Cum trebuie consumate arahidele pentru a evita alergiile şi ce reacţii provoacă în organism alunele prăjite

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Cel mai indicat este să consumăm arahidele crude. Foto www.andreilaslau.ro
Cel mai indicat este să consumăm arahidele crude. Foto www.andreilaslau.ro

Arahidele provoacă, în unele cazuri, alergii. Persoanele care sunt sensibile la acest aliment pot avea serioase probleme din cauza consumului arahidelor.

Unul din 50 de copii face reacţie alergică la arahidele  coapte, în special acei copii cu deficiente ale sistemului imunitar. Nutriţionistul arădean Dan Merişca spune că cel mai indicat este ca arahidele să fie consumate crude.

"Prin coacere, după depăşirea unui anumit număr de grade Celsius (procedura de uscare a arahidelor) se produce schimbarea compoziţiei chimice, în aşa fel încât organismul nu este pregătit să digere bine alimentele şi de aici rezultă reacţia alergică. De cele mai multe ori dau reacţii alergice uşoare, dar există situaţii în care viaţa poate fi pusă în pericol din cauza şocului anafilactic", spune medicul Dan Merişca.

Acesta susţine că uneori şi o cantiate mică de arahide poate provoca probleme serioase, mai ales la copii, la nivel digestiv şi pot apărea alergii sau pseudoalergii pe care niciodată nu le vom putea trata cu medicamente de tip antibiotice.

"Întotdeauna este foarte important să identificăm foarte bine cauza. De obicei aceste reacţii alergice sunt o avertizare din partea organismului, iar de multe ori problema se rezolvă prin regim alimentar adecvat. Prin consumul de arahide  pentru un sistem imunitar deficitar, putem contacta un inflamator puternic numit histamina. În interiorul organismului este distrusă de enzime, iar de multe ori ca şi o avertizare a organismului pacientul prezintă simtome precum: tuse, tulburări digestive, erupţii cutanate. Dacă aceste enzime sunt insuficiente, precum în cazul unui sistem imunitar deficitar, avem de-a face cu o serie de reacţii alergice sau pseudoalergice. Histamina este luată în mod normal din alimente precum brânzeturile fermentate, peşte sau alune. Dacă enzimele ce descompun histamina sunt în cantitate redusă, histamina se acumulează în exces şi de aici apar acele reacţii", mai completează medicul arădean.

Principalul tratament constă într-un regim alimentar şi consum de alimente proaspete, unde concentraţia de histamină e scăzută. Pentru cei de iubesc arahidele  se recomandă consumul acestora sub formă crudă, fiartă sau prajite în ulei de palmier sau de porumb. S-a observat că în zona Orientului aceste reacţii alergice sunt extrem de rar întâlnite spre deosebire de Occident. Explicaţia e una simplă: acolo se consumă arahide crude, fierte sau fripte şi consumate imediat. În unele zone din Orient există cultura de a-ţi servi musafirii cu arahide fierte sau fripte proaspăt echivalentul popcornului de la noi.

"De altfel se încurajează consumul lor în stare crudă, unde se beneficiază de tot ce-i mai bun din arahide. De asemenea, adevăratul unt de arahide tot în Orient se găseşte: el este obţinut din arahide crude presate la rece şi folosite de gospodine în prăjiturile preparate în special la marile sărbători musulmane. E suficient să consumăm din natură totul sub formă proaspătă, cât mai puţin procesat, pentru a ne bucura cu adevărat de vitamine, proteine, acizi graşi esenţiali omega 3", mai completează Dan Merişca.

Acesta explică faptul că arahidele sub formă crudă scad riscul bolilor cardio-vasculare, scad colesterolul din sânge, reduc riscul unor boli precum Alzheimer, scad riscul de degenerare a ţesutului nervos, previn formarea calculilor biliari (pietre la fiere), scad considerabil riscul de cancer dacă sunt consumate într-un regim alimentar corespunzător.

Aşadar acelaşi aliment preparat incorect poate produce o serie de probleme nedorite, în timp ce consumarea lui în mod corespunzător ne poate fi de mare ajutor.

Vă mai recomandăm: Ce nu trebuie să conţină un iaurt. Ingrediente de evitat pe eticheta produsului

Cele mai periculoase remedii din popor

Arad



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite