Tot mai mulţi brăileni conştienţi de importanţa examinarea trichineloscopice a cărnii porcilor sacrificaţi în gospodăriile particulare
0Brăilenii au înţeles importanţa efectuării examinării trichineloscopice a cărnii porcilor sacrificaţi în gospodăriile particulare. Cel puţin aşa reiese din datele statistice întocmite de Direcţia Sanitar Veterinară şi pentru Siguranţa Alimentelor (DSVSA) Brăila, care arată că numărul probelor aduse de persoanele private la laboratoarele autorizate, pentru analize, a fost aproape dublu faţă de anul trecut.
Până vineri, 23 decembrie, s-au efectuat 4.085 examinări trichineloscopice, faţă de doar 2.141 examene efectuate în luna decembrie a anului 2015. Nicio probă adusă la control nu a relevat prezenţa temutului parazit trichinella spiralis, care se poate transmite de la porc la om, provocând trichineloza, o boală ce poate fi mortală dacă organismul infestat nu răspunde la tratament.
„Comparativ cu anul 2015, se constată o creştere semnificativă a numărului de examene trichineloscopice efectuate, fapt ce denotă un impact pozitiv al întregii campanii de informare a publicului consumator asupra importanţei acestor măsuri preventive şi o conştientizare a riscurilor asumate prin igonorarea unui astfel de control sanitar veterinar. Precizăm că până în prezent (vineri după-amiază n.n.) nu a fost înregistrat niciun rezultat pozitiv la examenul trichineloscopic.
În eventualitatea apariţiei unui caz de trichineloză, proprietarul este despăgubit la valoarea de piaţă a animalului sacrificat. Totodată, ne exprimăm speranţa că şi în următoarea perioadă, până la finele sărbătorilor de iarnă, publicul consumator va acorda atenţia cuvenită în privinţa aprovizionării cu produse alimentare numai din unităţi supravegheate sanitar-veterinar, pentru evitarea oricăror evenimente nedorite”, a precizat conducerea DSVSA Brăila.
Citiţi şi