Staţiunea balneară construită de la zero într-un oraş din Ardeal. Când vor sosi primii turişti FOTO

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Noua staţiune turistică este aproape finalizată. Foto: CJ Alba
Noua staţiune turistică este aproape finalizată. Foto: CJ Alba

Autorităţile din Alba au mai făcut un pas în procesul de finalizare a unei investiţii în valoare de circa 35 de milioane de lei privind construcţia staţiunii de băi sărate din oraşul Ocna Mureş.

Joi, 30 iunie 2022, a fost făcut primul pas pentru înfiinţarea societăţii care va administra noua staţiune. Consilierii judeţeni şi cei locali din Ocna Mureş au adoptat hotărârile care vor sta la baza înfiinţării noii societăţi comerciale. 

Investiţia, în valoare de aproximativ 6,7 milioane de euro în construcţii şi un milion de euro în dotări interioare, medicale de specialitate şi horeca, cu participare financiară egală între Consiliul Local Ocna Mureş şi Consiliul Judeţean Alba, va fi introdusă în curând în circuitul turistic şi balnear al României.

Primarul oraşului Ocna Mureş, Silviu Vinţeler, a declarat că noua destinaţie turistică ar urma să fie gata la sfârşitul lunii august sau, cel mai târziu, la începutul lunii septembrie. Întârzierea finalizării proiectului s-a datorat, în principal, unui transformator de curant electric, care a ajuns la Ocna Mureş  vineri, 1 iulie.

”Un loc emblematic pentru oraşul Ocna Mureş şi pentru judeţul Alba îşi va recăpăta strălucirea sub semnul modernităţii şi se va aşeza ca un punct de reper în peisajul turistic şi balnear naţional. Baza de la Ocna Mureş va deservi cele două componente, de tratament şi de agrement, urmând ca Băile Sărate Ocnişoara, ce vor fi reamenajate de către Consiliul Judeţean Alba cu scopul de agrement, să completeze acest peisaj şi să dea noi valenţe turismului de profil din această zonă”, au transmis reprezentanţii Consiliului Judeţean.

statiune ocna mures

Foto: CJ Alba

Baza de tratament de la Ocna Mureş are o suprafaţă totală de 6.400 mp şi cuprinde bazine interioare şi exterioare cu apă sărată şi dulce, zonă de fitness, restaurant, sală de tratament cu nămol, spaţii pentru proceduri de fizioterapie, recuperare medicală cu un vârf de până la 700 de proceduri pe zi, vara. Complexul balnear va continua tradiţia balneo-climaterică a oraşului, tradiţie începută în 1897 prin ridicarea primelor băi sărate de către baronul Solvay, deţinătorul Uzinelor Solvay (Uzina de produse sodice). 

statiune ocna

Foto: CJ Alba

A fost dotată cu cele mai moderne aparate medicale, cum ar fi aparat laserterapie, terapie cu ultrasunete, magnetoterapie, sistem roobtizat pentru recuperarea membrelor inferioare, cadă pentru electroterapie, cadă medicală pentru băi cu nămol etc. De asemenea, a fost amenajat un centru de joacă pentru copii, jacuzzi cu capacitate de şase persoane, patru benzi de alergat, piscină pentru copii, etc. 

statiune ocna mures

Foto: CJ Alba

Complexul cuprinde trei bazine interioare şi trei exterioare. La interior, unul va fi utilizat exclusiv pentru tratament. La exterior va funcţiona un bazin cu apă sărată, unul cu apă dulce şi unul tot cu apă dulce destinat copiilor. Apa sărată va fi captată de la peste 1.500 de metri adâncime. Clienţii vor avea la dispoziţie o parcare cu 82 de locuri şi una specială pentru biciclete. Tot în acest an va fi finalizat şi complexul sportiv construit în jurul Centrului Balnear. Investiţia a fost susţinută de către Compania Naţională de Investiţii (15 milioane de lei) şi de Primăria Ocna Mureş. O suprafaţă de peste 40.000 de mp a fost destinată practicării sportului şi relaxării.

Zeci de ani „oraşul sării“ Ocna Mureş, judeţul Alba, a punctat pe harta turistică a României prin Băile Sărate. Momentul de glorie a fost atins în anii 1980, când mii de oameni din toată ţara veneau să-şi trateze afecţiunile reumatice.

statiune ocna mures

Foto: CJ Alba

Încă din 1936, la Ocna Mureş  s-a înfiinţat Oficiul local de cură şi turism, care a funcţionat până în 1948, când a fost desfiinţat de comunişti. Dintr-un document deţinut de Arhivele Naţionale Alba aflăm că, în 1941, sezonul turistic a început la 1 iunie şi s-a încheiat în 15 septembrie. În oferta Administraţiei Băilor Salina Ocna-Mureşului se spunea: „Stau la dispoziţia onoratului public băi sărate de putină şi aburi, un ştrand bine amenajat, un hotel aşezat în mijlocul unui parc plantat cu brazi. Camere în afară de hotelul băilor se găsesc în clădiri particulare situate în apropierea Băilor“.

statiune ocna mures

Foto: CJ Alba

În staţiune funcţionau, în 1941, potrivit unui alt document de arhivă, două hoteluri de categoria I şi trei hanuri de categoria a II-a. Într-o notă din 23 august 1943 adresată de administraţia Băilor către Oficiul Naţional de turism se spunea că, în patru luni, staţiunea balneară a fost vizitată de 729 de turişti, iar suma încasată a fost de 164.940 de lei. Fosta bază de tratament a fost închisă după anul 1990, în lipsa unor investiţii care să împiedice distrugerea clădirilor şi a instalaţiilor.

Vă mai recomandăm:

 

Movila funerară veche de 5.000 de ani din Apuseni. Ce descoperiri spectaculoase au făcut arheologii FOTO

 

Pontonul de 80.000 de euro realizat de Primăria Alba Iulia a cedat sub greutatea unui cal VIDEO

Alba Iulia



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite