UPDATE Palmieri în Cetatea din Alba Iulia. Condiţii ca acasă pentru romani după 2000 de ani

0
Publicat:
Ultima actualizare:

După piramida de doi metri din Cetate care costă aproape 50.000 de euro, adică cât o casă, Primăria Alba Iulia vine cu o nouă iniţiativă controversată. În spaţiile verzi din Cetate au început să fie amplasate plante exotice. Costurile sunt împărţite între o firmă din Constanţa şi administraţia locală.

UPDATE, miercuri, ora 14.00: Purtătorul de cuvânt al Primăriei Alba Iulia, Mihai Coşer, a declarat, miercuri, că în Cetate va exista un singur palmier, donaţie din partea societăţii Sport Turism SRL Constanţa. Totuşi la momentul realizării fotografiei de mai sus în giratoriul de lângă hotelul Cetate existau patru astfel de plante. Miercuri dimineaţă, trei dintre palmieri nu mai erau în zona respectivă. ”Cineva îşi bate joc de oraş şi de banii pe impozitele noastre. Kitsch cât vezi cu ochii. Chestia asta trebuie sa înceteze”, comenta, marţi, o persoană pe facebook.

”Eu vreau o alee romantică... lungă, lungă ... cu balansoare şi trandafiri urcători şi un lac cu bărci şi raţe sălbatice, pontoane şi foişor. Mai bine ar vedea de parcul ala de lângă Casa de Cultură, acolo se poate face ceva frumos”, a spus un alt locuitor al oraşului.

Prima zonă în care au apărut plantele exotice a fost spaţiul giratoriului din apropierea hotelului Cetate, unde au fost plantaţi primii palmieri. Zona reprezintă singura cale de acces auto în Cetate. În perioada următoare vor avea loc plantări în Grădina Romană din şanţul de nord al Cetăţii, în apropierea Obeliscului lui Horea, Cloşca şi Crişan şi în Piaţa Cetăţii. Numărul total al plantelor exotice ce vor apărea în Cetate este de 40.

Miercuri mai exista un singur palmier în giratoriul din Cetate

image

Costurile investiţiei sunt împărţite între firma Sport Turism SRL 23 August din judeţul Constanţa şi Primăria Alba Iulia. Societatea a câştigat licitaţia organizată de primărie pentru întreţinera spaţiilor verzi din Cetate. Valoarea contractului este de 7 milioane de lei (aproximativ 1,6 milioane de euro). Pe perioada iernii, palmierii vor fi scoşi şi depozitaţi în spaţii care să le permită suprevieţuirea.

Se poate spune astfel că se creează, cu o întârziere de 2000 de ani, condiţii ca acasă pentru cuceritorii romani. Alba Iulia, la acea vreme Apulum,  a fost ”gazda” Legiunii a XIII Gemina şi tot aici a locuit guvernatorul provinciei Dacia în perioada stăpânirii romane. În incinta Cetăţii au fost descoperită chiar locuinţa guvernatorului, obiectiv ce este pus în valoare în prezent. De perioada respectiva aminteste in zilele noastre si Garda Romană, infiintata la Alba Iulia printr-un proiect al Muzeului National al Unirii.

Piramida din Piaţa Cetăţii

Pramida de aproximativ doi metri înălţime amenajată în Piaţa Cetăţii Apariţia inedită şochează prin preţul foarte mare suportat de Primăriei printr-un proiect din fonduri europene. Valoarea investiţiei se ridică la 213.200 lei, adică peste 47.000 euro.

image

Valoarea obiectului amplasat în Piaţa Cetăţi este echivalent cu o casă de mărime medie, construită la Alba Iulia şi predată la cheie. Piramida din piatră completează colecţia de statui şi obiecte din Cetatea Alba Carolina, care mai cuprinde un filosof grec, un basorelief daco-roman, un clopot metalic, o statuie cubistă cu un telescop, o stea cu şapte braţe împletite şi mai multe personaje din bronz.

   

image

Toate au fost realizate de firma Grup Corint SA în cadrul proiectului „Reabilitarea Centrului Istoric Alba Iulia – Fortificaţie de Tip Vauban – Căi de acces, iluminat exterior şi mobilier urban, zona interioară”, proiect ce are o valoare totală de 76.087.835,63 lei (aproximativ 17 milioane de euro), bani proveniţi din fonduri europene şi de la bugetul local.

image
Alba Iulia



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite