16 milioane de lei, bani europeni pentru modernizarea singurei ferme didactice din Teleorman

0
Publicat:
Ultima actualizare:
ferma 3

Ferma Liceului Tehnologic ” Nicolae Bălcescu” va intra într-un amplu proces de reabilitare şi modernizare, investiţia urmând a fi realizată cu bani europeni. 16 milioane de lei se vor cheltui pentru ca ferma unităţii şcolare cu profil agricol, cea mai mare din judeţ, să devina una demnă de standarde europene. De atelierele, laboratoarele şi utilajele agricole noi vor beneficia 800 de elevi.

Liceul tehnologic ” Nicolae Bălcescu”, unitate şcolară cu profil agricol, are o istorie veche de mai bine de 100 de ani. Înfiinţat în anul 1903 ca „Şcoală inferioară de Agricultură şi Comerţ“, liceul şi-a păstrat specificul şi tradiţia, chiar dacă în timp a funcţionat sub diverse denumiri. Unitatea şcolară aflată în centrul unei zone preponderent agricole este cel mai important liceu de profil  unde anual sunt formaţi aproximativ 800 de elevi în domenii precum Agricultură, Protecţia Mediului, Comerţ , Economic sau Mecanică. Anual ies de pe băncile liceului zeci de elevi care au o diplomă ce le asigură o meserie.

Pe lângă teoria predată de dascăli în sălile de clasă, liceeni de aici beneficiază şi de practică la cea mai mare fermă didactică din sudul ţării. Elevii de la Mecanică învaţă din şcoală ce înseamnă munca la strung direct în atelier, iar cei de la Alimentaţie Publică prepară produse cu propriile mâini în laboratoarele de patiserie .

Liceeni învaţă agricultură în câmp, pe terenurile care aparţin ferma , iar cei care se pregătesc pentru Medicina Veterinară  fac practică  cu animalele din fermă.

Se vor demola nouă clădiri şi vor fi construite alte opt

Ferma didactică a Liceului Tehnologic ” Nicolae Bălcescu” are o suprafaţă de 37 de hectare de teren arabil şi mai multe clădiri în care elevii îşi desfăşoară activitatea practică. Timpul şi-a pus amprenta asupra atelierelor şi în ciuda eforturilor de întreţinere a logisticii, în lipsa resurselor financiare necesare, ferma s-a degradat. Unele dintre clădirile de pe terenurile fermei nu mai sunt folosite din cauza stadiului avansat de degradare.

Cum la bugetul local nu s-au găsit niciodată bani pentru realizarea unei investiţii de amploare care să modernizeze ferma, autorităţile au apelat la fonduri europene, câştigând un proiect în valoare de 16 milioane de lei, bani europeni ce vor fi folosiţi pentru reabilitarea şi modernizarea complexului agricol.

” În ferma didactică se vor demola nouă clădiri şi vor fi reconstruite alte opt clădiri. Ele constituie atelier mecanic, trei ateliere de producţie, un atelier de lapte, prelucrare a laptelui, unde elevii de la domeniul industrie alimentară vor reuşi să-şi facă practica şi să înveţe noile tehnologii. Un alt atelier este destinat pentru prelucrarea cărnii şi unul pentru prelucrarea făinii”, ne-a spus Gina Curea, directorul liceului.

Utilaje şi echipamente agricole noi

Pe lângă construirea unor noi clădiri în care elevii să îşi desfăşoare activitatea practică, proiectul presupune şi achiziţionarea unor noi utilaje. De la utilaje agricole, până la echipamente pentru clasele de Mecanică sau aparatură nouă pentru clasele de Alimentaţie Publică. Toate acestea sunt mai mult decât binevenite pentru elevii care fac acum practică îngheuiţi în spaţii mici şi inadecvate.  ”Ne putem desfăşura activitatea instructiv-educativă, dar am avea şi noi nevoie de anumite utilaje, anumite maşini, unelte care nu mai sunt cele vechi . Acum au apărut toate performate. Noi avem un polizor care datează de când s-a înfiinţat atelierul, menghinele la fel. Au apărut dispozitive noi pe care noi le vedem numai la televizor sau prin reviste. La capitolul ăsta stăm deficitar”, ne-a declarat Alexandru Roman, profesor instructor  în cadrul liceului.

Şi elevii recunosc că, până acum, s-au descurcat cu greu la capitolul practică şi că modernizarea fermei ar fi mai mult decât necesară . ” Condiţiile nu sunt tocmai bune, unelte ne trebuiesc mai multe. Suntem mulţi, am avea nevoie de mai multe unelte, echipament modern. Sălile de clasă nu sunt cum ar trebui să fie, cum le avem şi în şcoală”, a recunoscut un elev al liceului.

Cofinanţare din partea municipalităţii

Valoarea totală a proiectului „Ferma Grup Scolar Agricol” se ridică la 16,3 milioane de lei. Municipalitatea din Alexandria va contribui la realizarea proiectului cu achitarea tuturor cheltuielilor neeligibile, cât şi cu contribuţia de 2% din valoarea totală a proiectului, însumând 1,1 milioane de lei.

Alexandria



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite