Povestea lui Samoilă Mârza, „fotograful Unirii“, prin teatru

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Piesa „Fotograful Unirii” este jucată la Alba Iulia de actorii de la Teatrul de Artă din Deva. Cu această ocazie va fi organizat şi un vernisaj de portrete, realizate în tehnica fotografică din vremea Unirii Transilvaniei cu România.

Spectacolul de teatru „Fotograful Unirii” este dedicat memoriei celui care a fost Samoilă Mârza, cel care ne-a lăsat singurele imagini ale zilei de 1 decembrie 1918 la Alba Iulia. Este motivul pentru care şi-a câtigat, pe bună dreptate, renumele de „fotograful Unirii“.

Piesa teatrului din Deva face parte din suita de manifestări care au rolul să readucă în atenţia publicului importanţa evenimentului din 1918, fără de care România în graniţele actuale n-ar fi existat. 

Potrivit organizatorilor, piesa este bazată pe realitate, Samoilă Mârza fiind identificat prin lucrările sale ca fotograful Unirii.

Samoilă Mârza

Imagine indisponibilă

Evenimentul cultural-istoric şi artistic,  are loc sâmbătă 21 aprilie, de la orele 19:00, la Casa de Cultură a Sindicatelor din Alba Iulia.

Spectatorii vor avea ocazia să viziteze şi o expoziţie cu portrete realizate în tehnica fotografică folosită acum 100 de ani şi cunoscută în epocă sub denumirile de „colodiu umed“ şi „ambrotip“. Responsabil de realizarea lor este Radu Chindriş, un fotograf născut în Alba Iulia, stabilit în Bucureşti. Preţul unui bilet: 10 lei. Locul de unde pot fi cumpărate biletele: casieria instituţiei de cultură.

Reinterpretarea imaginilor Unirii

În era selfie, când imortalizăm aproape orice cu ajutorul telefonului mobil, pare greu de crezut că în acea mulţime interminabilă venită la Alba Iulia în ziua de 1 decembrie 1918 Samoilă Mârza a fost singurul om care avea la el un aparat de fotografiat, unul cu burduf. Cu acesta a realizat imaginile celebre care i-au adus supranumele de „fotograful Unirii“.

Imagine indisponibilă

Aparatul şi clişeele legate de Unire au fost cumpărate de la Samoilă Mârza de către Gheorghe Anghel, fostul director al Muzeului Naţional al Unirii. Cu banii primiţi, Mârza  şi-a cumpărat un aparat de fotografiat nou, întrucât pe cel vechi îl folosise proape 60 de ani. „Fotograful Unirii“ ar fi vrut să realizeze mai multe fotografii cu ocazia semicentenarului Unirii. N-a reuşit să-şi ducă visul la îndeplinire. A murit  în 19 decembrie 1967. Este înmormântat în cimitirul Maieri din Alba Iulia. Atât imaginile, cât şi aparatul cu care au fost realizate se păstrează la Alba Iulia, la Muzeul Naţional al Unirii.

În anul Centenarului Unirii, fotograful Radu Chindriş a reinterpretat fotografic imaginile Unirii. Fiecare negativ lăsat de Samoilă Mârza a fost mărit de la 13X18 centimetri la 40X55 centimetri. Imaginile reinterpretate ce rămân în patrimoniul Muzeului Naţional al Unirii pot fi imagini negative şi pozitive în acelaşi timp, în funcţie de unghiul din care sunt privite. O trimitere subtilă la dualitatea istorică.

Imagine indisponibilă

Imaginile reinterpretate au fost expuse, în premieră, la Alba Iulia, în urmă cu aproape trei luni. Tot atunci, fotograful a realizat şi şedinţe foto demonstrative ca în vremea Marii Uniriii. 

Imagine indisponibilă

Acţiunea este parte a proiectului naţional „100 de chipuri de româneşti“.(Articol scris de Nicu Neag)

Alba Iulia



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite