Cu ce înlocuim cafeaua dacă vrem să evităm cafeina: energizantul natural ideal recomandat de nutriţionişti

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Legumele şi fructele ne dau energia necesară
Legumele şi fructele ne dau energia necesară

Cafeaua consumată cu moderaţie poate fi benefică, însă atunci când se fac excese ea poate să ducă la anumite afecţiuni. Există băuturi mai sănătoase care pot conferi energie pe parcursul zilei şi sunt benefice pentru organism.

Mai ales după astenia de primăvară, mulţi se întreabă ce să consume pentru a avea un dram de energie în plus şi pentru a fi sănătoşi. Medicii spun că este suficient să ne întoarcem „la izvoare” şi să vedem ce foloseau înaintaşii noştri care au trăit şi mult şi bine. Medicul arădean Merişca Dan, care este specialist în nutriţie şi stomatolog, spune că avem mai multe posibilităţi în funcţie de timpul dedicat nouă, gusturi şi creativitate.

„Primele pe listă ar fi sucurile naturale sau fresh-urile făcute chiar de noi şi consumate imediat, sub forma cea mai proaspată cu putinţă. Iar când folosesc termenul de fresh, exact la fresh mă gandesc: fructe proaspete, în special citrice. Atenţionarea medicală stomatologică e una foarte serioasa şi anume: niciodată dupa ce am consumat un suc de citrice să nu ne spălăm imediat pe dinti. Nici în cazul în care am consumat roşii, suc de roşii şi orice aliment sau băutură ce conţine o formă sau alta de acid. În stomatologie acidul citric sau fosforic se foloseşte pentru gravarea acidă a dintelui. În momentul în care dinţii sunt în contact cu acidul fosforic fie el din orice sursă de provenienţă, face acea gravare (înmuiere) a smalţului, acesta devine moale, iar noi prin periaj practice riscăm să producem abrazie a tesutului dentar, la nivelul gingiei. Practic e vorba de acea leziune artificiala sub forma de "v". Sfatul meu este ca de fiecare dată când consumăm sucuri sau orice aliment-lichid răcoritor ce conţine acid să clătim cu apă şi doar după 30 de minute să folosim peria de dinţi”, menţionează Dan Merişca.

Aceasta mai spune că tot pentru a ne energiza suplimentar putem folosi ceaiurile. „Sunt sursa ideală, cu condiţia să fie din surse sigure. De obicei tot în natură găsim ceva bun. Precizerea ce trebuie făcută e sa fim atenţi la coloraţiile ce pot apărea dacă folosim ceai în exces. De această dată este bine să periem dinţii imediat după consumarea unui astfel de ceai ”, afirmă medicul.

O altă alternativa ar fi salatele din rădăcinoase şi mereu combinate. Însă foarte important este să evităm asocierea de vitamine şi proteine în salate. Deci salate fără sosuri. Important este să fie neapărat ceva din rădăcinoase "albe" (pătrunjel, păstârnac sau cel mai potrivit e să folosim ţelina-energizantul ideal).

„Tot ce creşte sub pământ e foarte bogat în minerale extrem de necesare organismului. De ce nu e nevoie să asociem vitaminele cu proteine dacă dorim un plus de energie? Foarte simplu: întotdeauna vitaminele au constituit sursa principală de energie şi declanşatorul energiei din organism. În momentul în care asociem salata cu grătarul, vitaminele din salată vor da mâna de ajutor digestiei, deci energia va fi folosită în acel scop. Putem să ne luăm energie din legume şi fructe şi să mai rărim frecvenţa ceştilor de cafea”, încheie medicul arădean. 

Vă mai recomandăm: 

STUDIU Cafeaua românilor este şi scumpă, şi diluată. Suntem fruntaşii UE la preţul cafelei şi codaşi la consum

Curiozităţi despre cafea. Cât de bună şi de dăunătoare este cafeina
 

Arad



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite