Un patron român a falsificat acte pentru a câştiga o licitaţie pe fonduri UE. „Nota de plată“ după 8 ani: închisoare cu suspendare şi daune de 8,2 milioane lei

0
Publicat:
Ultima actualizare:
hidrocentrala

Patronul unei societăţi din Cluj-Napoca a fost condamnat la 2 ani de închisoare cu suspendare şi a fost obligat să restituie peste 8 milioane de lei ca urmare a unei decizii a Tribunalului Alba pronunţată într-un dosar instrumentat de Direcţia Naţională Anticorupţie.

Inculpatul se numeşte Feur Tudor Simion, care, în calitate de administartor al societăţii Space Group SRL, a participat, foloisnd acte false, la o licitaţie organizată de o altă firmă privată care a obţinut o finanţare din fonduri europene pentru construirea a două micro-hidrocentrale pe Râul Mic, în zona administrativă a oraşului Cugir.

Executarea pedepsei aplicată pentru comiterea infracţiunii de folosire de documente false care a avut ca urmare obţinerea cu rea-credinţă şi pe nedrept de fonduri europene a fost suspendată pe o perioadă de 4 ani. Bărbatul a fost achitat, în schimb, pentru infracţiunea de instigare la fals în înscrisuri sub semnătură privată în formă continuată. ”Obligă inculpatul la plata sumei de 8.272.473 lei cu titlu despăgubiri civile – daune materiale, în favoarea părţii civile Ministerul Energiei – Organism Intermediar pentru Energie. Menţine măsura sechestrului asigurător luată asupra bunurilor mobile şi imobile aparţinând inculpatului”, se precizează în minuta hotărârii, care poate fi contestată la Curtea de Apel.

Proiectul ”Amenajare hidroenergetică Râul Mic, localitatea Cugir”, realizat de firma Rott Energy SRL a fost finanţat cu suma de aproximativ 9 milioane de lei prin Programul Operaţional Sectorial “Creşterea Competitivităţii Economice 2007-2013”. Proiectul a fost finalizat în 2013, cele două micro-hidrocentrale intrând, ulterior, în funcţiune. Investiţia totală a fost de circa 19 milioane de lei. După obţinerea finanţării, reprezentanţii firmei Rott Energy SRL au organizat o licitaţie în scopul derulării lucrărilor de construcţie la cele două micro-hidrocentrale. Printre ofertele transmise a fost şi cea a societăţii Space Group SRL Cluj-Napoca, administrată de Feur Tudor Simion. Pentru a putea participa la licitaţie şi, implicit, pentru a obţine lucrarea, acesta a falsificat două formulare care atestau experienţa similară în domeniu. 

Fapte descoperite de Departamentul de Luptă Antifraudă 

”Investigaţiile din acest dosar penal vizează modul în care au fost fraudate fonduri europene şi naţionale prin folosirea de documente cu caracter fals într-un proiect de anvergură. Cercetările efectuate au relevat că la data de 26.05.2011 inculpatul Feur Tudor Simion a transmis prin pe adresa de e-mail a SC (...) SRL cele două formulare completate pe care inculpatul (...) şi le-a însuşit prin depunerea semnăturii şi a ştampilei. Inculpatul a folosit în cadrul documentaţiei de calificare trei acte false (formularul F6 şi formularele C4) pentru a dovedi contrar adevărului că societatea are experienţa similară necesară executării lucrărilor, prin aceasta determinându-i cu intenţie pe reprezentanţii Beneficiarului să atribuie şi să semneze contractul de achiziţie lucrări şi, la rândul său, să inducă în eroare, fără vinovăţie, Ministerul Energiei - Organismul Intermediar pentru Energie prin prezentarea cererii de rambursare şi a documentelor justificative privind câştigarea licitaţiei, cu consecinţa aprobării la plată a sumei de 8.272.473,15 lei”, se afirmă în rechizitoriul prin care a fost trimis în judecată omul de afaceri. 

Cu alte cuvinte, pentru a putea fi acceptat la licitaţie, inculpatul trebuia să demonstreze că a derulat lucrări similare, respectiv construcţia unei alte hidrocentrale. Administratorul firmei a susţinut, prin documentele prezentate, că firma pe care o deţine a realizat lucrări de construcţii la alte patru micro-hidrocentrale din zona Văii Sebeşului. Un control efectuat de Departamentul de Luptă Antifraudă (DLAF), în noiembrie 2013, a constatat existenţa unor suspiciuni privind legalitatea unor documente de calificare, motiv pentru care au fost sesizate organele de urmărire penală.

În urma anchetei desfăşurate de procurori DNA s-a stabilit că firma Space Group SRL a realizat doar lucrări de construcţii ajutătoare, respectiv drumuri de acces la o conductă de aducţiune apă, situaţie care nu corespundea cu solicitările din oferta companiei care a organizat licitaţia. În dosar a fost cercetat, iniţial, şi un reprezentat al firmei Rott Energy SRL, dar procurorii au decis clasarea acuzaţiilor la adresa acestuia pe motiv că ”nu a acţionat cu vinovăţia cerută de lege pentru comiterea acestei infracţiuni”. 

Citiţi şi:

Cum se declanşează ploaia artificială. Savanta din România care a descoperit fenomenul în urmă cu aproape 90 de ani

 

VIDEO Urs fugărit cu maşina pe un drum de lângă Alba Iulia. Pompierii au transmis mesaj Ro-Alert de atenţionare

 

Elevii de la un liceu din Blaj au primit de două ori subiectele greşite la Bacalaureat, la proba de Limba şi Literatura Română

Alba Iulia



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite