Şase teleormăneni ajung zilnic la Spitalul Judeţean din Alexandria muşcaţi de căpuşe

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Căpuşele au invadat în această perioadă spaţiile verzi din judeţ şi fac zilnic victime în rândul teleormănenilor. După cele spuse de medicii de la Spitalul Judeţean de Urgenţă din Alexandria nu există zi în care, în unitate, să nu ajungă cetăţeni muşcaţi de căpuşe care cer ajutor.

” În ultimele două luni ne confruntăm zilnic cu persoane muşcate de căpuşă. Este sezonul. Sunt în jur de  de cinci-şase, depinde de zi, depinde de cazuri. Pacienţii sunt trataţi, toaletaţi, sunt curăţaţi, li se face antibioterapie şi  sunt trimişi la domiciliu” ne-a spus  Cătălin Dumitraşcu, medic UPU Teleorman. Cei muşcaţi de căpuşe primesc indicaţii de tratament de la medicul infecţionist.

Parcurile şi zonele cu verdeaţă sunt locurile periculoase

Căpuşele îşi fac de cap în zonele cu verdeaţă, iar parcurile nu fac excepţie.  În Alexandria, de teama căpuşelor, mamele care vin cu copiii în aceste spaţii stau de pază pentru ca micuţii să nu se apropie prea  tare de zonele cu verdeaţă. ” Ne este teamă. Au fost cazuri de copii muşcaţi care au ajuns la spital. Cu siguranţă sunt căpuşe în parc, vad mai mereu câini intrând pe spaţiile verzi. Nu ştiu dacă primăria a stropit , pentru că nu se vede niciun efect. Sunt şi ţânţari şi căpuşe”, ne-a spus Simona Velicu, o mamică din Alexandria.

Cei muşcaţi de căpuşe trebuie să se prezinte urgent la medic

 Capusa face parte din categoria arahnoidelor si poate constitui vector pentru boli variate : bacteriene (borelioza = boala Lyme, babesioza), virale sau parazitare . Doar un procent redus de capuse, între 10-20%, este infectat cu Borrelia burgdorferi, bacteria raspunzatoare de apariţia bolii Lyme, cea mai periculoase dintre bolile date de muşcătura de căpuşă.

Capuşele sunt vizibile cu ochiul liber, intepatura lor nu doare si, de aceea, periodic pielea trebuie examinata pentru că insecta rămâne în locul în care muşcă.

Căpuşele nu zboara si nu sar, ele trecând  direct pe tegument. Se întâlnesc mai ales în iarba înalta, în zonele umede  precum păduri, tufişuri sau poieniţe.

Insectele se pot găsi şi în grădini, pe terenul de joacă sau  pe animale precum câini sau pisici.

Recomandări

Doctorii le recomandă teleormănenilor ca la ieşirile în aer liber să evite zonele împădurite şi de păşunat, iar dacă ajung totuşi în astfel de locuri să poarte pe tot corpul îmbrăcăminte deschisă la culoare. Dacă este muşcat de căpuşă, un pacient trebuie să ajungă urgent la cel mai apropiat spital, pentru îngrijiri medicale.

Alexandria



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite