Poliţiştii teleormăneni pe urmele evazioniştilor
0Lupta oamenilor legii cu evazioniştii fiscali a fost tema unei conferinţe de presă susţinute la sediul IPJ Teleorman de Nelu Urziceanu, inspector şef adjunct şi Toader Dănuţ, şeful Serviciului de Investigare a Fraudelor din cadrul IPJ Teleorman.
La începutul anului în curs la IPJ Teleorman existau 332 de dosare penale pentru evaziune fiscală, dintre acestea fiind soluţionate 76. Alte 256 de cauze sunt în lucru.
De la începutul anului 2014 au fost înregistrate 70 dosare penale pe linie de evaziune fiscală, iar în 40 de dosare s-a început urmărirea penală, fiind cercetate 69 de persoane.
”Pentru desfăşurarea activităţilor de prevenire şi combatere a evaziunii fiscale, au fost create grupuri în cadrul cărora colaborăm cu instituţii din cadrul Ministerului Finanţelor Publice şi Ministerului Justiţiei”, a declarat adjunctul IPJ Teleorman.
Din practica judiciară au fost identificate nouă domenii prioritare în prevenirea şi combaterea evaziunii fiscale: producerea si comercializarea produselor energetice; producerea si valorificarea alcoolului si bauturilor alcoolice; producarea si comercializarea produselor din tutun; producerea si comercializarea marfurilor agroalimentare; transporturi; turism; constructii si materiale de constructii; exploatarea si prelucrarea materialului lemnos; utilizarea fortei de munca la negru si la gri.
”Au fost indisponibilizate 730 pachete ţigări şi 122,91 kg tutun, 410 l băuturi alcoolice şi suma de 13110 lei provenind din activităţi ilegale în aceste nouă domenii. De asemenea, au fost luate măsuri asigurătorii asupra unor bunuri în valoare de 621.000 lei iar valoarea sumelor achitate pe parcursul cercetărilor în baza art. 10 din lg. 241/2005 este de 277.509 lei. Totodată, au fost aplicate 60 de amenzi în valoare de 121.500 lei”, a mai spus inspectorul adjunct al IPJ Teleorman.
Dosar penal pe numele unui administrator de firmă
Un bărbat de 33 de ani, în calitate de administrator al unei societăţi comericiale din judeţ , în cursul anului 2008 a înregistrat din contabilitate şi declarat achiziţii fictive de mărfuri şi servicii cu scopul diminuării bazei de impozitare privind calculul TVA şi impozit pe profit, sustrăgându-se de la plata obligaţiilor fiscale către bugetul de stat cu suma totală de 120.488 lei.
Activitatea infracţională a continuat şi în perioada ianuarie-mai 2009 când administratorul nu a înregistrat în contabilitate veniturile realizate din vânzarea de mărfuri şi prestarea unor servicii, sustrăgându-se de la plata obligaţiilor fiscale către bugetul de stat cu suma totală de 37.831 lei.
În cauză a fost întocmit dosar penal şi s-a propus punerea în mişcare a acţiunii penale, emiterea rechizitoriului şi sesizarea instanţei de judecată competente să judece persoana în cauză pentru săvârşirea infracţiunii de evaziune fiscală.
Ţigări de contrabandă comercializate în Teleorman
Doi teleormăneni au comercializat pe raza judeţului, în perioada august – octombrie 2013, 33.500 ţigarete de contrabandă cu marcaj fiscal necorespunzător Rep. Moldova, Rep. Ucraina dar şi nemarcate fiscal, cauzând astfel un prejudiciu bugetului de stat în valoare 18.080 lei.
”Împotriva celor în cauză a fost începută urmărirea penală sub aspectul săvârşirii infracţiunilor de evaziune fiscală, deţinerea şi comercializarea în afara antrepozitului fiscal a produselor accizabile supuse marcării, cu marcaj necorespunzător sau fără marcaj fiscal”, a mai spus reprezenantul conducerii IPJ Teleorman.