Oaia-viitorului. Povestea mielului gigant „Cap Negru de Teleorman”, care ajunge să cântărească la Paşte 25 de kilograme
0Mieii din rasa de oaie ”Cap negru de Teleorman” sau Carabaşă de Teleorman sunt cunoscuţi ca fiind supermiei pentru că ajung să depăşească chiar şi 25 de kilograme la vârsta de tăiere. Crescătorii din Teleorman au început deja să arvunească supermieii pentru masa de Paşte şi spun că nu au marfă suficientă, pentru cât de multe sunt comenzile. Kilogramul de carne se vinde cu 20 de lei.
Oaia „Cap negru de Teleorman“, cunoscută şi sub denumirea de Carabaşa de Teleorman sau Ţigaia cap negru de Teleorman, este o oaie uriaşă, considerată rasa viitorului. Mieii sunt fătaţi cu 5-7 kilograme şi depăşesc cu mult dimensiunile obişnuite ale mieilor din alte rase, iar berbecii din rasa Carabaşa sar de 100 de kilograme la maturitate. În spatele acestei rase de oaie se regăsesc ani întregi de muncă şi un amplu proces de selecţie la care au participat mulţi ciobani din Teleorman. După ani în şir de selecţii, acum gospodăriile oierilor din Călineşti sunt populate cu specimene din rasa pură Carabaşa de Teleorman.
În prag de Paşte, ciobanii în gospodăriile cărora se înmulţeşte rasa omologată în Teleorman se pregătesc să livreze ”marfa” către clienţi din întreaga ţară. Ciobanii spun că, de câţiva ani, supermieii sunt din ce în ce mai căutaţi.
20 de lei kilogramul
Dincă Oprea este un crescător de oi din Călineşti care a reuşit să strângă în gospodăria sa 150 de mioare din rasa Carabaşa de Teleorman. ”Oprim ce e de prăsilă , adică pe cele mai bune dintre mioare. Pentru restul vin de la Constanţa, Iaşi, Focşani din toată ţara şi cumpără. Îi vindem cu 20 de lei kilogramul”, spune crescătorul din Călineşti. Mieii din rasa Carbaşa de Teleorman sunt fătaţi la o greutate de 5-7 kilograme, adica atât cât cântăreşte un miel dintr-o rasă obişnuită la vârsta tăierii. În preajma Paştelui, un miel din rasa omologată în Teleorman ajunge la 25-30 de kilograme, ceea ce înseamnă că, la tăiere, cumpărătorul se alege cu 17 kilograme de carne pură.
”Este o rasă mai bună decât restul raselor obişnuite. Mieii fătaţi în ianuarie au şi 15-17 kilograme tăiaţi. În viu, cântăresc 25-30 de kilograme. Au mai mare randament la carne. Sunt mai mari şi mai buni. Mielul dintr-o altă rasă, care se taie până în 6 kg e numai spumă de la 7-8 kg în sus înţelegi carnea. O ciorbă e altfel făcută dintr-un miel mai mare”, mai spune crescătorul.
Mielul uriaş s-a obţinut în urma unui proces lung de selecţie
Dincă Oprea a primit deja arvună de la doritori şi în săptămâna premergătoare Sfintei Sărbători va trece la sacrificări. ” Ei vor mai creşte până la Paşte. Cresc foarte repede datorită proprietăţilor laptelui pe care îl primesc de la oaia mamă”, mai explică ciobanul.
Supermieii din Teleorman au început să fie căutaţi de câţiva ani, după ce exemplarele din rasa pură s-au înmulţit şi ciobanii s-au îndurat să îi sacrifice. Vreme de ani buni, crescători nu au sacrificat mieii, oprindu-i pentru prăsilă. Abia acum , când au suficiente exemplare din noua rasă, îşi permit să vândă pentru tăiere, de Paşte. ” Avem clienţi care vin să cumpere pentru Paşte de câţiva ani. Revin şi anul acesta. Le convine şi preţul şi marfa ca atare şi ne caută mereu”, spune un alt crescător din Călineşti, Baboi Cătălin.
Carne bună şi gustoasă care nu miroase
Rasa de oaie Cap Negru de Teleorman a fost omologată în 2010 de Ruxandra Joiţoiu, preşedintele Asociaţiei Crescătorilor de Ovine şi Caprine Teleorman. Specialistul care a lucrat la selectarea exemplarelor din gospodăriile ţăranilor teleormăneni laudă carnea de miel din această rasă . ”E o carne foarte bună, perselată . Un astfel de miel are un randament mai mare la sacrificare. Toată lumea zice că abia aşteaptă să ia un miel din rasa asta. Este o carne foarte gustoasă. nu miroase. Pentru toamnă când pregătesc pastrama nici nu are gust de oaie, efectiv se topeşte în gură. Întotdeauna pentru Paşte sunt comenzi speciale. Nu au marfă, câtă cerinţă este”, spune Ruxandra Joiţoiu.
Specialistul spune că secretul mărimii neobişnuite a mieilor din rasa Carabaşa de Teleorman constă în proprietăţile laptelui cu care sunt hrăniţi : ” Rasa Carabaşa de Teleorman este rasă bună şi de lapte, şi de carne. Mamele sunt bune de lapte şi în perioada cât alăptează au un spor de creştere extrardinar de bun. Ei, oricum, sunt fătaţi la o greutate mare, 5-7 kilograme şi cresc foarte repede”, mai spune specialistul în zootehnie.
Rasa începe să se extindă şi în alte judeţe
Oile din rasa Carabaşa de Teleorman dau până la un litru de lapte pe zi şi au o greutate la maturitate de peste 80 de kilograme. Berbecii din rasa ” Cap negru de Teleorman” ajung să depăşească 100 de kilograme. Un miel de Paşte din această rasă ajunge să aibă o carcasă de de 15-17 kilograme .
În Teleorman se găsesc, până în prezent, în evidenţele oficiale. 4.260 de exemplare de oi cap negru Noua rasă omologată a crescut în ultimii ani şi s-a extins din Teleorman în alte judeţe precum Ialomiţa sau Sibiu.