UPDATE Un indicator rutier bilingv pe care era scris judeţul Alba în limba maghiară, îndepărtat de pe un drum judeţean din Mureş
0
Un indicator bilingv în limba română şi limba maghiară, instalat la intrarea în judeţul Alba pe DJ 107, a fost înlăturat după ce un parlamentar a reclamat faptul că a fost instalat ilegal. Indicatorul cuprindea denumirea judeţului Alba în limba maghiară, lucru considerat ilegal de deputatul Florin Roman.
La sfârşitul săptămânii trecute, Florin Roman, deputat PNL de Alba, a atras atenţia că la limita dintre judeţele Alba şi Mureş a fost amplasat, „ilegal”, un indicator bilingv, pe care denumirea judeţului Alba era scrisă atât în română cât şi în maghiară. Parlamentarul a precizat că denumirea în limba maghiară a judeţulului nu este legală având în vedere că populaţia de etnie maghiară din Alba nu este în procent de cel puţin 20% aşa cum prevede legislaţia.
Indicatorul amplasat la ieşirea din judeţul Mureş spre judeţul Alba a generat discuţii aprinse în mediul online, cât şi la câteva televiziuni, în urma cărora reprezentanţii Consiliului Judeţean Mureş au reacţionat explicând că acesta a fost amplasat conform legii.
„Acest indicator montat la ordinul Consiliului Judetean Mures, la limita de judeţ dintre Alba şi Mureş este ilegal. Legea prevede inscripţii bilingve doar în localităţile/judeţele cu peste 20 la sută, populaţie maghiară! Am solicitat Consiliului Judeţean Alba să îndepărteze acest indicator ilegal, întrucât judeţul Alba nu are peste 20 la sută populaţie maghiară. Înţeleg că s-a cerut şi în scris îndepărtarea lui! Dacă nu se rezolvă în termenul legal, o să îl scot eu! Oare chiar nu mai avem instituţii ale statului român?”, a scris Florin Roman sâmbătă, 3 februarie, pe o reţea de socializare. În judeţul Alba, procentul de populaţie de etnie maghiară este de puţin peste 4%.
Replica Consiliului Judeţean Mureş nu a întârziat să apară. ”Inscripţionarea bilingvă este legală şi un semn de normalitate. Ca urmare a acuzaţiilor făcute de domnul deputat Florin Roman legat de faptul că instalarea plăcuţelor bilingve de la limita dintre judeţul Mureş şi judeţul Alba ar fi ilegală, considerăm că este important să aducem o serie de clarificări. În primul rând, indicatorul în discuţie se află montat pe raza teritorială a judeţului Mureş şi, conform Legii 215 a administraţiei publice locale, autoritatea judeţeană are obligaţia de a folosi inscripţionări bilingve atunci când populaţia care aparţine unei minorităţi naţionale depăşeşte 20% din numărul locuitorilor. În al doilea rând, îi atragem atenţia domnului deputat că distrugerea indicatoarelor de semnalizare rutieră reprezintă o infracţiune.
Românii şi maghiarii din judeţul Mureş au arătat că pot convieţui împreună, că se apreciază reciproc şi că pot depăşii evenimentele de tristă amintire din primăvara anului 1990 şi considerăm că cetăţenii judeţului Mureş s-au săturat ca acest subiect, al inscripţionării bilingve, să fie mereu folosit în lupta electorală a partidelor politice. Consiliul Judeţean Mureş comunică bilingv nu doar pentru a respecta o obligaţia legală, ci pentru că acesta este un semn de respect la adresa oricărei minorităţi etnice. Pe această cale îi îndemnăm şi pe ceilalţi preşedinţi de Consilii Judeţene să urmărească exemplul nostru şi să procedeze la fel”, au precizat reprezentanţii CJ Mureş. Marţi, 6 februarie, indicatorul a dispărut fără ca cineva să îşi asume îndepărtarea acestuia.
UPDATE Indicatorul a fost amplasat în altă zonă, pe raza judeţului Mureş.

”Am remontat indicatoarele bilingve la limita judeţului Mureş”, a precizat, marţi seara, preşedintele Consiliului Judeţean Mureş, Peter Ferenc. Luni, preşedintele CJ Mureş scrisese pe Facebook că indicatorul bilingv de la limita judeţelor Mureş şi Alba a fost montat legal. ”Oare de ce inscripţiile bilingve generează atâtea dispute şi conflicte?!”, a spus Ferenc. Indicatorul nu a fost retras, aşa cum s-a crezut iniţial, ci doar a fost mutat în altă zonă.