„Patima“ cadourilor pentru profesori, fiţă sau bun-simţ? Ce spune liderul Federaţiei Naţionale a Asociaţiilor de Părinţi

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Iulian Cristache, preşedintele Federaţiei Naţionale a Asociaţiilor de Părinţi, susţine că doar reprezentanţii părinţilor pe clasă şi directorii de şcoli ar putea face ca atenţiile pe care le acordă părinţii dascălilor de sărbători să fie simbolice, nu la nivelul sutelor de lei.

„E o probleme veche şi împământenită de ani de zile“, afirmă Iulian Cristache, preşedintele Federaţiei Naţionale a Asociaţiilor de Părinţi. Acesta nu se opune oferirii de atenţii simbolice învăţătoarei sau dirigintelui, dar dezaprobă total când aceste atenţii sunt cadouri de ordinul sutelor de lei.

Cristache afirmă că sume foarte mari se adună la şcolile din oraşe, iar părinţii care se opun sau nu vor să dea sume pentru cadouri, ori nu pot sunt izolaţi, scoşi din grupuri de pe reţelele sociale, iar dacă spun public ce anume deranjează ajung chiar să fie arătaţi cu degetul, iar copiii lor ajung într-o situaţie similară.

Unii părinţi adună sume de ordinul sutelor de lei, adaugă liderul Federaţiei. A întâlnit situaţii unde unii părinţii, din Bucureşti, au strâns bani şi au achitat rate de leasing pentru profesori, alţii au ajuns să se împrumute ca să dea o sumă pentru cadouri. Au fost situaţii în care unii părinţi, alături de cadouri, au pus şi lista celor care au cotizat şi au dat-o profesorului.

Acei părinţi care spun cu voce tare că sumele cerute pentru cadouri sunt prea mari şi sesizează Federaţia - iar situaţia s-a rezolvat pe moment - sau consideră nepotrivită ideea ajung să fie izolaţi şi criticaţi de ceilalţi. De aceea, adaugă Cristache, acei părinţi ce fac sesizări preferă să rămână anonimi.

Cadourile mari făcute de unii părinţi au efecte şi asupra calităţii actului didactic, iar copiii ajung să fie supraevaluaţi, consideră liderul Federaţiei Naţionale a Asociaţiilor de Părinţi.

„E acelaşi lucru cu făcutul de meditaţii cu propriul elev de la clasă . (…) Cel care nu cotizează clar nu are aceleaşi şanse ca şi cel care cotizează – vorbim de neegalitate de şanse. (…) E un părinte, doi, maxim trei care se opun într-o clasă. Este imposibil să duci o luptă cu ceilalţi părinţi“, adaugă Cristache.

Soluţii

Întrebat cum ar putea dispărea practica acestor cadouri mari din sistemul educaţional, Iulian Cristache vede două soluţii. Prima: ca reprezentantul părinţilor pe clasă să-şi cunoască rolul, să fie transparent privind sumele adunate de părinţi şi să se opună oferirii de atenţii mari cadrelor didactice. A doua variantă avansată de Cristache este ca directorul şcolii să fie foarte ferm în respectarea codului de etică şi să avertizeze că acei profesori ce primesc cadouri vor fi sancţionaţi inclusiv cu excluderea din unitatea de învăţământ.

„Dacă profesorul ar refuza o singură dată, cu certitudine, a doua oară sigur nu ar mai primi“, adaugă Iulian Cristache.

Acesta, originar din Alexandria, Teleorman, nu ezită să-şi spună punctul de vedere public, inclusiv pe Facebook.

„Sunt părinţi nemulţumiţi, pe bună dreptate, referitor la problemele sistemului educaţional. Ele au fost, sunt si vor mai fi, având în vedere capacitatea de percepţie, implicarea şi responsabilităţile care ne revin fiecăruia dintre noi. Împreună cu ceilalţi reprezentanţi ai Federaţiei participăm la numeroase acţiuni, grupuri de lucru, întocmim adrese ş.a.m.d. Cu toate acestea, tot găsim părinţi nemulţumiţi de activitatea şi eforturile depuse. În afară de aceste acţiuni, acolo unde nu se respectă legea (de exemplu 6% din PIB), câţi dintre dvs. sunteţi hotărâţi să mă sprijiniţi pentru o eventuală pichetare la sediile instituţiilor de resort, care nu respectă legea si pe noi, părinţii si profesorii, în general? Dacă vreţi, întocmesc un tabel să vedem câţi dintre cei care sunteţi nemulţumiţi imi veţi sări in ajutor. Aşadar... mi-aş dori şi fapte...”, este una dintre postările de pe Facebook ale liderului sindical (foto în dreapta; credit foto: Facebook Iulian Cristache).

O altă postare arată cum văd unii părinţi chestiunea cadourilor pentru profesori:

„Chiar dacă o să supăr... revin cu un nou mesaj. Am şters denumirea şcolii ptr a nu avea impresia că vreau să o discreditez. Este una dintre şcolile de fiţe... din Alexandria.

„Grupul părinţilor VII-B- Alexandria.[19:18, 9.12.2018] : Dragi părinţi, stabiliţi voi o sumă de bani.
[19:18, 9.12.2018] : Cumpărăm pentru română, matematică şi engleză?
[19:18, 9.12.2018] : Eu nu înţeleg de ce română, mate şi engleză şi nu se face un gest simbolic pt TOŢI profesorii. Iar pe urmă vă duceţi cu lista în cancelarie. Şi ne mirăm că unii sunt favorizaţi şi alţii trataţi execrabil. Dacă vreţi să vă împingeţi copiii în faţă, faceţi cadouri în nume personal, sau includeţi toţi profesorii cu un buchet de flori, o felicitare.
[19:18, 9.12.2018] : Mi se pare o opinie pertinentă!
[19:18, 9.12.2018] : Ori pt toţi profesorii, ceva simbolic, ori.....fiecare, personal....Aşa mi se pare corect!
[19:18, 9.12.2018] : Nu a fost niciodată cineva la cancelarie cu liste.
[19:18, 9.12.2018] : Asta este în închipuire voastră.
[19:18, 9.12.2018] : Vă invit dragi mămici să cumpăraţi gesturi simbolice şi să mergeţi să le oferiţi.
[19:18, 9.12.2018] : Copiii sunt "în faţă" la toate materiile prin propriile forţe.
- Oricum, ideea era că nu toţi părinţii sunt de acord cu ce se întâmplă
[19:18, 9.12.2018] : Şi atunci faceţi strict un nume personal
[19:18, 9.12.2018] : Strict la obiect, nu mai faceţi asta în numele clasei
[19:18, 9.12.2018] Anul trecut Matei s a dus şi a strigat la Daria în clasă că nu a dat banii
[19:18, 9.12.2018] Tocmai asta spuneam, că ar trebui să dai cadouri dacă vrei, şi să faci şi pregătire cu cine vrei
[19:18, 9.12.2018] Dar nu în numele clasei
[19:18, 9.12.2018] Dacă faci asta personal nu e treaba nimănui
[19:18, 9.12.2018]Dar ce se întâmplă trebuie să înceteze
[19:18, 9.12.2018] Ştiu bine ce zi, cu copii care primesc note pe nemerit
[19:18, 9.12.2018] Deci lasă i pe acei părinţi să umble ei să şi promoveze copii
[19:18, 9.12.2018] bucur că aveţi un cuvânt de spus....la cât de scumpă sunteţi la vedere....toate frustrările dvs ar fi avut un răspuns dacă aţi participa la şedinţele cu părinţii, unde participa alături de dirigintă şi doamna de română, de mate, dl. Director...sau eventual discuţiile de după şedinţa, dacă nu aveţi curajul să spuneţi în faţă ce aveţi de spus.
[19:18, 9.12.2018] Stimată doamna nu ştiu cine, am fost şi la şedinţele cu părinţîi, dar nu există dezbatere, doar o linguşeală totală. Vă felicit pt copilul dv. Chiar există copii foarte buni în clasa care sunt umiliţi, iar când părinţii au venit la şcoală nu s-a discutat cu ei şi copilul a fost şi mai rău tratat.
[19:19, 9.12.2018]Păreţi să ştiţi multe despre frustare. Eu doar aş vrea să nu se mai forţeze în existenţa un colectiv care nu există
[19:19, 9.12.2018] Faceţi lucruri în nume personal şi lăsăţi ne pe noi, cei nemerituoşi, în pace
[19:19, 9.12.2018] Acum referitor la cadouri, din câte ştiu eu au fost respectaţi toţi profesorii şi nu doar unii anume. Dacă şi ceilalţi părinţi sunt de acord cu atenţii nominale atunci aşa facem.
[21:44, 9.12.2018] Eu nu înţeleg atitudinea unei profesoare (dna X) vizavi de colegi....vorbeşte despre umilinţă, care, unde, cum? ?? Despre subiectivism, se pare că da, fiind atât de sigură pe ceea ce spune, aceste cuvinte îi sunt caracteristice, se descrie prin ele perfect
[21:44, 9.12.2018] Chiar nu am vrut să polemizez. Mi-am spus punctul de vedere şi s-a ofensat toată lumea ‘deschisă la dezbatere”. Eu nu ştiu de unde mă cunoaşte dna Y de îşi permite să vorbească. Şi da, sunt cadru didactic şi i-am învăţat carte chiar şi pe unii care acum sunt părinţi, dar nu îmi amintesc de goana asta după cadouri
[21:44, 9.12.2018] : Îmi amintesc lecţii, serbări, sentimente, aşa cum şi elevii cu asta rămân
[21:44, 9.12.2018] Ce se întâmplă este dincolo de puterea mea de înţelegere
[21:44, 9.12.2018] Cred că ar fi mai bine să faceţi ceea ce doriţi, dar nu mai forţaţi notă. Faceţi în nume propriu. Chiar e mai bine aşa, nu avem nimic în comun
[21:44, 9.12.2018] Dar de ce va ofensaţi aşa de tare pentru onoarea nereperată a colegilor care nici nu ştiu despre toată minirevoluţia de whatsup. Practic toată discuţia este futilă, atâta vreme cât există liber arbitru“.

Alexandria



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite