Caz de trichineloză în Arad: analizele cărnii de porc au salvat o familie de la spitalizare
0O familie din judeţul Arad a fost cât pe ce să ajungă în spital după ce a tăiat un porc. Norocul lor a fost că au hotărât să ducă carnea la analize.
După aflarea rezultatelor analizelor au aflat că au fost la un pas să se îmbolnăvească, deoarece carnea porcului de 140 de kilograme era infestată.
Cazul s-a înregistrat într-o gospodărie din oraşul arădean Ineu.
Primarul oraşului Ineu, Călin Abrudan, spune că după sacrificarea porcului care provenea dintr-o fermă ce ar fi putut avea contact cu fondul silvic, familia a făcut testul trichineloscopic, unde s-a constatat că porcul era infestat cu acest virus.
„Au mers la Arad, pentru a repeta analiza la un alt laborator şi s-a confirmat infestarea cărnii. Trebuie să atragem atenţia tuturor celor care intenţionează să sacrifice porci în această perioadă, că analiza trichineloscopică este esenţială”, a declarat primarul.
Trichineloza este o boală provocată de viermele Trichinella spiralis, care ajunge în organism în urma consumului de carne contaminată. Omul se îmbolnăveşte în cazul în care consumă carne de porc, de vânat (mistreţ, urs) sau de cal, care conţine larve sau chisturi viabile de Trichinella spiralis. Majoritatea cazurilor de trichineloză sunt asimptomatice, însă există şi forme grave, care pot cauza moartea prin complicaţiile determinate.
Printre simptomele trichinelozei se numără tulburările digestive (dureri abdominale, diaree, greţuri şi vărsături), care apar la o zi, două, după consumul de carne contaminată. Mai sunt caracteristice febra, umflarea ochilor şi a feţei, conjunctivita, durerile musculare şi slăbiciunea musculară severă. Potrivit medicilor, procedeele de sărare, afumare sau uscare a cărnii nu distrug larvele care provoacă trichineloza. Boala nu se transmite de la om la om.
În fiecare an în judeţele din România se înregistrează zeci de cazuri de infectare cu trichineloză.
Vă mai recomandăm: Creşte riscul de îmbolnăvire cu trichineloză