Scandalul Kronsopan: organizatorii mişcărilor antipoluare solicită demisia directorilor ANPM, APM şi a primarului din Sebeş
0
Actualizarea autorizaţiei integrate de mediu pentru fabrica de formaldehidă de la Kronospan Sebeş, în urma căreia capacitatea de producţie creşte la cu 10.000 de tone pe an, a determinat Asociaţia PrimaNatura, care a iniţiat campania „Opriţi Poluarea în Sebeş”, să anunţe noi proteste în oraşul din judeţul Alba.
Reprezentanţii asociaţiei solicită demisia directorilor ANPM şi APM Alba, precum şi a primarului din Sebeş şi anunţă continuarea campaniei ”Opriţi poluarea în Sebeş”. ”Problema calităţii aerului din zona Sebeş rămâne una majoră, urgentă şi cu impact imens asupra multor aspecte ce ţin de sănătate şi mediu. Autorităţile locale, judeţene şi naţionale însă, par a ignora în continuare petiţia a peste 6000 de cetăţeni care au cerut acum un an măsuri ferme şi eficiente împotriva poluării.
De aceea considerăm că este oportun să cerem de urgenţă demisia tuturor celor care se fac responsabili de situaţia poluării de la Sebeş, ignorarea cetăţenilor şi uneori chiar rea-voinţă: directorului APM Alba şi preşedintelui ANPM pentru actualizarea Autorizaţiei Integrate de Mediu a SC Kronospan Sebes SA în baza unei sentinţe judecătoreşti care nu este definitivă, procesul având un nou termen în 1 martie 2016; primarului Municipiului Sebeş pentru realizarea unei anchete sociologice irelevante pe banii cetăţenilor, în locul unui studiu de impact care să analizeze ştiinţific efectele poluării din zona Sebeş.
Acest lucru îl vom cere inclusiv în stradă dacă este nevoie, prin noi marşuri de protest, organizate la Sebeş, la Alba Iulia şi poate chiar la Ministerul Mediului. Asociaţia PrimaNatura luptă în continuare pentru oamenii afectaţi de poluare şi împreună cu cetăţenii din Sebeş dornici de implicare, va face tot ce este legal şi posibil pentru a proteja mai bine mediul în care trăim cu toţii”, se afirmă într-un comunicat de presă al Asociaţiei.
Depăşiri ale pragului ţintă la ozon troposferic
În documentul transmis presei se afirmă că, în vara anului 2015, Sebeşul a fost singurul loc din ţară unde s-au înregistrat, doar în două luni, peste 30 zile de depăşiri ale pragului ţintă la ozon troposferic. Conform legii nr. 104/2011 privind calitatea aerului, la nivelul APM Alba trebuia activat un plan de acţiune pe termen scurt în ceea ce priveşte reducerea urgentă a emisiilor de precursori ai ozonului. ”Acest lucru încă nu s-a întâmplat şi există suspiciunea că un astfel de plan ar fi dăunat oarecum procedurii de autorizare de care urmează să beneficieze SC Kronospan Sebeş SA şi SC Kronochem SRL. Mai mult, în rapoartele de mediu lunare realizate la nivelul judeţului Alba de către APM Alba, începând cu luna octombrie nu mai este monitorizat ozonul de la statia AB2, lucru care ridică mari semne de întrebare”, se susţine în comunicat.

Platforma industrială Kronospan Sebeş
Asociaţia PrimaNatura contestă şi modul în care Primăria Sebeş împreună cu Institutul Naţional de Sănătate Publică, prin centrul său regional din Cluj Napoca, au ales să evalueze starea de sănătate a populaţiei, şi mai ales felul în care vor măsura impactul poluării asupra sănătăţii umane. ”Procedura de aplicare a chestionarelor este total netransparentă, neexistând nicio prezentare şi informare prealabilă şi nicio colaborare cu publicul interesat reprezentat de cetăţeni sau organizaţii neguvernamentale. Modul de alegere a eşantionului ridică mari semne de întrebare legate de faptul că acest chestionar se adresează exclusiv populaţiei active de până-n 54 de ani, fiind excluşi tinerii sub 20 de ani şi persoanele peste 54 de ani. Oare aceştia şi problemele lor de sănătate chiar nu contează în cadrul anchetei sociologice? Termenii greoi sau tabele complicate urmează a fi completate de persoane simple fără o pregătire ştiinţifică şi deci lipsa unei instruiri în acest sens va duce la chestionare incomplete şi rezultate inexacte”, se mai precizează în comunicat.