Teleormanul, agitat politic de proiectul centralei nucleare, resuscitat în Bulgaria: „Nu dorim să avem aproape o bombă“

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Şeful Consiliului Judeţean Teleorman a înaintat o scrisoare deschisă către Guvernul Tudose în care anunţă că se opune reluarii lucrărilor de construire a unei centrale nucleare la Belene, în Bulgaria, un proiect început oficial acum 36 de ani şi care presupune o investiţie de 6 miliarde de euro.

Autorităţile locale din Teleorman se împotrivesc oficial construirii Centralei Nucleare de la Belene, un proiect început în urmă cu 36 de ani şi abandonat în repetate rânduri de către decidenţii din Bulgaria.

Politicienii din judeţul dunărean au reacţionat după o solicitare primită din partea Fundaţiei pentru Mediu şi Agricultură din Sofia, un organism care militează împotriva construirii centralei.

„Pe 15  august a avut loc o conferinţă de presă la Sofia în care s-a afirmat că decizia noului Guvern este de a continua acest proiect. Bulgaria n-are suficiente fonduri necesare pentru acest proiect, ceea ce ar însemna  angajare financiară de peste 12 miliarde de leva (n.r. - aproximativ 6 miliarde de euro). Se doreşte a se găsi cu un investitor străin pentru a realiza investiţia. În Bulgaria, se speculează foarte mult că acest proiect este necesar ţării pentru valoarea lui energetică. Eu pot să afirm însă cu tărie că acest lucru nu este adevărat“, le-a transmis autorităţilor din Teleorman profesorul Georgi Kaschiev, expert în energie, reprezentant al Fundaţiei pentru Mediu şi Agricultură din Sofia.

Oficialii politici din Teleorman au trimis deja o scrisoare deschisă către Guvernul României. „Ne poziţionăm împotriva acestui proiect. Nu dorim să avem aproape de judeţ această bombă şi sper ca acest proiect să nu demareze în perioada următoare. Este un proiect care poate avea un impact devastator asupra populaţiei judeţului Teleorman şi a mediului“, susţine Dănuţ Cristescu, preşedintele CJ Teleoman.

Problema reluării lucrărilor la Centrala Nucleară de la Belene va fi expusă şi în Parlamentul European, prin intermediul europarlamentarului teleormănean, Viorica Dăncilă.

„Proiectul centralei de la Belene are o istorie lungă şi complicată, care a stârnit multe controverse şi a ridicat foarte multe semne de întrebare. Încă de la demararea lui, la 21 martie 1981, a ridicat problema riscului seismic, iar în 2012 a făcut chiar obiectul unui referendum în Bulgaria“, susţine Dăncilă. Europarlamentarul a anunţat că va trimite o scrisoare către Comisarul European pentru Protectia Mediului şi către preşedintele Comisiei Europene, prin care va solicita prezentarea unui punct de vedere faţa de centrala nucleară.

40.000 de semnături contra strânse de Dragnea

Istoria Centralei Nucleare de la Belene a început pe 21 martie 1981. Proiectul a fost stopat după ce s-a ajuns la concluzia că zona în care ar urma să funcţioneze centrala are risc seismic ridicat. De-a lungul anilor, guvernele care s-au perindat la Sofia au readus în discuţie proiectul. În 2012, când autorităţile bulgare au vrut să reia construcţia, demersul s-a blocat în urma unui referendum la care bulgarii au votat împotrivă. Nu este pentru prima dată când autorităţile din Teleorman iau poziţie împotriva Centralei Nucleare de la Belene, aflată la doar 15 kilometri de oraşul Zimnicea. Pe vremea când patrona judeţul, din funcţia de preşedinte al CJ Teleorman, Liviu Dragnea a iniţiat o campanie de strângere de semnături din partea teleormănenilor pentru stoparea proiectului. S-au strâns atunci 40.000 de semnături de la cetăţenii judeţului.

Bulgarii caută investitori străini

Subiectul Belene a fost reactivat în urma unei declaraţii făcute pe 15 august de ministrul bulgar al Energiei, Temenuzka Petkova. Potrivit acestuia, Bulgaria intenţionează să lanseze o licitaţie pentru a vinde proiectul de energie nucleară de 2.000 de megawaţi, abandonat în prezent. „La începutul anului viitor ar trebui să înceapă procedura de privatizare a companiei pentru proiectul de energie nucleară de la Belene“, a declarat Petkova. Aceeaşi intenţie a avut-o şi fostul guvern bulgar, care, în final, a anulat demersul în 2012 fiindcă niciun investitor străin nu s-a arătat interesat. Până în prezent, Bulgaria a cheltuit deja peste 3 miliarde de leva pentru acest proiect.

Alexandria



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite