Turnul semicircular al Cetăţii Sebeşului, vechi de aproape 400 de ani, restaurat şi redat comunităţii FOTO

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Turnul semicircular a fost restaurat. Foto: Primăria Sebeş
Turnul semicircular a fost restaurat. Foto: Primăria Sebeş

Turnul semicircular din Cetatea Sebeşului, Alba, a fost restaurat şi a reintrat în circuitul public. Lucrările au fost finanţate de Clubul Rotary Sebeş.

Turnul este amplasat pe latura de vest, între turnul Porţii de Jos şi cel al cizmarilor. Este un turn bastionar, semicilindric, scund, cu două niveluri, având zidurile groase, realizate din piatră şi cărămidă. Turnul este unul dintre puţinele componente ale fortificaţiei Sebeşului adaptate folosirii pieselor de artilerie, care, în perioada secolelor XVI şi XVII, erau utilizate curent atât la asedierea, cât şi la apărarea cetăţii

A fost construit în anul 1634, iar în secolul al XIX-lea a suferit importante transformări, fiind folosit pentru o perioadă de timp ca locuinţă. În prezent, turnul semicircular se află în administrarea Clubului Rotary Sebeş şi va fi utilizat de membrii clubului pentru diverse activităţi, dar va fi inclus şi în circuitul turismului cultural.   

Fortificaţia oraşului Sebeş – rămasă cunoscută în literatura de specialitate ca singura cetate orăşenească despre care s-a păstrat un document oficial de construcţie (datând din 1387) – este un prototip arhaic în sistemul defensiv urban din Transilvania şi în cadrul ei s-au conservat cele mai multe elemente originale care datează de la sfârşitul secolului al XIV-lea şi începutul veacului al XV-lea.

turn cetate sebes

Foto: arhivă Primăria Sebeş

”Lucrările de construcţie a fortificaţiei oraşului au început imediat după obţinerea aprobării din partea regelui Sigismund de Luxemburg şi au continuat în deceniile următoare, cu intensitate, din cauza ameninţării turceşti. În anul 1438, când oraşul a fost cucerit de către turci, Sebeşul avea o fortificaţie înzestrată cu turnuri de apărare. Probabil, construcţia ei nu se încheiase, ipostază care ar putea explica de ce oficialităţile au preferat atunci să predea turcilor oraşul fără luptă“, arată muzeograful Călin Anghel de la Muzeul ”Ioan Raica” din Sebeş. 

Lcouitorii au depus eforturi şi în secolele următoare pentru a finaliza şi moderniza fortificaţia, dar şi pentru a contracara poziţia strategică total nefavorabilă a acesteia. Astfel, incinta a fost înconjurată de şanţuri inundate şi de lacuri, ca elemente defensive suplimentare care să sporească gradul de siguranţă oferit de incintă.  

turn cetate sebes

Foto: Primăria Sebeş

Fortificaţia are forma unui dreptunghi cu colţurile rotunjite şi este dispusă în jurul oraşului interior, delimitând centrul istoric al Sebeşului, cu o suprafaţă de aproximativ 20 hectare. Zidurile din piatră nu depăşesc 7 metri în înălţime şi 1,50 metri în grosime, iar în partea superioară a acestora există un parapet, cu înălţimea de până la 2,20 metri, prevăzut cu creneluri, merloane şi ferestre de tragere.

Istoricii spun că dintre cele şase turnuri care se mai păstrează, patru datează din prima fază de construcţie a fortificaţiei. 

Cel mai vechi este, se pare, turnul porţii de nord, care poate fi datat la sfârşitul secolului al XIV-lea sau la începutul veacului al XV-lea. Situat la jumătatea laturii de nord a incintei, era străpuns de o poartă carosabilă, care permitea accesul în cetate dinspre nord. În primele decenii ale secolului al XIX-lea, după ce poarta a devenit nefuncţională, turnul a fost transformat în locuinţă.

Un alt turn, datând din aceeaşi fază, este situat în colţul de sud-est al incintei, fiind administrat de breasla croitorilor. Cunoscut şi sub denumirea de Turnul Studentului, se bucură de o mare notorietate datorită legăturii sale cu evenimentele din 1438, în care a fost implicat şi elevul, de atunci, Georgius Captivus Septemcastrensis. Primul nivel al turnului este cel mai vechi, putând fi datat la sfârşitul secolului al XIV-lea, în timp ce celelalte au fost adăugate ulterior, în veacurile XV şi XVI. 

   

turn cetate sebes

Foto: Primăria Sebeş

Turnul Cizmarilor, situat în colţul de nord-vest al fortificaţiei, a fost atestat documentar în anul 1513, când a ajuns în administrarea breslei cizmarilor, care avea îndatorirea să-l întreţină şi să-l apere. Acestora li se adaugă şi turnul porţii de vest, care făcea parte din ansamblul Porţii de Jos a oraşului, fiind vizibil încă de pe terasa restaurantului Turn.  

Mai recente sunt două turnuri care datează din primele decenii ale secolului al XVII-lea: cel octogonal, situat în colţul de nord-est al incintei, în apropierea mânăstirii franciscane (fostă dominicană) şi care datează din anul 1615 şi cel semicilindric, construit în anul 1634.

Vă mai recomandăm:

 

Secetă puternică şi în Transilvania. Fermier: „La porumb, pierderile depăşesc 40 la sută”

 

Contabila care a realizat o schemă piramidală din sute de credite ilegale. A falsificat chiar şi semnătura fiicei sale pentru 150.000 de lei

 

Alba Iulia



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite