Evaluarea Naţională 2015 Teleorman. Subiecte Limba Română-basmul şi Sânzienele

Evaluarea Naţională 2015 Teleorman. Subiecte Limba Română-basmul şi Sânzienele

Evaluare Nationala 2015

Evaluarea Naţională 2015 începe luni, cu proba la limba română, şi se va încheia miercuri cu proba  la matematică. La examenul din Teleorman sunt aşteptaţi 2856 de absolvenţi.

Ştiri pe aceeaşi temă

UPDATE:Elevii de clasa a VIII-a au avut de rezolvat luni, la proba de Limba Română de la Evaluarea Naţională 2015, basmul şi un eseu despre Sânziene.
 
Subiectul I: Text cules de Petre Ispirescu:
Punctul a.
1. Antonim pentru sensul din text al cuvintelor: frumoasă, bucurie şi venea
2. explică rolul cratimei în secvenţa "încât p-aci era"
3. formulează două idei principale din textul dat
4. transcrie două cuvinte, gruuri de cuvinte din text care se referă la timpul acţiunii
5. prezintă în 30 - 50 de cuvinte semnificaţia secvenţei: "atunci îi mai veni inima la loc şi se mulţumi a aştepta pâbă a doua zi. În ziua următoare, ia merele de unde nu-s. S-a supărat împăratul, nevoie mare, şi porunci ca paznicii să se puie să prinză pe hoţi. Dar, aş! Unde e pomana aia?"
Punctul b. Redactează o compunere de 150 - 250 de cuvinte în care să motivezi apartenenţa la specia basmului popular "Lupul cel năzdrăvan şi Făt Frumos", valorificând textul dat
 
Subiectul 2. 
 
Scrie răspunsul pentru fiecare dintre cerinţele de mai jos:
1. Formulează câte un enunţ în care să precizezi următoarele aspecte din textul dat: data la care se srbătoreşte Ziua Internaţională a iei şi numele tabloului pictat de Constantin daniel Rosenthal
2. Scrie numele autoarei şi titlul articolului din care este extras fragmentul dat
3. Menţionează ce parte de vorbire este fiecare dintre cuvintele subliniate din secvenţa bluza tradiţionalăromânească se bucură de popularitate în lumea întreagă şi a devenit un obiect vestimentar aproape obligatoriu în garderba româncelor.
4. Precizează funcţia sintactică a cuvintelor subliniate  din secvenţa: patru decenii mai târziu, ia românească a fost sursa de inspiraţie pentru una dintre colecţiile semnate de YVes Saint Laurent
2856 de absolvenţi de gimnaziu din Teleorman s-au înscris la Evaluarea Naţională, potrivit datelor furnizate de Inspectoratul Şcolar Judeţean Teleorman. Aproximativ 300 de elevi de clasa a VIII-a au rămas repetenţi, corigenţi sau nu au situaţiile şcolare încheiate şi nu pot intra în examen.
 
Examenul  începe la 9 dimineaţa, însă elevii trebuie să fie în bănci de la ora 8:30. Elevii sunt aşezaţi alfabetic câte unul în bancă, iar pe uşa de la intrarea fiecărei săli de examen este lipită o listă cu numele candidaţilor distribuiţi acolo. Adolescenţii nu au voie să intre în sălile de examen cu ghiozdane, rucsacuri, sacoşe sau poşete candidaţii având obligaţia de a lăsa obiectele menţionate în sala de depozitare a obiectelor personale stabilită de comisia din unitatea de învăţământ în acest scop.
 
Ordinul de ministru care stipulează aceste reguli spune că elevii care refuză depozitarea obiectelor menţionate, în sala stabilită de comisie, nu vor fi primiţi în examen. De asemenea, candidaţii nu au voie să aibă, în sălile de examen, asupra lor sau în băncile în care sunt aşezaţi, orice fel de manuale, cărţi, dicţionare, culegeri, formulare, memoratoare, notiţe, însemnări, rezumate, ciorne sau lucrări ale altor candidaţi, care ar putea fi utilizate pentru rezolvarea subiectelor.
 
„Se mai interzice candidaţilor să aibă telefoane mobile, căşti audio, precum şi orice mijloc electronic de calcul sau de comunicare care permite conectarea la internet, la reţele de socializare, şi care ar putea fi utilizate pentru rezolvarea subiectelor, pentru efectuarea calculelor, pentru comunicare între candidaţi sau cu exteriorul”, atrag atenţia reprezentanţii Ministerului Educaţiei.
 
Nu în ultimul rând, se interzice candidaţilor să comunice între ei sau cu cineva din exterior, să copieze, să transmită materiale care permit copiatul sau să schimbe între ei foi din lucrare, ciorne, notiţe sau alte materiale care ar putea fi utilizate pentru rezolvarea subiectelor.
 
„Înainte de începerea probelor, asistenţii prezintă candidaţilor aceste reguli şi le solicită să predea toate eventualele materiale şi obiecte care, potrivit reglementărilor în vigoare, sunt interzise în sala de examen. Apoi, candidaţii semnează un proces-verbal în care se regăsesc aceste reguli şi menţiunea că ştiu că nerespectarea acestora are consecinţe”, mai arată sursele citate.
 
Încălcarea acestor reguli este considerată fraudă sau tentativă de fraudă, iar candidaţii respectivi vor fi eliminaţi de la probă, indiferent dacă materialele sau obiectele interzise au fost folosite sau nu. Candidaţii eliminaţi de la o probă pentru fraudă sau tentativă de fraudă vor primi nota 1.
 
Calendarul Evaluării
 
Potrivit calendarului examenului, proba scrisă la limba şi literatura română va avea loc luni, iar proba la limba şi literatura maternă, susţinută doar de elevii care aparţin minorităţilor naţionale şi au urmat cursurile gimnaziale în limba maternă, este programată marţi.  Evaluarea Naţională se va încheia miercuri, cu testul la matematică.
Rezultatele vor fi afişate în 26 iunie, până la ora 16.00, iar în aceeaşi zi, între orele 16.00 şi 20.00, vor fi depuse contestaţiile. În perioada 27-29 iunie vor fi rezolvate contestaţiile depuse de candidaţi, iar în 30 iunie vor fi afişate rezultatele finale.
 
citeste totul despre: