Ce spune DSP Teleorman despre grădiniţa din Alexandria unde s-au îmbolnăvit mulţi copii: igienă precară, mucegai pe veselă, angajat bolnav

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Conducerea DSP Teleorman a dispus întreruperea activităţii unei grădiniţe din Alexandria după ce mai mulţi copii de acolo au ajuns la spital. Rezultatele analizelor probelor prelevate de medicii au venit în cursul aceste săptămâni: enterocolită infecţioasă. Instituţia a impus o serie de măsuri.

Reprezentanţii DSP Teleorman au făcut o anchetă la Spitalul Judeţean de Urgenţă Alexandria şi la Grădiniţa numărul 10 din acelaşi oraş după ce mai mulţi copii au ajuns la spital.

Potrivit unei informări postate de instituţie pe site, DSP Teleorman a fost informată luni, 17 septembrie, despre copii internaţi în weekend cu febră şi vărsături.

„Cazurile de boală au debutat începând cu data de 14 septembrie - s-a prezentat la camera de gardă Pediatrie un copil cu vărsături frecvente şi febră -; au continuat în datele de 15 şi 16 septembrie cu prezentarea a 16 cazuri de copii cu simptomatologie asemănătoare constând în vărsături alimentare frecvente, febră (moderată) şi scaune diareice (la o parte din cazuri); ultimile 2 cazuri de la grădiniţa numărul 10 s-au prezentat în data de 17 sepetmbrie cu simptome asemănătoare. Din copiii prezentaţi la camera de gardă, proveniti din colectivitatea grădiniţei numărul 10 s-au internat în secţia de pediatrie a SJU Alexandria 7 copii (în cele trei zile). DSP Teleorman a fost anunţată sâmbătă, 15 septembrie, în cursul serii“, se precizează în informarea DSP Teleorman.

Potrivit acesteia, o echipă a instituţiei s-a dus duminică, 16 septembrie, la sediul Grădiniţei nr. 10 unde s-au recoltat probe de salubritate, de alimente, de apă, de control al stării de sanatate pentru personalul grădiniţei, cel prezent.

Inspectorii au decis ca luni, 17 septembrie, să înceapă o anchetă şi să suspende activitatea grădiniţei. Luni s-a recoltat încă un set de probe de la grădiniţă şi spital. 

„Echipa de specialişti a constatat nerespectarea circuitelor funcţionale în grădiniţă şi conditii de igienă precare - copiii fiind instruiţi într-o clădire veche, nerenovată care nu corespunde din punct de vedere igienico-sanitar“, susţin reprezentanţii DSP Teleorman.

Echipa de epidemiologi a găsit la spitalul din Alexandria 5 copii internaţi în saloanele de izolare epidemiologice de la Pediatrie. Doi copilaşi urmau să fie externaţi, iar un altul trebuia transferat la Spitalul de Boli Infecţioase Victor Babeş din Bucuresti. Alţi doi copii au reacţionat bine la tratament şi nu mai prezentau simptome.

„Vineri, 21 septembrie, probele de laborator recoltate de DSP Teleorman au fost prezentate echipei de epidemiologi. Probele de salubritate arată valori crescute peste valoarea maximă admisibilă pentru numărul total de germeni; stafilococ aureus coagulazo-pozitiv şi drojdii/mucegaiuri pe veselă folosită de copii; stafilococ aureus pe mâna unui angajat; încărcătura microbiană mare cu depăşirea valorii maxime admisibile pe suprafeţele din depozitul de alimente; apa potabilă utilizată în grădiniţa este conformă“, mai afirmă reprezentanţii DSP Teleorman.

Prin urmare, conducerea instituţiei a dispus ca activitatea Grădiniţei nr. 10 să fie întreruptă pe o perioadă nedeterminată, ca imobilul grădiniţei să fie reabilitate general şi să fie respectată igiena şcoală, dar şi să se facă o acţiune de dezinfecţie/dezinsectie si deratizare, să se îndepărteze mucegaiurile.

Un alt aspect impus de medicii DSP a fost respectarea normativelor din clasele de grădiniţă.

Concluziile la care au ajuns medicii DSP Teleorman:

„Cazurile de enerocolită infecţioasă au debutat şi evoluat într-o colectivitate de copii mici, 2- 6 ani, datorită suprafeţelor şi aeromicroflorei cu mare încărcătură bacteriană (inclusiv stafilococ aureus)-suprafete insalubre. Condiţiile sanitare deficitare au apărut datorită incorectitudinii efectuării curăţeniei, dezinfecţiei şi dezinsecţiei de către personalul care efectuează aceste manevre care nu au fost instruite şi supravegheate suficient. Semnalăm şi starea mediului din grădiniţă: mirosul de mucegai este persistent peste tot - analizele de laborator dovedesc încărcătura cu mucegaiuri.  Angajatul grădiniţei găsit cu stafilococus aureus pe mână va fi îndrumat pentru control medical şi coprocultura de control. Nu poate să lucreze cu copiii decât după ce are o fişă de aptitudine de la medicul de Medicina muncii efectuată după controalele recomandate“, se mai arată în informarea semnată de directorul DSP Teleorman, Maria Mioara Comana.

Mai puteţi citi:

Cele mai frecvente mituri legate de vaccinare. Ce spun părinţii în cabinetele pediatrilor

Alexandria



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite