Rechizitoriul unei fraude de peste 8 milioane de lei din fonduri europene. Acte false folosite la o licitaţie pentru construirea a două hidrocentrale

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Hidrocentrala construită pe Râul Mic în Munţii Cugirului
Hidrocentrala construită pe Râul Mic în Munţii Cugirului

Trei documente falsificate şi un prejudiciu de peste 8 milioane de lei din fonduri europene şi de la bugetul de stat. Aceasta este esenţa unui dosar penal instrumentat de procurori DNA Alba Iulia trimis recent în judecată la Tribunalul Alba.

Inculpatul este administratorul unei societăţi comerciale din Cluj-Napoca, Feur Tudor Simion, care a participat la o licitaţie organizată de o altă firmă privată, cu sediul în acelaşi oraş, care a obţinut o finanţare din fonduri europene pentru construirea a două micro-hidrocentrale pe Râul Mic, în zona administrativă a oraşului Cugir. 

Proiectul ”Anajare hidroenergetică Raul Mic, localitatea Cugir, jud Alba”, realizat de firma Rott Energy SRL a fost finanţat cu suma de aproximativ 9 milioane de lei prin Programul Operaţional Sectorial “Creşterea Competitivităţii Economice 2007-2013”. Proiectul a fost finalizat în 2013, cele două micro-hidricentrale intrând, ulterior, în funcţiune. Investiţia totală a fost de circa 19 milioane de lei. După obţinerea finanţării, reprezentanţii firmei Rott Energy SRL au organizat o licitaţie în scopul derulării lucrărilor de construcţie la cele două micro-hidrocentrale. Printre ofertele transmise a fost şi cea a societăţii Space Group SRL Cluj-Napoca, administrată de Feur Tudor Simion. Pentru a putea participa la licitaţie şi, implicit, pentru a obţine lucrarea, acesta a falsificat două formulare care atestau experienţa similară în domeniu.

Fapte descoperite de Departamentul de Luptă Antifraudă

”Investigaţiile din acest dosar penal vizează modul în care au fost fraudate fonduri europene şi naţionale prin folosirea de documente cu caracter fals într-un proiect de anvergură. Cercetările efectuate au relevat că la data de 26.05.2011 inculpatul Feur Tudor Simion a transmis prin pe adresa de e-mail a SC (...) SRL cele două formulare completate pe care inculpatul (...) şi le-a însuşit prin depunerea semnăturii şi a ştampilei. Inculpatul a folosit în cadrul documentaţiei de calificare trei acte false (formularul F6 şi formularele C4) pentru a dovedi contrar adevărului că societatea are experienţa similară necesară executării lucrărilor, prin aceasta determinându-i cu intenţie pe reprezentanţii Beneficiarului să atribuie şi să semneze contractul de achiziţie lucrări şi, la rândul său, să inducă în eroare, fără vinovăţie, Ministerul Energiei - Organismul Intermediar pentru Energie prin prezentarea cererii de rambursare şi a documentelor justificative privind câştigarea licitaţiei, cu consecinţa aprobării la plată a sumei de 8.272.473,15 lei”, se afirmă în rechizitoriul prin care a fost trimis în judecată omul de afaceri. Cu alte cuvinte, pentru a putea fi acceptat la licitaţie, inculpatul trebuia să demonstreze că a derulat lucrări similare, respectiv construcţia unei alte hidrocentrale. 

Administratorul firmei a susţinut, prin documentele prezentate, că firma pe care a deţine a realizat lucrări de construcţii la alte patru micro-hidrocentrale din zona Văii Sebeşului. Un control efectuat de Departamentul de Luptă Antifraudă (DLAF), în noiembrie 2013, a constatat existenţa unor suspiciuni privind legalitatea unor documente de calificare, motiv pentru care au fost sesizate organele de urmărire penală. În urma anchetei desfăşurate de procurori DNA s-a stabilit că firma Space Group SRL a realizat doar lucrări de construcţii ajutătoare, respectiv drumuri de acces la o conductă de aducţiune apă, situaţie care nu corespundea cu solicitările din oferta companiei care a organizat licitaţia. 

În final, inculpatul a fost trimis în jduecată pentru trei infracţiuni, iar Ministerul Energiei s-a constituit parte civilă cu suma plătită pentru construcţia celor două micro-hidrocentrale, respectiv 7.279.776 lei din fonduri UE şi 992.696 lei contribuţie de la bugetul de stat. În dosar a fost cercetat, iniţial, şi un reprezentat al firmei Rott Energy SRL, dar procurorii au decis clasarea acuzaţiilor la adresa acestuia pe motiv că ”nu a acţionat cu vinovăţia cerută de lege pentru comiterea acestei infracţiuni”. Procurorii au mai dispus istituirea sechestrului asigurător pe toate bunurile mobile şi imobile ce aparţin inculpatului Feur Tudor Simion. Până la pronunţarea unei decizii definitive în dosar, inculpatul beneficiază de prezumţia de nevinovăţie.

Citiţi şi:

Cum a fost sărbătorită împlinirea a 100 de ani de la naşterea lui Avram Iancu. Crucea inaugurată de Regele Ferdinand şi Regina Maria pe Muntele Găina

Povestea lui Ede Sztupi, motociclistul faimos care nu renunţă la pasiunea sa nici la 70 de ani: „Cu motoru' ai mai multă satisfacţie decât cu maşina“

Reţeaua spionilor CIA din România. Cum colectau americanii informaţii din desene de mână sau mesaje cu cerneală invizibilă

Lonely Planet, cel mai bun ghid de călătorii din lume, recomandă Cetatea Alba Carolina turiştilor de pretutindeni

 

Firme din China, Elveţia şi România au depus oferte pentru cumpărarea producţiei de la Cupru Min. Compania vinde 80.000 de tone de concentrat

Alba Iulia



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite