Locul din România unde se vorbeşte la superlativ despre mlaştini. Rezervaţia superbă şi necunoscută din Apuseni

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Două dintre cele patru mlaştini aflate la 1.600 de metri altitudine, în Munţii Apuseni
Două dintre cele patru mlaştini aflate la 1.600 de metri altitudine, în Munţii Apuseni

Una dintre cele mai spectaculoase, dar şi mai puţin cunoscute zone din Apuseni este rezervaţia ”Molhaşurile Căpăţânii”. Este locul din România unde despre mlaştini se vorbeşte doar la superlativ.

Aria naturală se află în Munţii Apuseni la o altitudine de 1.600 m, în partea nord-vestică a judeţului Alba şi cea nord-estică a satului Cheleteni, comuna Bistra. Rezervaţia cuprinde patru mlaştini şi lacuri de altitudine.

Peisajele pe care le găsim aici sunt parcă desprinse din poveşti. Cele patru mlaştini şi lacuri se află într-o păşune montană înconjurată de păduri de molid, brad şi paltin. Pe o suprafaţă de 5 hectare, „bălţile” sunt separate între ele, iar specialiştii susţin că forma lor se datorează înclinaţiei slabe a versanţilor din jur, ce favorizează stagnarea apelor din precipitaţii. Întrucât este vorba de nişte mlaştini încă tinere şi sălbatice, peisajul se află într-o continuă schimbare. Orice vizită reprezintă un refugiu pentru orice turist şi, mai ales, o binecuvântare în ochii celor îndrăgostiţi de mistere ale naturii. Peisajele în continuă mişcare oferă imagini noi şi inedite de fiecare dată. Molhaşurile Căpăţânii adăpostesc numeroase specii de plante, iar, pentru a le putea proteja, zona a fost pusă sub protecţie şi din anul 1969 este interzisă exploatarea, construirea sau alte modificări ale acesteia.

molhasuri rezervartie apuseni

Aria protejată este inclusă în situl Natura 2000 - Molhaşurile Căpăţânii şi reprezintă o zonă formată din tinoave, ochiuri de apă, mlaştini oligotrofe, turbării, pajişti, păşuni şi păduri aflată între Vârful Căpăţâna şi Vârful Balomireasa (1.632 m). Aceasta adăposteşte trei tipuri de habitate naturale de interes comunitar şi protejează mai multe specii faunistice (mamifere, reptile, amfibieni) şi floristice (arbori, arbusti, ierburi şi flori) caracteristice lanţului carpatic al Occidentalilor. 

În limbajul popular, „molhaş” înseamnă „mlaştină”, adică un spaţiu periculos şi riscant. ”Dacă vreţi să călătoriţi şi să le descoperiţi, cea mai potrivită perioadă e vara. Alcătuirea de peisaje cu brazi, molizi şi paltini, cu ierburi de mlaştină care se oglindesc în apă impresionează din primul minut în care veţi ajunge acolo. Şi veţi fi de acord cu noi când spunem că Molhaşurile Căpăţânii sunt o oază 100% pitorească, în Carpaţii României”, afirmă ghidul de turism Florian Rareş Tileagă.

Imagine indisponibilă

Acces la Molhaşurile Căpăţânii

Rută: Alba Iulia – Abrud (DN 74) – Câmpeni (DN 74 A) – Bistra (DN 75)

Descrierea rutei: cea mai simplă variantă pleacă din satul Bistra, pe Valea Mare, de unde se continuă cu maşina pe un drum forestier, în urcare, timp de peste 30 de minute. De la un moment dat, drumul devine inaccesibil pentru patru roţi şi continuă pe o potecă largă, preţ de încă o jumătate de oră. Apoi se trece un pârâu ce coboară chiar din rezervaţie

Distanţă de la Alba Iulia la rezervaţie: 100 km

Durată: aproximativ 3 ore, fără popasuri

Citiţi şi:

 

„Nebunia“ chiriilor la Alba Iulia, unde peste 100.000 de oameni vor ajunge de 1 Decembrie. Hotelurile au rezervat deja tot, iar un apartament este foarte scump

 

FOTO Prima comună din România cu debarcader pe malul unui râu. Investiţie în crearea unei zone de agrement la Ciugud

 

FOTO Licitaţie cu preţuri derizorii. Unde se poate cumpăra un bloc cu 6.700 de lei, iar o casă de locuit la preţul de 1.446 lei

Alba Iulia



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite