu se compară cu cele din ţara vecină“, spune Camelia Rusu, din Arad, care a mers la ştrandul din Gyula împreună cu familia şi câţiva prieteni.

Tineri şi pensionari

Cei care au venit pentru prima dată la plajă în Ungaria au fost uimiţi de numărul mare de români pe care i-au întâlnit. „Nu am crezut că sunt atâţia români aici. Ne era frică că nu ne vom înţelege cu vânzătorii, dar mai peste tot meniul este  trecut şi în limba română“, susţine Maria, care a mers în Ungaria printr-o excursie organizată de Casa de Ajutor Reciproc a Pensionarilor din Arad.

Ştrandul din Gyula, principala atracţie, se întinde pe o suprafaţă de 8,5 hectare şi dispune de 19 bazine cu apă termală, bazin cu valuri, bazin pentru copii, bazin olimpic, saună, jacuzzi, welness şi spa.

Pensionarii merg pentru bazinele cu apă termală, iar tinerii sunt atraşi de bazinele cu tobogane, dar şi de cel cu valuri.

„Stăm, şi ascultăm când sună clopoţelul şi atunci ne îndreptăm spre bazinul cu valuri.“, spune Lucian Petrov, unul dintre tinerii care face vizite dese la vecinii unguri.

Bucate ungureşti

De asemenea, ştrandul are şi plaje amenajate, dar şi zone în care se poate sta la umbra copacilor.
În incinta ştrandului se poate mânca de la gulaşul şi peştele tradiţionale ungureşti până la langoşi, fructe şi îngheţată. La orele amiezii, mai toate terasele sunt aglomerate. Trei persoane pot mânca şi bea răcoritoare cu aproximativ cinci mii de forinţi (în jur de 80 de lei).

Acces modern

Intrarea costă puţin peste două mii de forinţi, adică aproximativ 30 de lei. În această sumă este asigurat accesul la bazine, dar şi la cabine de schimb moderne. Accesul se face cu brăţări care au incorporat un cip, cu care se deschid, respectiv închid dulapurile în care se lasă hainele sau valorile.

Reprezentanţii ştrandului din Gyula spun că sunt zile în care mai mult de jumătate dintre vizitatori sunt români. „În ultimii ani, cumpărăturile au trecut pe loc secund, iar pe principalul loc se află vizitele la ştrand”, spune Szolt, agent economic de la ştrandul din Gyula.

Ştrandul Băilor Cetăţii

Oraşul Gyula este situat în sudul Ungariei, la graniţa cu judeţul Arad. Ştrandul Băilor Cetăţii, aşa cum este numită zona, este considerat cel mai frumos dintre ştrandurile cu băi termale din Ungaria, în competiţie cu celelalte centre SPA (sanitas per aquam) similare, cum sunt cele din Battanya şi Oroszhaza.

Întins pe o suprafaţă de 8,5 hectare, acesta este amplasat într-un parc secular ocrotit de lege, în apropierea unui castel medieval care în urmă cu 600 de ani a aparţinut lui Ioan Corvin, fiul nelegitim al regelui Matei Corvin. Ştrandul se află la aproximativ 80 de kilometri de Arad şi se ajunge la el prin Punctul de Trecere Vărşand.

Vă mai recomandăm: FOTO Ştrandurile timişorene sunt băgate la apă de cele din Ungaria

Weekend la preţ promoţional, cu intare gratuită la ştrand, în Ungaria

Arad



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite