Primăria Sebeş a plătit 500.000 de euro pentru o clădire monument istoric care găzduieşte muzeul oraşului

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Clădirea cumpărată cu suma de 500.000 de euro
Clădirea cumpărată cu suma de 500.000 de euro

Primăria Sebeş a cumpărat clădirea Muzeului de istorie de la Biserica evanghelică pentru suma de 500.000 de euro.

Casa Zápolya, cu terenul aferent, a fost retrocedată Consistoriului Superior al Bisericii Evanghelice C. A. din România în anul 2004, dată de la care Municipiul Sebeş a devenit chiriaş pentru ca muzeul să fie găzduit de acest edificiu” au transmis reprezentanţii administraţiei locale. Potrivit Primăriei Sebeş, în data de 19 decembrie 2019, Municipiul Sebeş a plătit suma de 500.000 Euro, adjudecându-şi cea mai importantă clădire laică a oraşului.

Muzeul Municipal „Ioan Raica” Sebeş, amplasat în centrul oraşului, lângă clădirea primăriei, este adăpostit de o clădire construită în secolul al XV-lea, un mic palat în stil gotic, care a servit ca sediu al Dietei Transilvaniei, mai târziu reşedinţă a voievozilor provinciei. Aici a murit, la 21 iulie 1540, voievodul, mai apoi regele Ungariei, Ioan Zápolya, eveniment de care se leagă denumirea de ”Casa Zápolya” sau „Casa Regelui”.

Muzeul Sebeşului a fost înfiinţat în anul 1951, fiind deschis pentru vizitatori în anul 1956. Un merit deosebit în ridicarea prestigiului şi sporirea colecţiilor l-au avut profesorii şi cercetătorii Ion Berciu şi Ioan Raica, cel din urmă fiind considerat fondatorul muzeului. Din anul 2001, muzeul poartă numele învăţătorului Ioan Raica, iar din anul 1997, este arondat Centrului Cultural ”Lucian Blaga” din Sebeş.

Muzeul deţine peste 26.500 de bunuri culturale din mai multe domenii: arheologie, istorie, numismatică, etnografie, artă plastică, documente, carte veche şi ştiinţele naturii. Colecţia de arheologie s-a îmbogăţit cu materialul arheologic primit de la şantierele de la Căpâlna, Petreşti, Câlnic, Tărtăria şi altele. Istoria oraşului, fondat de coloniştii saşi în secolul al XII-lea şi atestat documentar la 11 februarie 1245, este ilustrată de exponate valoroase, care demonstrează importanţa deosebită a Sebeşului în această zonă: obiecte legate de istoria breslelor şi de viaţă cotidiană, o valoroasă colecţie de ceasuri, o mini-colecţie de arme, o colecţie de farmacie, vase de cositor, porţelan şi faianţă, o colecţie de pipe etc.

Un exponat de excepţie al muzeului este paloşul de călău al oraşului, folosit pentru executarea sentinţelor capitale. În cadrul colecţiei de ştiinţele naturii (actualmente în curs de valorificare), se întâlnesc plante, mineralogie şi animale naturalizate din zonă. Muzeul posedă şi o valoroasă colecţie de plante a botanistului Alexandru Borza care, între anii 1949-1951, a studiat flora şi vegetaţia Văii Sebeşului. Casa Zápolya, care adăposteşte muzeul, este monument istoric, cod clasificare AB-II-m-A-00354, înscris în Registrul Monumentelor Istorice din România. Edificiul a fost restaurat în perioada 1960-1962.

Situată în cadrul frontului stradal care delimitează la nord Piaţa Mare a oraşului, în colţul de nord-estic al acesteia, Casa Zápolya este una dintre cele mai vechi şi importante construcţii laice din Sebeş care, în prezent, adăposteşte Muzeul Municipal. Clădirea a servit de-a lungul timpului ca spaţiu de găzduire a reprezentanţilor puterii, când aceştia se aflau în trecere prin Sebeş, şi tot aici s-au desfăşurat câteva lucrări ale Dietei Transilvaniei.

Din punct de vedere istoric, importanţa clădirii rezidă în faptul că este clădirea în care a locuit şi a murit ultimul voievod al Transilvaniei, Ioan Zápolya care, după înfrângerea de la Mohács, din anul 1526, a fost încoronat ca rege al Ungariei, la Székesfehérvár. A fost fiul lui Ştefan Zápolya, care a fost desemnat de Matia Corvin drept locţiitor al lui în Austria. Din anul 1510 a fost voievod al Transilvaniei, comite de Zips şi comite al secuilor, Ioan Zápolya fiind cel mai puternic om al momentului din întreaga Ungarie.

În această clădire, al cărei nume a rămas Casa Zápolya, s-au întrunit ulterior mai multe diete ale ţării, în anii 1547, 1550, 1552, 1556, 1557, 1657 şi 1659, în care s-au luat hotărâri importante pentru Transilvania, la cea din 1659, ţinută în 24 mai, adoptându-se şi prima stemă a Principatului.

Citiţi şi:

   

Crăciunul în România şi în alte ţări de pe glob. Obiceiuri bizare în diverse colţuri ale lumii

 

Imagini rare, realizate în 1938, la Târgul de Fete de pe Muntele Găina. Un fotograf german a surprins esenţa evenimentului

 

Raţia lunară de alimente în comunism. Ce erau „adidaşii“ şi „calculatoarele“. Cât zahăr, carne, unt şi ulei trebuia să primească fiecare român

Alba Iulia



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite