Ana, ultima regină a României, un exemplu de modestie, corectitudine şi decenţă: ”Modestia sa ne-a impresionat!”

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Regina Ana, soţia Regelui Mihai, a încetat din viaţă astăzi, 1 august, la vârsta de 92 de ani. Ultima regină a României va rămâne în istorie drept un exemplu de corectitudine şi modestie. Aşa şi-o amintesc pe regina Ana şi puţinii teleormăneni care au avut şansa să o cunoască.

Prima vizită a Reginei Ana a României în judeţul Teleorman a avut loc în urmă cu 18 ani. Alături de Majestatea Sa Regele Mihai, Regina Ana a României a venit în vizită, în municipiul Alexandria, în anul 1998.

 Istoricul Constantin Tânţariu, actualul director al Direcţiei pentru Cultură, Culte şi Patrimoniu Cultural Teleorman, a făcut parte din echipa care a pregătit vizita reprezentanţilor Casei Regale în Teleorman şi îşi aduce aminte cu mândrie momentul în care a avut ocazia de a cunoaşte persoane importante, dar foarte modeste. 

"Majestatea Sa Regina Ana şi Majestatea Sa Regele Mihai au fost în vizite în ţară, în Giurgiu şi în Teleorman. La noi în judeţ au fost la catedrală , la Consiliul Judeţean, în foaierul Prefecturii, la sala mică de şedinţe şi apoi au luat parte la o conferinţă de presă. Îmi aduc aminte că făceam parte din echipa care organiza vizita. Oamenii regelui, în special doamna Simina Mezincescu, ne-au comunicat că trebuie să facem o listă cu participanţii la o întâlnire privată. Am crezut că invităm reprezentanţi din partidele necomuniste, dar răspunsul a venit prompt: 'Trebuie să vină oameni din toate partidele pentru că regele este al tuturor românilor.' Ceea ce ne-a impresionat pe toţi cei prezenţi a fost modestia familiei regale. Am discutat vreme de aproximativ două ore, iar modestia ne-a impresionat. ", a declarat Constantin Ţânţariu. 

Ultima regină

Ana de Bourbon-Parma s-a născut în 1923, la Paris, într-o familie de origini nobile. A fost fiica prinţului René de Bourbon-Parma şi a soţiei sale, Prinţesa Margareta a Danemarcei. Şi-a petrecut copilăria şi tinereţea la Paris. În 1939 a fost nevoită să se refugieze din calea naziştilor . A plecat iniţial în Spania şi mai  apoi în Portugalia şi Statele Unite.

În 1943 s-a întors în Europa şi s-a înrolat ca voluntar în Forţele Franceze Libere, lucrând inclusiv ca şofer pe ambulanţă în Algeria, Maroc şi Germania. Pe Mihai I al României l-a cunoscut în noiembrie 1947, cu prilejul nunţii  prinţesei Elisabeta a Marii Britanii . Mihai i-a cerut mâna câteva săptămâni mai târziu. Plănuiau să se căsătorească în România, dar planurile celor doi au fost date peste cap de abdicarea lui Mihai. S-au regăsit în străinătate, în Elveţia, şi s-au căsătorit în 10 iunie 1948 la Atena.

Regina Ana şi regele Mihai rămân în istorie drept cel mai longeviv cuplu regal al României. Au avut împreună cinci fete: Margareta, Elena, Irina, Sofia şi Maria.

Alexandria



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite