Ministerul Culturii a sesizat DNA în problema „jongleriei“ cu patrimoniul istoric de la Roşia Montană

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Ministerul Culturii a sesizat DNA în legătură cu situaţia patrimoniului istoric de la Roşia Montană. Potrivit ministrului Vlad Alexandrescu, instituţia a transmis către parchet sesizarea în 30 decembrie 2015, în aceeaşi zi în care a semnat ordinul prin care localitatea Roşia Montană devine sit istoric de categoria A pe o rază de 2 kilometri.

Potrivit ministrului Culturii ”există semne că ar fi nereguli atât în ceea ce priveşte patrimoniul de la Roşia Montană, cât şi în privinţa altor obiective de patrimoniu clasate în categoria A”. Vlad Alexandrescu a precizat că există o verificare la nivelul Corpului de Control al prim-ministrului, dar şi la Institutul Naţional al Patrimoniului ”pentru a vedea dacă au existat conflicte de interese, chestiuni care pot prejudicia patrimoniul naţional al României nu numai în problema de la Roşia Montană”. 

"Există semne că ar fi nereguli atât în ceea ce priveşte patrimoniul de la Roşia Montană, cât şi în privinţa altor obiective de patrimoniu clasate în categoria A. Ministerul Culturii a sesizat deja DNA în cazul legat de Institutul Naţional al Patrimoniului.  Da, a fost deja depusă o sesizare a DNA-ului din partea organismelor Ministerului Culturii", a spus Vlad Alexandrescu în timpul unei intervenţii telefonice la Realitatea TV.

Ministrul consideră că a existat o ”jonglerie” de-a lungul anilor cu încadrarea sitului arheologic Roşia Montană. ”Listele au fost, de fiecare dată, elaborate de Institutul Naţional al Patrimoniului, care este în subordinea Ministerului Culturii. Există o verificare la nivelul Corpului de Control al prim-ministrului, la Institutul Naţional al Patrimoniului pentru a vedea dacă au existat conflicte de interese, chestiuni care pot prejudicia patrimoniul naţional al României, nu numai în problema de la Roşia Montană”, a explicat Vlad Alexandrescu. 

Intrarea în galeriile romane

Tot în 30 decembrie 2015, ministrul a semnat ordinul prin care întreaga localitate Roşia Montană din judeţul Alba, pe o rază de 2 kilometri, a fost inclusă pe Lista Monumentelor Istorice ca sit de categoria A. ”Nu este vorba de o simplă semnătură, cred că este vorba de studiul unui dosar destul de amplu, care a fost constituit încă de multă vreme. Societatea civilă a tras un semnal de alarmă extraordinar, în acest sens, şi cred că ceea ce am făcut eu, la 30 decembrie când am semnat acest ordin, nu a fost decât să recunosc organizaţiile nonguvernamentale care au militat în favoarea protecţiei sitului, acţiunea şi determinarea lor. Sigur că acest lucru ar fi putut fi făcut de multă vreme. El nu a fost făcut şi aici există o răspundere politică”, a mai spus ministrul la postul de televiziune.

Vlad Alexandrescu a completat că ordinul emis de el nu interzice exploatarea industrială auriferă a zonei, dar o viitoare investiţie „va trebui să ţină cont de Legea 422 a patrimoniului naţional de protecţie a siturilor clasate şi, în special, a celor clasate în categoria A”.

Citiţi şi:

Lovitura finală pentru RMGC: localitatea Roşia Montană, declarată sit istoric de categorie A pe o rază de 2 kilometri

Decizii drastice pentru proiectul Roşia Montană: RMGC renunţă la litigii în justiţie şi îşi reduce capitalul social cu 27 milioane de euro

 

Zăcământul aurifer Geamăna din Munţii Apuseni, concesionat unei firme administrată de un lider PSD Constanţa

CEO-ul Gabriel Resources, dezamăgit că autorităţile române nu au răspuns invitaţiei la dialog pentru proiectul Roşia Montană

14 curiozităţi despre Roşia Montană, ce nu ştiai despre cea mai cunoscută comună din Munţii Apuseni. Cât aur mai este în munte şi cât valorează

 

Gabriel Resources solicită implicarea lui Iohannis în problema „Roşia Montană” şi ameninţă cu arbitrajul internaţional

Alba Iulia



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite