Sanătatea a 55.000 de elevi din Alba, în mâinile a 18 medici şcolari. În patru oraşe din judeţ cabinetele sunt goale

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Cum posturile rămân blocate şi nu se fac angajări,  medicii şcolari din Alba sunt nevoiţi să fugă de la o şcoală la alta, ca să onoreze consultaţiile pentru copii. În patru oraşe din judeţ cabinete există, dar fără doctori.

Pe  Daniela Jude am  găsit-o la cabinetul şcolar nr.5 din Alba Iulia, aflat în incinta Colegiului Tehnic „Alexandru Domşa“, unde învaţă 900 de elevi. Medicul şcolar răpunde şi de sănătatea elevilor de la Şcolala generală „Avram Iancu“ din oraş, dar şi a preşcolarilor de la şapte grădiniţe din oraş, majoritatea cu program prelungit. În total, 2.100 de elevi.


Un medic şcolar la 3.034 de elevi şi preşcolari
„Numărul de elevi şi preşcolari este peste limita maximă. În mod normal, ar trebui să asigur asistenţă medicală pentru cel mult 1.000 de copii. Mi-am făcut programul în aşa fel, încât să ajung la toate şcolile şi grădiniţele pe care le am în subordine“, spune medicul Daniela Jude.

Potrivit medicului, la cabinet ajung copii care se confruntă cu hemoragii, fracturi, pierderi de cunoştinţă, dar şi cu probleme digestive şi respiratorii. Tot în fişa medicului sunt trecute şi vaCcinurile împotriva rujeolei, difteriei, poliomielitei, tetanosului. După fiecare vacanţă, doctorul trebuie să se asigure că elevii nu au „adus“ în  şcoală  păduchi, râie, scabie, toate boli transmisibile. „Cabinetul şcolar are convenţie cu Casa de Asigurări de Sănătate Alba. Pe lângă reţeta simplă pe care o putem elibera, facem şi  trimiteri către medicii specialişti, în cazul în care considerăm că se impune un consult de specialitate. Am avut multe situaţii în care probleme cardiace sau afecţiuni ale coloanei vertebrale depistate la noi în cabinet au fost confirmate ulterior de către specialişti“, subliniază medicull şcolar.

Cum Daniela Jude are în subordine şi grădiniţe cu program prelungit,  are în responsabilitate şi întocmirea meniului zilnic, verificarea alimentelor şi a blocului alimentar. Oglinda de sănătate a şcolarilor şi preşcolarilor se reflectă şi în examenele medicale de bilanţ de la începutul şi sfârşitul şcolii primare, finalul gimnaziului, începutul şi sfârşitul liceului. Aici vorbim de măsurarea greutăţii, înălţimii, a perimetrului toracic, de interpretarea datelor, un examen clinic general.
„Anual, ca medic şcolar ajung să fac în jur de 3.000 de consultaţii. Au fost ani în care am înregistrat chiar 3.500“, concluzionează medicul.

Şcolile din patru oraşe din Alba, fără medic şcolar
În Alba Iulia activează 10 medici şcolari. Elevii din Sebeş sunt monitorizaţi de 3 medici, iar cei din Aiud şi Blaj de câte doi. În zona Ocna Mureş există un singur medic şcolar. Situaţia este cu totul alta în oraşele Cugir, Abrud, Câmpeni, Baia de Arieş,unde nu există niciun medic şcolar.

La Cugir , spre exemplu, peste 3000 de elevi de la  scolile din oraş sunt la mila Domnului. Asta , deşi cabinetul medical a fost modernizat chiar înainte să rămână fără doctor. „Primăria Cugir a solicitat în mai multe rânduri Ministerului Sănătăţii să deblocheze cel puţin un post de medic şcoar. De fiecare dată s-a motivat că nu se poate asigura finanţarea. Din 2010, am aplelat la o soluţie de compromis. Consultaţiile în şcoli sunt onorate de un medic pensionar“, susţine Luminiţa Birăiesc, purtătorul de cuvânt al Primăriei Cugir. Calculele administraţiei locale arată că salariul şi taxele către stat pentru un medic şcolar s-ar ridica lunar la cel mult 3.000 de lei.

Dacă raportăm numărul total de elevi înscrişi în anul şcolar 2013-2014 la cel al medicilor şcolari, ajungem la concluzia că sănătatea a 54.624 de elevi din judeţ este în mâinile a doar 18 doctori  şcolari.

Situaţia este şi mai alaramantă în zonele în care şi medicul de familie, care ar trebui să suplinească lipsa celui şcolar,  este o raritate. Nu mai e de mirare că,  nu de puţine ori, elevii sunt descoperiţi cu păduchi, râie, scabie după ce s-au îmbolnăvit, tocmai pentru că nu au fost consultaţi periodic.

Bani necheltuiţi de autorităţile locale

Pe de altă parte, datele Direcţiei de SănătatePublică (DSP) Alba arată că instituţia a avut anul trecut alocat de la Ministerul Sănătăţii un buget de 1.629. 000 lei, însă suma nu a fost cheltuită integral de autorităţile publice  locale. Instituţia a restituit 11.000 lei. Efectul? Pe anul în curs, de la Bucureşti au fost alocaţi bani doar pentru cheltuieli de personal, nu şi pentru materiale.  „Analizând comparativ anul 2013 cu anul 2014 rezultă că anul acesta s-au alocat doar fonduri care să acopere cheltuielile de personal existente, bugetul fiind diminuat datorită neutilizării integrale a bugetului pe anul trecut de către autorităţile publice locale. Direcţia de Sănătate Publică a Judeţului Alba va înainta un memoriu justificativ Ministerului Sănătăţii, la care va ataşa cererile solicitate de autorităţile publice locale, pentru suplimentare de buget“, spun reprezentanţii DSP Alba.

Potriviu unui ordin comun al Ministerului Sănătăţii şi Ministerului Educaţiei şi Cercetării, din 7 septembrie 2011, autorităţile publice locale au responsabilitatea, ca acolo unde nu există cabinete medicale şi de medicină dentară în grădiniţe şi şcoli, asistenţa medicală să se asigure prin medicii şi medicii dentişti din localităţile respective sau din localităţi apropiate.

„Pentru asigurarea unei asistenţe medicale de calitate în unităţile de învăţământ este nevoie de o colaborare intersectorială efectivă, eficace şi eficientă între instituţiile cu responsabilitate în domeniu: Autorităţi Publice Locale, Inspectorat Şcolar Judeţean şi Direcţia de Sănătate Publică Alba“, concluzionează reprezentanţii DSP Alba.(Articol scris de NICU NEAG)


 

Alba Iulia



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite