Farmacistul Rozsnyay Matyas, primul arădean care a avut telefon fix. Povestea unuia dintre cei mai influenţi oameni din istoria oraşului

Farmacistul Rozsnyay Matyas, primul arădean care a avut telefon fix. Povestea unuia dintre cei mai influenţi oameni din istoria oraşului

Palatul Rozsnyay acum mai bine de o sută de ani. Foto www.blogaradean.wordpress.com

Farmacistul Rozsnyay Matyas este primul arădean care a avut telefon fix. Acesta a fost un renumit farmacist al vremii sale şi avea telefon atât în locuinţa sa din palatul în care locuia, cât şi în farmacia de la parterul imobilului.

Ştiri pe aceeaşi temă

Rozsnyay Matyas s-a născut în Szabadszallas (Kunszentmiklos, Bacs-Kiskun, Austro-Ungaria) la data de 14 martie 1833 şi a decedat la vârsta de 62 de ani, pe 5 august 1895, în Arad.

După ce a absolvit şcoala elementară din localitatea natală, Matyas a urmat cursurile Colegiului Reformat din Kecskemet. Ulterior, a fost admis la Wiener Neustadt Militärakademie, şcoală pe care a abandonat-o în anul 1848, datorită situaţiei politice. După ce lucrurile s-au aşezat din nou pe făgaşul normal, Rozsnyay a decis să reia studiile, însă de data aceasta în domeniul medicinei. A început să studieze farmaceutica în Budapesta, însă în 1855 a obţinut diploma de maestru la Universitatea din Viena. 

Timp de peste zece ani, a lucrat ca asistent al farmacistului Zsigmond Katona în Szeged, respectiv Kecskemet. În 1871, s-a întâlnit la Arad, unde se organizase în acel an Întâlnirea Anuală a Doctorilor şi Cercetătorilor Naturalişti din Imperiul Austro-Ungar, cu farmacistul Szarka Janos, care i-a propus să vină în Arad, unde acesta avea o farmacie înfiinţată în 1824, care în 1887 se mută în clădirea astăzi cunoscută drept Palatul Rozsnyay.

Membru al Consiliului Municipal Arad şi mason

Ajuns în Arad, Rozsnyay Matyas a început să se implice şi în viaţa publică a oraşului, documentele de la sfârşitul secolului al XIX-lea arătând că în 1890 şi 1893, farmacistul apare printre membrii Consiliului Municipal, ca membru al comitetului pentru epidemii, dar şi ca fiind primul preşedinte al unei bănci de economii din oraş. De asemenea, a fost un cunoscut membru al masoneriei arădene, fiind până în anul 1888 membru al lojii Fraternitas, ulterior înscriindu-se în loja Concordia, al cărei prim Maestru ajunge.


Farmacistul a mai fost şi membru al primului comitet executiv (provizoriu) al Asociaţiei Kolcsey, înfiinţată la 24 aprilie 1881. Mai târziu, a făcut parte şi din comitetul executiv permanent al Asociaţiei. În cariera sa de cercetător al domeniului farmaceutic, Rozsnyay a scris câteva cărţi în care trata anumite aspecte ale cercetărilor sale, însă în acelaşi timp s-a ocupat şi de traducerea în maghiară a primei cărţi despre şah, fiind un pasionat al acestui sport al minţii.

În anul 1891, acesta se îmbolnăveşte, dar rămâne în continuare o figură publică în Arad până în anul 1895, când în ziua de 5 august moare, răpus fiind de cancerul la stomac şi la ficat. Acesta a avut doi fii, Kalman şi Jozsef, ambii lucrând în domeniul în care tatăl lor a excelat o viaţă întreagă.

Rozsnyay Matyas a fost şi un pasionat de fotografie, acesta declarând la un moment dat, undeva în anii 1860, după ce ţinuse o prezentare despre fotografie unor medici la o întâlnire anuală a acestora, că se va ajunge ca fotografiile să înlocuiască desenele din cărţi. De asemenea, Rozsnyay a fost primul locuitor al Aradului care a avut telefon fix, acesta fiind conectat atât la farmacia de la parterul palatului său, cât şi la locuinţa de la ultimul etaj.

Vă mai recomandăm:

Pericolul de la ureche: telefoanele care iradiază cel mai mult

Cu ce se tratau românii acum 150 de ani. Secretele unui renumit farmacist botoşănean, dezvăluite de istorici pe baza unui document unicat

citeste totul despre: