Primăria Alba Iulia clarifică invitaţia adresată Prinţului Charles de a deveni ”Prinţ de Transilvania”: ”Oferta de a vizita oraşul e serioasă”

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Prinţul Charles în vizită la Muzeul Satului. Foto: David Muntean
Prinţul Charles în vizită la Muzeul Satului. Foto: David Muntean

Dezbaterile publice provocate de ideea lansată de Primăria Alba Iulia cu privire la acordarea titlului onorific de ”Prinţ de Trasilvania” moştenitorului Coroanei Britanice, Prinţul Charles, a determinat prima reacţie oficială. Reprezentanţii administraţiei explică cum s-a ajuns ca primarul din Alba Iulia să vină cu o astfel de iniţiativă, care este, în final, o idee de marketing.

Potrivit unui comunicat transmis de Primăria Alba Iulia, iniţiativa este o acţiunea de PR menită să îl convingă pe Prinţul Charles să viziteze Alba Iulia. ”Scrisoarea deschisă fadresată Prinţului Charles a fost concepută într-o manieră degajată încât să fie evidentă nota umoristică, dar subliniind în acelaşi timp că oferta de a vizita oraşul e serioasă”, susţin reprezentanţii administraţiei locale.

„Primăria Alba Iulia, capitala istorică a Transilvaniei, a lansat o invitaţie inedită Prinţului Charles de Wales al Marii Britanii de a vizita oraşul şi de a primi titlul onorific de „Prince of Transylvania”. Iniţiativa este marcată de o campanie neconvenţională destinată convingerii Alteţei Sale Regale de a da curs invitaţiei. Această decizie vine ca urmare a activităţii constante a Prinţului de Wales de a promova în lume turismul românesc şi regiunea Transilvaniei, în mod special. Prinţul Charles al Marii Britanii este una dintre personalităţile marcante la nivel internaţional care şi-au declarat în repetate rânduri afecţiunea faţă de România, transformându-se astfel, de-a lungul anilor, într-un real ambasador al turismului românesc în lume. De la prima sa vizită în 1998, Prinţul Charles a vorbit adesea în cuvinte elogioase despre România, cultura, oamenii şi locurile extraordinare pe care le-a descoperit în ţara noastră.

Prinţul de Wales a renovat mai multe case vechi din Transilvania şi a lansat peste 12 proiecte caritabile în regiune, proiecte care încurajează protecţia mediului, agricultura bio şi dezvoltarea sustenabilă. Acest titlu onorific vine în semn de apreciere pentru dedicarea şi preţuirea onestă demonstrate de Alteţa Sa Regală a Marii Britanii faţă de regiunea Transilvania. Titlul face referire şi la relaţia dintre moştenitorul tronului britanic şi Vlad Ţepeş, cu care Prinţul de Wales a declarat că se înrudeşte pe linia genealogică a stră-străbunicii sale, Regina Maria. „Am Transilvania în sânge”, glumea Alteţa Sa Regală cu ocazia unei vizite anterioare în România.”, se afirmă într-un comunicat de presă al Primăriei.

Scrisoarea deschisă adresată Prinţului Charles de Wales de către Primăria Alba Iulia spune pe un ton asumat amuzant următoarele: „Alteţa voastră, ştim cât de mult iubiţi Transilvania. A devenit pentru dumneavoastră a doua casă şi aţi devenit cel mai important ambasador al acestei regiuni. Mai mult decât atât, adesea aţi menţionat că aveţi rădăcini în Transilvania şi că linia genealogică vă leagă de Vlad Ţepeş, prinţul născut în această regiune. De vreme ce iubiţi Transilvania atât de mult, ne gândeam: cum ar fi dacă în loc de „Prinţul de Wales” aţi fi cunoscut de acum încolo ca «Prinţ de Wales ŞI Transilvania»? Trebuie să recunoaşteţi că «Charles, Prinţ de Wales ŞI Transilvania» sună bine, plus că e un excelent mod de a începe o conversaţie”.

Reprezentanţii administraţiei afirmă că ”este evident că un oraş românesc nu poate acorda titluri regale, scrisoarea deschisă fiind concepută într-o manieră degajată încât să fie evidentă nota umoristică, dar subliniind în acelaşi timp că oferta de a vizita oraşul e serioasă”.

”Ne-am bucura că Prinţul Charles să atragă atenţia potenţialilor investitori asupra oraşului Alba Iulia şi mai ales asupra Palatul Principilor Transilvaniei din Alba Iulia, a cărui resturare are nevoie de investiţii majore pentru a-l reda cu totul oraşului. Alba Iulia este astăzi un oraş al premierelor, care şi-a asumat rolul de avangardă în marketingul de oraş şi management performant: primul oraş cu un manual de brand, primul oraş cu o strategie pe termen lung, primul oraş care lansează un kit complet pentru turiştii străini (aplicaţie de mobil, website, media socială, infokioskuri), primul oraş românesc cu un parteneriat special cu Banca Mondială, primul oraş românesc care primeşte rating de la una din cele trei mari institute globale de audit, primul proiect de ‘Smart City’ din România şi singurul oraş din Europa de Sud-Est invitată in programul „City Logo” al Uniunii Europene” pentru oraşe cu marketing urban avansat.

Municipiul Alba Iulia a fost capitală în Imperiul Roman, capitala istorică a Transilvaniei în evul mediu, capitală a Primei Uniri de la 1600, capitală a Marii Uniri de la 1918, capitala încoronării primului Rege al României unite şi cel mai important oraş-simbol al României. Oraşul găzduieşte cea mai mare cetate din România. Prinţul Charles de Wales este născut la 14 noiembrie 1948, primul fiu al reginei Elisabeta a II-a a Marii Britanii şi Ducelui Philip de Edinburgh. Prinţul Charles de Wales este actualmente moştenitorul tronului Marii Britanii”, a transmis Primăria Alba Iulia”, se mai afirmă în comunicat,

Citiţi şi:

 

Prinţul Charles ar putea deveni ”Prinţ de Transilvania”. Invitaţia adresată de primarul din Alba Iulia

 

Prinţul Charles ar fi acceptat titlul onorific de „Prinţ al Transilvaniei“

Alba Iulia



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite