Procesul grupării „Sibişean“ din Alba Iulia, reluat la Curtea de Apel Piteşti. Instanţa a aceptat martori în favoarea a cinci inculpaţi

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Procesul durează din anul 2006. Foto Arhivă
Procesul durează din anul 2006. Foto Arhivă

Procesul în care sunt judecaţi 12 membrii ai unei grupări infracţionale din Alba Iulia, acuzată de infracţiuni din sfera criminalităţii organizate, a fost reluat la Curtea de Apel Piteşti după ce, iniţial, instanţa a rămas în pronunţare.

Aşa zisa grupare “Sibişean” a fost trimisă în judecată în anul 2006, dar procesul a fost strămutat de la Alba, la Râmnicu Vâlcea. Cauza este acum în faza de apel. Instanţa a stabilit, iniţial, pronunţarea sentinţei în cursul lunii februarie, dar a repus cauza pe rol şi a decis citarea inculpaţilor. La termenul din martie au fost admişi câte doi martori în “circumstanţiere” pentru patru dintre inculpaţii apelanţi: Cozmin Sibişean, Claudiu Sibişean, Livius Brici şi Radu Valentin.

“Admite, în parte, probele solicitate, şi anume proba privind audierea a câte doi martori în circumstanţiere pentru fiecare dintre inculpaţi, astfel cum au fost solicitaţi, pentru apelantul inculpat Sibişean Cozmin Stelian, pentru apelantul inculpat Sibişean Mircea Claudiu; pentru apelantul inculpat Brici Livius şi pentru apelantul inculpat Radu Florin Valentin. Respinge, ca nefiind utilă, pertinentă şi concludentă soluţionării cauzei proba privind audierea martorilor pe situaţia de fapt, solicitată de apelanţii inculpaţi, prin apărători. Amână judecarea cauzei la data de 18 aprilie 2013, ora 12:00, pentru când se citează părţile, în conformitate cu dispoziţiile art.291 alin.3 Cod procedură penală. Pune în vedere inculpaţilor, prin apărători, să îi aducă necitaţi, la următorul termen de judecată, pe martorii în circumstanţiere propuşi şi încuviinţaţi de instanţă, sub sancţiunea decăderii din probă, în caz de neprezentare a acestora, sancţiune cu care apărarea a fost de acord. Dispune înaintarea dosarului nr.2406/90/2006 la Tribunalul Vâlcea, cu menţiunea de fi restituit la Curtea de Apel Piteşti imediat după termenul de judecată din 03 aprilie 2013”, se afirmă în minuta judecătorilor de la Curtea de Apel Piteşti, din 21 martie 2013.

Dosarul se află în faza de apel, după ce Tribunalul Vâlcea a condamnat 10 dintre inculpaţi la un total de 66 de ani de închisoare, din care 35 cu executare. Gruparea a fost trimisă în judecată în anul 2006, iar prima sentinţă a fost în 6 iunie 2012. Martorii în circumstanţiere trebuie să susţină buna purtare a inculpaţilor în societate şi să scoată în evidenţă fapte bune ale acestora.

La începutul anului 2006, au fost trimişi în judecată un număr de 13 inculpaţi pentru mai multe infracţiuni: iniţiere şi constituire grup infracţional organizat, tentativă de omor, lipsire de libertate în mod ilegal, tentativă şi instigare la lipsire de libertate în mod ilegal, lovire şi alte violenţe, proxenetism, perversiuni sexuale, şantaj, ultraj contra bunelor moravuri şi tulburarea ordinii şi liniştii publice.

Şapte inculpaţi au primit câte 5 ani de închisoare cu executare, doi au fost achitaţi, iar alţi trei au primit condamnări cu suspendare. Pedepsele sunt minime pentru infracţiunile de care sunt acuzaţi. Dosarul a fost strămutat de la Alba Iulia la Râmnicu Vâlcea, la solicitarea inculpaţilor. Faptele de care sunt acuzaţi au avut loc în perioada 2001 – 2005. 11 dintre membrii grupării au fost arestaţi preventiv, iar cei mai mulţi au stat după gratii doi ani, până în aprilie 2007. Procesul a fost unul complicat, în condiţiile în care au existat 160 de părţi vătămate şi martori.

Pedepsele de la instanţa de fond:

Claudiu Mircea Sibişean – 4 ani de închisoare pentru proxenetism, 3 ani de închisoare pentru complicitate la perversiuni sexuale, 5 ani de închisoare pentru iniţiere şi constituire grup infracţional organizat.

Cozmin Stelian Sibişean: 3 ani de închisoare cu suspendare pentru iniţiere şi constituire grup infracţional organizat.

Florin Radu Valentin: 5 ani de închisoare pentru iniţiere şi constituire grup infracţional organizat.
Ştefan Iosif Abraham: 2 ani de închisoare pentru proxenetism, 2 ani de închisoare pentru ultraj contra bunelor moravuri, 5 ani de închisoare pentru iniţiere şi constituire grup infracţional organizat.

Livius Brici: 3 ani de închisoare pentru proxenetism, 3 ani de închisoare pentru complicitate la perversiuni sexuale, 2 ani de închisoare pentru ultraj contra bunelor moravuri, 5 ani de închisoare pentru iniţiere şi constituire grup infracţional organizat.

Marius Stelian Ciurar: 2 ani de închisoare cu suspendare pentru ultraj contra bunelor moravuri.

Marius Mihai Pătruţ: 3 ani de închisoare cu suspendare pentru iniţiere şi constituire grup infracţional organizat

Daniel Berki: 2 ani de închisoare pentru ultraj contra bunelor moravuri, 5 ani de închisoare pentru iniţiere şi constituire grup infracţional organizat.

Gheorghe Grosu: 2 ani de închisoare pentru ultraj contra bunelor moravuri, 5 ani de închisoare pentru iniţiere şi constituire grup infracţional organizat.

Oniţă Moldovan: 5 ani de închisoare pentru iniţiere şi constituire grup infracţional organizat.

Alin Mondoc: achitat, Adrian Nicolae Budacă: achitat

Pedepsele cu suspendare aplicate lui Cozmin Sibişean şi Marius Pătruţ, sub minimul celor 5 ani prevăzut de lege în cazul infracţiunii respective, au avut la bază circumstanţe atenuante în favoarea acestora. Judecătorul a mai dispus confiscarea de la inculpaţi a unor obiecte utilizate la comiterea infracţiunilor: săbii, bâte de baseball, cuţite, un pistol cu aer comprimat. Cei şapte inculpaţi condamnaţi la închisoare cu executare au formulat apel. Toţi cei 10 bărbaţi condamnaţi mai trebuie să plătească, potrivit deciziei instanţei, câte 30.000 de cheltuieli judiciare către stat. Suma totală ce ar urma să fie plătită se ridică la 300.000 de lei.

Alba Iulia



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite