Pierderi uriaşe în Alba după modificările la Codul Fiscal. Minus de 60 de milioane de lei la bugetul Consiliului Judeţean şi al oraşelor Alba Iulia, Sebeş şi Blaj

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Modificarea Codului Fiscal a provocat proteste în Bucureşti şi în ţară
Modificarea Codului Fiscal a provocat proteste în Bucureşti şi în ţară

Judeţul Alba pierde o sumă uriaşă în urma modificării Codului Fiscal care impune reducerea impozitului pe venit de la 16% la 10%. Consiliul Judeţean şi trei dintre cele mai mari oraşe ale judeţului vor înregistra un minus de circa 60 de milioane de lei (circa 13 milioane de euro)

UPDATE Un milion de euro este gaura estimată din bugetul oraşului Cugir, după aşa-zisa ”revoluţie fiscală” a Guvernului, o sumă imensă pentru administraţia locală. Sumele destinate investiţiilor publice şi cofinanţarea unor proiecte europene vor avea de suferit, anunţă primarul Adrian Teban. 

„Considerăm că aşa zisa “revoluţie fiscală” este de fapt un atac la bugetele locale, Guvernul încercând să rezolve cu banii comunităţilor, lipsa fondurilor pentru nenumăratele promisiuni electorale. Prin aceste măsuri fiscale, PSD va reduce programele de investiţii locale şi va crea administraţiilor dificultăţi în implementarea proiectelor cu fonduri europene” a declarat primarul oraşului Cugir, Adrian Teban. Acesta a spus că, la o primă analiză, Cugirul va pierde 4,5 milioane de lei, ca urmare a reducerii impozitului de la 16% la 10%, însă impactul va fi de fapt mai mare dacă se iau în considerare toate modificările anunţate. ”Este un lucru sigur că ne vom confrunta cu reducerea semnificativă a bugetului pentru investiţii şi cu dificultăţi în asigurarea contribuţiilor financiare la proiectele pe fonduri europene” a adăugat primarul Cugirului.

______________________________________________________________________________

Consiliul Judeţean Alba va pierde anul viitor aproape 20 de milioane de lei, sumă care va dispărea de la capitolul investiţii. La Alba Iulia, ”paguba” este şi mai mare: 27 de milioane de lei va pierde bugetul local. Primarii altor oraşe din judeţ, consideră că aşa-zisa ”revoluţie fiscală” va fi ”un dezastru” pentru bugetele localităţilor pe care le conduc.  Aceasta în contextul în care, în prezent, 71% din impozitele pe veniturile salariale rămân la bugetele locale, reprezentând un procent important din bugetul total al fiecărei administraţii, fie că este vorba despre consiliul judeţean sau despre oraşele şi comunele judeţului.

Preşedintele Consiliului Judeţean Alba, Ion Dumitrel, a spus că bugetul instituţiei va pierde aproximativ 20 de milioane de lei (4,3 milioane de euro), o sumă foarte mare care pune în pericol toate investiţiile de anul viitor. ”Este vorba despre reparaţii la drumuri, la clădiri şi multe altele. Le vom face până la urmă, dar ne va lua mai mulţi ani. Este o dovadă de iresponsabilitate faţă de administraţia locală”, a spus Ion Dumitrel.

Cea mai gravă situaţie este la Alba Iulia, unde la o primă evaluare, bugetul local va pierde 27 de milioane de lei (5,8 milioane de euro). Primarul Mircea Hava (PNL) a declarat că ”toată lumea a văzut ce se întâmplă”. ”Totul nu este decât o minciună, un fals, totul nu este decât o ţopăială, cum spunea preşedintele României (…) omul câştigă 2 lei, ăsta e marele câştig al cetăţeanului (…) eu înţeleg solidaritatea dar asta nu este solidaritate, este un mod de a băga mâna în buzunarul altcuiva, lucrul cel mai grav. Fiţi sigur că nu vom sta aşa”, a spus Hava, pentru alba24.ro, adăugând că bugetul naţional a fost ”construit pe pomeni”.

Situaţia este critică la Blaj, un oraş în plină dezvotare care, potrivit primarului Gheorghe Valentin Rotar (PNL), va pierde tot bugetul propriu pentru investiţii. Este vorba despre o diminuare a bugetului cu suma de 5,5 milioane de lei. ”Rămân doar cu cheltuielile de funcţionare. Nici banii de cofinanţare a proiectelor europene nu-i vom mai avea. Repet, este vorba de tot bugetul de investiţii propriu al oraşului. Eu sunt aici la primărie pentru investiţii, nu să mătur străzile. Sunt foarte supărat. Este vorba despre distrugerea comunităţilor dezvoltate şi de aici va fi distrusă şi o parte a economiei româneşti, firme de construcţii, toate firmele care ţin de investiţii”, a afirmat primarul din Blaj, potrivit alba24.ro

Pierderile la Sebeş se ridică la suma de aproximativ 9 milioane de lei din bugetul anual de de peste 60 de milioane. „Investiţiile pentru 2018 nu vor fi neapărat afectate pentru că noi ne-am luat în calcul faptul că ele sunt pornite, la anul încep lucrările. Clar că la un moment dat, în 2019, vom vedea efectul mare. Acum sunt 2 variante, ori o să oprim investiţiile sau să prelungim termenul, ori găsim alte soluţii de finanţare. Investiţia care ne preocupă este Spitalul care ar putea fi pus în pericol să dureze mai mult. Suma propusă aici este de 10 milioane de euro pentru câţiva. Trebuie să vedem, să găsim altă sursă”, spune primarul Dorin Nistor.

Citiţi şi:

Dosarul ”Batthyaneum”: Ministerul Culturii contestă modul cum a fost tradus testamentul de expertul Arhiepiscopiei Romano-Catolice

Studenţii-hackeri de la Cugir. Au „spart“ calulatoarele unui liceu şi au furat adrese de mail şi parole de Facebook ale unor eleve

Un meşteşugar român face biciclete din lemn şi le vinde cu 1.000 de euro în străinătate

Licitaţie de 26 de milioane de euro în Alba: Consiliul Judeţean a pierdut procesul cu CNSC şi trebuie să renunţe la redevenţa cerută operatorului

Cum acţionează un escroc care vrea să înşele prin metoda „Accidentul“. Povestea unei tentative, relatată de o victimă: „Era o voce de bărbat, plângând“

FOTO VIDEO Protest faţă de modificarea legilor justiţiei la Alba Iulia. Oamenii au scandat ”PSD, ciuma roşie” şi ”DNA să vină să vă ia”

Alba Iulia



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite