„Vă rog să nu mai contaţi pe mine!“ E-mailul pe baza căruia a fost demis un salariat şi procesul care a urmat

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Un angajat al unei societăţi comerciale din oraşul Cisnădie, judeţul Sibiu, a obţinut reîncadrarea pe post şi plata salariilor după ce a fost demis pe baza unui mail trimis pe adresa firmei.

Marius H. a fost concediat în noiembrie 2018 de la firma la care lucra ca urmare a unui e-mail prin care acesta arăta următoarele: ”Vă mulţumesc pentru sprijinul acordat în cursul acestor luni. Vă rog să nu mai contaţi pe mine!”.

Angajatorul a interpretat acest e-mail ca fiind o cerere de demisie, astfel că a dispus încetarea contractului individual de muncă. Angajatul concediat a contestat măsura şi a susţinut că email-ul a fost transmis în cadrul grupului de lucru pe unul din proiectele aflate în derulare, respectiv proiectul „Hook”, şi nu a reprezentat nicidecum o demisie. 

Atât Tribunalul Sibiu, cât şi Curtea de Apel Alba Iulia, ultima instanţă în 29 august 2020, i-au dat dreptate salariatului concendiat. 

Instanţele au anulat decizia, au obligat firma să îl reintegreze pe funcţia deţinută anterior desfacerii contractului individual de munca, respectiv ca proiectant inginer mecanic, şi să îi plătească despăgubiri egale cu drepturile salariale de care ar fi beneficiat in calitate de salariat al acesteia până la data reintegrării pe post.

Reprezentanţii societăţii au afirmat că reclamantul era inclus în destinatarii email-urilor doar pentru a observa cum se desfăşoară colaborarea, el având o funcţie de execuţie, neputând să ia decizii cu privire la vreun proiect în derulare. ”Pe lângă faptul că nu a mai lucrat, a refuzat orice discuţie referitoare la demisia sa cu administratorul societăţii, recunoscând că a dorit o compensaţie bănească în schimbul contestării deciziei”, au mai spus aceştia, potrivit motivării sentinţei definitive a Curţii de Apel Alba Iulia.

Instanţa mai susţine că e-mailul, prin care reclamantul le mulţumeşte celor doi administratori ai societăţii şi superiorilor săi pentru sprijinul acordat şi le comunică să nu mai conteze pe el, nu exprimă intenţia neechivocă a salariatului de a demisiona din funcţie.

”Din contractul individual de muncă al reclamantului rezultă că acesta nu a fost angajat doar pentru un anumit proiect (respectiv proiectul „Hook”), ci pentru îndeplinirea oricărei atribuţii specifice postului de inginer mecanic proiectant. Prin urmare, prin probele administrate în cauză nu s-a dovedit clar, fără echivoc faptul că intenţia reclamantului a fost să demisioneze, în condiţiile art. 81 din Codul muncii. Împrejurarea că de la data transmiterii e-mailului reclamantul a avut un comportament dezinteresat faţă de activitatea societăţii, neexecutându-şi sarcinile, ar fi putut atrage răspunderea disciplinară a acestuia şi nicidecum încetarea contractului de muncă prin demisie”, se mai precizează în hotărârea rămasă definitivă.

Între acesta şi echipa proiectului menţionat a existat o opinie contrară cu privire la soluţiile tehnice ce urmau să fie aplicate. Firma a mai fost obligată să îi achite acestuia şi cheltuieli de judecată.

Vă mai recomandăm şi: 

Moartea stupidă a unei poliţiste la doar 42 de ani. A fost strivită de maşina pe care o lăsase neasigurată în pantă 

O poveste greu de citit. Lupta cadrelor medicale cu COVID-19. Mărturia unei asistente care şi-a văzut colegii infectaţi

Alba Iulia



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite