5000 de câini maidanezi vor fi eutanasiaţi la Alexandria. Pentru fiecare câine ucis, Primăria va plăti 71 de lei

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Foto arhiva
Foto arhiva

Pe străzile reşedinţei de judeţ îşi fac veacul 5000 de câini comunitari. Sarcina capturării şi eutanasierii acestora revine serviciului Sanitar Veterinar Alexandria. Şase hingheri vor alerga după cei 5000 de maidanezi. Preţul eutanasierii unui maidanez este de 71 de lei, la care se vor adăuga cheltuielile cu transportul cadavrelor la Protan.

Odată pusă în aplicare legea referitoare la eutanasierea maidanezilor, cei şase hingeri ai Serviciului Sanitar Veterinar Alexandria vor trebuie să captureze 5000 de câini. Potrivit datelor furnizate de conducerea societăţii care se ocupă de problema maidanezilor, acesta este, în prezent, numărul câinilor comunitari care îşi fac veacul pe străzile reşedinţei de judeţ. ” Noi avem o estimare de 5000 de câini fără stăpân. Cifra nu este exactă pentru că sunt greu de numărat şi, în plus, mulţi dintre câini sunt aduşi aici din alte oraşe. Faţă de restul oraşelor şi municipiilor din judeţ, la Alexandria câinii comunitari nu mai constituie de câţiva ani o problemă”, ne-a spus Petrică Ţânţăreanu, administratorul compartimentului ” Câini fără stăpân”, din cadrul serviciului Sanitar Veterinar Alexandria. 

Factura pentru eutanasiere va merge la primărie

Serviciul s-a ocupat şi până acum de eutanasierea maidanezilor, dar în vizorul hingherilor au fost doar patrupedele bolnave sau agresive. După noua lege aprobată, ieri, de Parlament, hingherii alexăndreni vor trebui să captureze şi să eutanasieze toţi câinii comunitari. Pentru fiecare câine mort se va cheltui 71 de lei.

” Costurile sunt ridicate. Un flacon de substanţă costă 90 de lei”, ne-a mai spus reprezentantul serviciului. Aceasta nu este însă singura cheltuială pe care o va presupune aplicarea apocalipsei canine în oraş. Serviciul primăriei va trebui să transporte cadavrele maidanezilor la Protan unde taxa se plăteşte la kilogram. Preţul incinerării este de 7 lei/kg. Banii vor veni din visteria locală, pentru că serviciul va factura primăriei, la final de lună, costurile cu capturarea şi eutanasierea. ” Noi facturam şi până acum la primărie costurile cu capturarea, întreţinerea şi eutanasierea câinilor fără stăpân. Acum, fiind vorba de un număr mai mare de câini eutanasiaţi, factura va fi mai mare. ”,  mai spus administratorul.

Probleme cu câinii societăţilor de la periferie

Reprezentanţii serviciului se aşteaptă ca, odată pusă în aplicare legea, să apară şi conflictele cu iubitorii de animale” Şi până acum înjurau hingerii şi aveam probleme cu ei. Este de aşteptat să existe reacţii din partea iubitorilor de animale, dar noi ne vom face treaba. Avem o problemă cu câinii societăţilor comerciale de la periferia oraşului. În zona Filaturii, a Spitalului Vedea, a Spitalului Judeţean de Urgenţă, la unităţile de la calea ferată sunt mulţi câini ai societăţilor şi instituţiilor Noi am încercat să capturăm, la sesizările oamenilor, pentru că unii sunt agresivi dar este foarte greu. Societăţile îi revendică, îi bagă în curte şi apoi le dau drumul pe stradă.”, a mai spus Petrică Ţânţăreanu.

Eutanasierea cainilor a fost adoptata, dupa ce legea a fost votata in Parlament, cu 266 de voturi pentru, 23 impotriva si 20 de abtineri Potrivit legii, cainii neadoptati in termen de 14 zile vor fi eutanasiati. Revendicarea cainilor si adoptarea lor dureaza fiecare cate sapte zile. Apocalipsa canină va începe, la Alexandria, după ce legea va intra în vigoare.

Alexandria



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite