Păcatele magnatului Ioan Niculae, trimis la puşcărie în dosarul „Mită la PSD”: sute de salariaţi neplătiţi, afaceri de răsunet cu mahării politicii româneşti

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Ioan Niculae
Ioan Niculae

Magnatul Ioan Niculae a primit doi ani şi jumătate de închisoare cu executare în dosarul „Mită la PSD”. Acesta nu este singurul dosar penal în care a fost implicat Niculae. Numele omului de afaceri a apărut şi într-un alt dosar, intrumentat de DIICOT, şi cunoscut sub numele „Gaze ieftine pentru Niculae”.

Ioan Niculae, cel mai bogat român, a fost condamnat joi la doi ani şi jumătate de închisoare în dosarul „Mită la PSD”.

În spatele averii lui Ioan Niculae, care a fost estimată 1,6 miliarde de euro, dincolo de compania Interagro, adevarata mină de aur o reprezintă cele patru combinate pe care le patronează: Amurco-Bacău, DonauChem-Turnu Măgurele, GaProChemical-Neamţ  si Amonil-Slobozia. Magnatul şi-a folosit ani de zile muncitori neplătiţi, ieşiţi în stradă, drept şantaj pentru a cere scăderea preţului gazelor. Ameninţările cu închiderea combinatelor şi trimiterea în şomaj a mii de oameni au fost de fiecare folosite de Niculae drept argument pentru solicitările referitoare la scăderea preţului gazelor. 

Despre Ioan Niculae se spune că a menţinut relaţii bune cu toate partidele care s-au perindat pe la guvernare. Dosarele instrumentate de DNA şi DIICOT, care leagă numele afaceristului de nume grele de politicieni, de la PDL ( Adriean Videanu) şi de la PSD( Viorel Hrebenciuc) , întăresc teoria potrivit căreia Niculae a avut astfel de legături.

Niculae deţine detine cea mai mare companie din sectorul agricol din Romania InterAgro şi patru combinate chimice pe care le-a cumpărat în urma scoaterii lor la licitaţie, luându-şi angajamentul că le va moderniza. 

Şantaj la adresa Guvernului cu mii de oameni ţinuţi fără salarii

De când au fost cumpărate de magnat, la toate cele patru combinate, protestele pentru neplata salariilor au fost la ordinea zilei. La fel şi ameninţările legate de închiderea lor. Afaceristul a invocat drept motiv pentru lipsa resurselor financiare, preţul prea mare al gazelor. Toate protestele s-au soldat cu nenumărate solicitări făcute de Niculae către Guvern care au vizat scăderea preţului gazelor.

Angajaţii lui Niculae de la combinatele ameninţate în mod constant cu închiderea au fost folosiţi pe post de şantaj la adresa Guvernului.

Pe 16 mai 2014,angajaţii lui Niculae de la Donau Chem Turnu Măgurele, combinat achiziţionat de magnat în 2004, au atras atenţia întregii ţării ieşind în stradă şi blocând drumul de acces spre combinat. Oamenii şi-au exprimat astfel nemuţumirea că nu mai primiseră salariile de aproape trei luni. ” Aici e mina de aur a lui Niculae. De aici scoate bani. Livrăm non-stop. Combinatul funcţionează la capacitate maximă. Sunt bani. Ni se spune mereu că nu sunt bani pentru că trebuie să plătească gazele, că e mare preţul gazelor. Care e vina noastră? Noi am muncit, să ne plătească”, spuneau muncitorii revoltaţi. 

Ultimul protest pentru salariile date mereu cu întârziere la combinatul de la Turnu Măgurele a avut loc chiar săptămâna trecută. Angajaţii lui Niculae au luat cu asalt primăria.Nu şi-au mai primit salariile de două luni şi n-au mai văzut bonurile de masă de alte şase luni Reprezentantul trimis de Guvern de la Bucureşti pentru a participa la Comisia de Dialog Social întrunită pe tema protestului a preluat nemulţumirile oamenilor şi poziţia conducerii Donau Chem : nu sunt bani pentru salarii, pentru că preţul gazelor este prea mare. Ultima ameninţare a magnatului, care a invocat incapacitatea de a mai ţine deschis combinatul, a fost concedierea colectivă pentru cei aproape 1000 de angajaţi de la Donau Chem.

Gaze ieftine pentru Niculae

Pe urmele afaceristului Ioan Niculae se află de câţiva ani, DIICOT şi DNA. Ioan Niculae a fost trimis în judecată de Direcţia Naţională Anticorupţie pentru fapte de corupţie. Ioan Niculae este acuzat că a finanţat ilegal campania electorală a lui Mircea Geoană, al cărui nume, alături de cel al lui Viorel Hrebenciuc, este pomenit în mai multe interceptări aflate la dosar.

Afaceristul şi cei pe care îi finanţa puseseră la punct un sistem prin care ”mita” să fie mascată : Niculae trebuia să achite diverse plăţi către furnizorii de servicii care aveau legătură cu campania, inclusiv către institute de sondare a opiniei publice.  Potrivit DNA, din suma negociată a fost plătită doar o tranşă, adică 150.000 de euro, sumă cu care Niculae a plătit un sondaj de opinie realizat fictiv de Insomar.

 Un alt dosar în care este Niculae apare drept acuzat este celebrul dosar Romgaz, cunoscut sub numele de ” Gaze ieftine pentru Niculae”. Potrivit procurorilor DIICOT , Varujan Vosganian şi Adriean Videanu, în perioada in care au fost ministri ai Economiei, au aprobat şi sustinut in Guvern mai multe acte pentru a sprijini interesele financiare ale lui Ioan Niculae. Guvernanţii au folosit unitatea naţionala de interes strategic SNGN Romgaz în interesul privat al SC Interagro SA - firma a omului de afaceri. Prejuduciul produs statutului în acest caz a fost estimat la 130 milioane de dolari.

În cel de-al doilea dosar , Niculae este  acuzat de instigare la abuz in serviciu cu consecinte deosebit de grave, sustragere de sub sechestru si spalare de bani.

Niculae a negat întodeauna acuzaţiile. 

Fostul ofiţer de securitate ajuns capitalist

Ioan Niculae a străbătut drumul de la ofiţer de Securitate la unul dintre cei mai bogaţi români în primul deceniu de la Revoluţie.  Ioan Niculae a început să facă afaceri dupa 1990 în domeniul agricol. A înfiinţat o firma care se ocupa cu comerţul de produse petroliere si chimice şi prin care s-a impus în comertul exterior.

A creat firma Interagro la Zimnicea, transformând-o în cea mai importantă firmă cu profil agricol din România.

Afacerile sale încep să se diversifice în 1997. Achiziţionează rafinaria Astra, doua combinate chimice şi mai multe fabrici de productie din industria alimentara din Zimnicea . Preia controlul societăţii de asigurări  Asirom. Niculae a fost implicat în anii 2000  în scandalul privatizării Societatii Nationale Tutunul Romanesc (SNTR). Se spune că Niculae a obţinut, în urma unei licitaţii trucate pachetul majoritar pentru doar 10 milioane de dolari. Ulterior  Ministerul Agriculturii a preluat companiei, i-a sters partial datoriile şi a revândut-o către companiile lui Niculae înregistrate in InsuleleVirigine , crescându-i astfel profitul afaceristului.

Omul de afaceri a cumparat si a concesionat terenuri, devenind unul dintre cei mai mari agricultori din Romania. 

Niculae e înfiinţat la Zimnicea cea mai mare rafinarie de bioetanol din sud-estul Europei. Investita grupului InterAgro estimata la peste 82 milioane euro.

 Ioan Niculae a mărit numărul penalilor din fotbal. Alţi doi patroni îşi aşteaptă sentinţele

Alexandria



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite