Recoltă record de struguri în Alba. Seceta a crescut producţia cu 40 la sută

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Podgoria Târnave a firmei Jidvei
Podgoria Târnave a firmei Jidvei

Un an cu rod mult, sănătos şi duce. Ne dau vestea viticultorii din Alba, după ce au cules viile. Dacă pe majoritatea producătorilor agricoli seceta prelungită i-a încurcat, în sensul că nu şi-au putut însămânţa suprafeţele cu culturile de toamnă, pentru viticultori a fost un aliat. Mai exact au cules struguri mulţi şi dulci.

„Producţia de struguri din acest an, se remarcă printr-un  grad de sănătate şi de maturitate foarte bune. În ciuda secetei prelungite evoluţia a fost foarte bună. Întrucât viile au fost scăldate din plin de soare, gradul de acumulare a zahărului a fost peste 200 de grame/kilogram. Producţia medie pe hectar a fost de 8 tone“, a precizat Ioan Buia, oenolog la compania Jidvei, care deţine o suprafaţă viticolă de 2.000 de hectare.

Şi pe domeniile Boieru de la Ciumbrud, viticultorii au motive de sărbătoare.  Producţia pe hectar a sărit de 9 tone. „Pot să vă spun că seceta prelungită a fost un aliat al strugurilor, dacă mă refer la gradul de sănătate şi maturitate“, susţine Bogdan Moga, manager vânzări Domeniile Boieru, care a avut în acest an o suprafaţă viticolă de 110 hectare.

Struguri mai dulci

„Calitativ, producţia este mult peste media anilor precedenţi. Aş exemplifica cu cantitatea de zahăr acumulată, n-am avut sub 210 grame pe kilogramul de struguri. La unele soiuri, precum Pinot Gris, s-a înregistrat şi 245 de grame de zahăr pe kilogram. În primul rând, seceta de care vorbim a grăbit coacerea strugurilor“, a declarat  Andrei Tamas, producător de vin din zona Aiud.

Podgoria Târnave a firmei Jidvei

Temperaturile ridicate au avansat coacerea cu 2-3  săptămâni în podgoriile din Alba. Pe cele aproape 3.900 de hectare cultivate în zonele viticole Blaj, Aiud-Ciumbrud, Ţelna-Ighiu şi Gârbova-Apoldu, predomină soiurile:Fetească Regală, Fetească Albă, Muscat Otonel, Pinot Gris,, Muscat Otonel, Traminer. Datele centralizate de Direcţia Agricolă Alba arată că producţia totală de struguri trece de 21.000 de tone, motiv pentru care anul viticol 2011 este considerat unul de excepţie şi din punct de vedere cantitativ.

„Cele 16 societăţi vitivinicole din Alba au avut o producţie medie de 8 tone la hectar. Dacă vorbim de micii producători, aici media a fost de 5 tone la fiecare hectar. În comparaţie cu anul trecut, la capitolul cantitate este mai mare cu aproximativ 40 la sută“, a precizat Gheorghe Lazea, inspector Inspecţia de stat pentru controlul ethnic vitivinicol.

10% din vinuri iau calea exportului

Automat  vorbim şi  despre o producţie mai bună de vin. Fără  zahăr, spun specialiştii, cel puţin la vinurile seci de masă. „Din punct de vedere cantitativ vorbim de un an de excepţie, cel puţin dacă ne raportăm la ultimii cinci.Nu există practice termen de comparaţie.  Strugurii au acumulat o cantitate de zahăr suficientă, dar şi o aciditate echilibrată, din care se vor produce vinuri echilibrate şi foarte bune“, a mai completat Gheorghe Lazea.

Un calcul matematic simplu arată că din cantitatea totală de peste 21.000 de tone de struguri recoltată în Alba s-ar obţine peste 13.000 de litri de vin. Asta, în condiţiile în care randamenul este la 65 la sută.  Nu mai este o noutate că vinurile din Alba ajung şi pe masa occidentalilor şi chiar a asiaticilor.„Un container cu vin va ajunge, spre exemplu, în China. Alte ţări în care exportăm vinuri sunt Austria, Belgia şi Germania“, spune Bogdan Moga de la Domeniile Boieru.

Judeţul Alba se remarcă pe harta naţională prin vinurile albe de calitate, datorită condiţiilor climatice foarte bune. Peste 10 la sută din licorile preoduse în judeţ iau calea exporturilor.

Alba Iulia



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite