Opt milioane de euro din fonduri europene pentru modernizarea şi dotarea unor secţii de la 13 spitale din şase judeţe ale Trasilvaniei

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Pe listă se află şi spitalul judeţean de urgenţă din Alba Iulia
Pe listă se află şi spitalul judeţean de urgenţă din Alba Iulia

Un număr de 13 unităţi medicale din cele şase judeţe ale Regiunii Centru vor primi în total 8 milioane de euro pentru modernizarea şi dotarea secţiilor de primiri urgenţe şi a celor pentru terapie intensivă.

Suma destinată modenrizării celor 13 spitale se ridică la aproximativ opt milioane de euro, iar investiţiile vor fi realizate până în data de 31 octombrie 2019. Fondurile atrase vor viza inclusiv modernizarea şi tehnologizarea la nivel european al secţiilor sau compartimentelor destinate tratamentelor ambulatorii, care utilizează aparatură uzată fizic şi moral. 

Recent au fost semnate pentru finanţare, din resurse financiare europene, două proiecte prin care la 13 unităţi medicale din Regiunea Centru vor fi derulate investiţii în valoare totală de peste nouă milioane euro pentru dotarea secţiilor de tratament ambulatoriu precum şi la unităţile de primiri urgenţe (UPU). Cele 13 spitale din judeţele Alba, Braşov, Covasna, Harghita, Mureş şi Sibiu beneficiază de posibilitatea de a-şi achiziţiona dotări şi echipamente medicale, prin Programul Operaţional Regional 2014-2020, în cadrul a două cereri de finanţare în cadrul cărora leader este ministerul Sănătăţii şi coordonarea achiziţiilor este realizată de Unitatea de Management din cadrul Băncii Mondiale.

Este vorba de proiectul cu denumirea ”Îmbunătăţirea accesului populaţiei din Regiunea Centru la servicii medicale de urgenţă, prin dotarea cu aparatură de înaltă performanţă” – Cod SMIS 125222, a cărui valoare totală este de peste 24,8 milioane lei, precum şi despre proiectul ”Asigurarea accesului la servicii de sănătate în regim ambulatoriu pentru populaţia din Regiunea Centru prin dotarea cu aparatură de înaltă performanţă” – Cod SMIS 125230, a cărui valoare totală este de peste 16,8 milioane lei, peste 70% din aceste sume urmând a fi fonduri nerambursabile. Finanţarea este acordată în cadrul Axei Prioritare 8 a Programului REGIO 2014-2020, pentru investiţii în infrastructura sanitară şi socială care contribuie la dezvoltarea la nivel naţional, regional şi local, reducând inegalităţile în ceea ce priveşte starea de sănătate şi promovând incluziunea socială prin îmbunătăţirea accesului la serviciile  sociale, culturale şi de recreere, precum şi trecerea de la serviciile instituţionale la serviciile prestate de comunităţi.

Prin aceste două proiecte se finanţează creşterea accesibilităţii serviciilor de sănătate comunitare şi a celor de nivel secundar. Cele două proiecte sunt prevăzute a fi finalizate până în data de 31 octombrie 2019, la cele 13 spitale – patru din Alba, trei din Braşov, câte două în Harghita şi Sibiu, precum şi câte unul în Covasna şi Mureş – se vor realiza dotări cu echipamente moderne pentru unităţile de primiri urgenţe şi compartimentele de primiri urgenţe, inclusiv cu echipamente pentru terapie intensivă – ATI, precum şi pentru ambulatoriile de specialitate. O

Aceste două proiecte asigură derularea de achiziţii pentru spitale, pentru îmbunătăţirea condiţiilor pentru pacienţii care apelează la unităţile sau compartimentele de primiri urgenţe şi ambulatoriile de specialitate (fostele policlinici) de la: Spitalul Judeţean de Urgenţă Alba Iulia, Spitalul Municipal Blaj, Spitalul Municipal Aiud, Spitalul Orăşenesc Câmpeni, Spitalul Clinic Judeţean de Urgenţă Braşov, Spitalul Clinic Judeţean de Urgenţă pentru Copii Braşov, Spitalul Municipal ”Dr. Aurel Tulbure” Făgăraş, Spitalul Judeţean de Urgenţă ”Dr. Fogolyan Kristof” Sfântu Gheorghe, Spitalul Judeţean de Urgenţă Miercurea Ciuc, Spitalul Municipal Odorheiu Secuiesc, Spitalul Clinic Judeţean de Urgenţă Târgu Mureş, Spitalul Clinic Judeţean de Urgenţă Sibiu, Spitalul Clinic de Pediatrie Sibiu.

Pentru patru din aceste unităţi medicale, la spitalul din Aiud-Alba şi la spitalele clinice judeţene din Braşov, Târgu Mureş şi Sibiu, fondurile atrase vor viza inclusiv modernizarea şi tehnologizarea la nivel european al secţiilor sau compartimentelor destinate tratamentelor ambulatorii, care utilizează aparatură uzată fizic şi moral.  Se vor realiza achiziţii de echipamente noi, ce aduc atât o creştere calitativă a serviciilor oferite, cât şi o creştere cantitativă a numărului de persoane beneficiare de servicii medicale.

Cumulat, cele două proiecte au o valoare totală de aproape opt milioane euro. Proiectul ”Îmbunătăţirea accesului populaţiei din Regiunea Centru la servicii medicale de urgenţă, prin dotarea cu aparatură de înaltă performanţă” are o valoare totală de 24.831.252,09 lei (peste 5,3 milioane euro), din care 18.697.426,17 lei (puţin peste 4 milioane euro) fiind fonduri nerambursabile, restul provenind din contribuţia beneficiarului. Pentru cealaltă cerere de finanţare, ”Asigurarea accesului la servicii de sănătate în regim ambulatoriu pentru populaţia din Regiunea Centru prin dotarea cu aparatură de înaltă performanţă”, valoarea totală este de 16.866.134,63 lei (peste 3,6 milioane euro), din care 11.818.334,24 lei (peste 2,5 milioane euro) sunt fonduri nerambursabile REGIO.

Alba Iulia



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite