Licitaţia de 5 milioane de euro privind întreţinerea spaţiilor verzi din Alba Iulia, anulată pentru a doua oară. ”Disputa” a două firme prin contestaţii
0Licitaţia cu valoare estimată de aproape 5 milioane de euro pentru întreţinerea şi amenajarea spaţiilor verzi din Alba Iulia în următorii patru ani a fost anulată pentru a doua oară de reprezentanţii primăriei.
A doua decizie de anulare a procedurii a fost luată în 19 iulie 2018, însă două dintre firmele participante la procedură au contestat hotărârea administraţiei locale la CNSC. Consiliul a soluţionat în 31 august 2018 plângerile formulate de Luxor LTD SRL Alba Iulia şi Sport Turism SRL. CNSC a decis să respingă ambele contestaţii, cea a firmei din Alba Iulia pentru neconstituirea cauţiunii, iar cea a societăţii din Constanţa pe motiv că este nefondată. Decizia CNSC nu este, însă, definitivă, reprezentanţii ambelor societăţi având posibilitatea să o conteste în instanţa de judecată în termen de 10 zile lucrătoare de la comunicare. Prima anulare a precedurii a avut loc în 29 august 2017, Primăria Alba Iulia reluând, în 29 septembrie, achiziţia publică. Valoarea estimată a contractului este de 21.963.188 lei, respectiv circa 4,8 milioane de euro
Cea de-a doua anularea a venit în contextul în care firma Luxor LTD SRL a fost desemnată de două ori câştigătoarea licitaţiei, în condiţiile în care a avut cea mai bună ofertă din punct de vedere financiar: aproximativ 14 milioane de lei (circa 3 milioane de euro). De fiecare dată, însă, raportul procedurii a fost contestat de societatea din Constanţa la CNSC, iar completul Consiliului a decis de fiecare dată reanalizarea ofertelor. La cea de-a treia evaluare a ofertelor, în 19 iulie 2018, comisia de licitaţie a decis că toate cele şapte propuneri prezentate de operatorii economici sunt neconforme şi, prin urmare, a decis să anuleze întreaga procedură. La a treia ”strigare”, oferta Luxor LTD a fost considerată neconformă pe motiv că, în cadrul propunerii financiare, ”conţine preţuri care nu sunt rezultatul liberei concurenţe şi care nu pot fi justificate”. Cu alte cuvinte, societatea din Alba Iulia a propus preţuri prea mici în raport cu prevederi legislative în domeniu.
Câştigătorul licitaţiei urma să fie desemnat agentul economic care propune preţul cel mai mic în ansamblul activităţilor de amenajare şi întreţinere a spaţiilor verzi. Printre activităţile descrise în caietul de sarcini se regăseau următoarele: curăţarea spaţiilor verzi, tunderea şi curăţarea gardurilor vii, cositul zonelor verzi, plantat flori, îndepărtat flori din rondouri şi scuaruri, plantat gard viu la un rând sau două rânduri, plantat arbori şi arbuşti foioşi şi răşinoşi, săpat farfurii la arbori şi arbuşti, toaletarea arborilor etc. Firma care câştiga contractul derula şi activităţile de aplicare a tratamentelor fitosanitare şi de administrare a îngrăşămintelor chimice. Cel mai probabil, în perioada următoare, Primăria Alba Iulia va relua această licitaţie. Ceilalţi participanţi la procedură au fost Asocierea SC MT GreenPro SRL – SC KF Cons SRL din Sibiu, SC Polaris Holding SRL Constanţa, SC Total Cleaning SRL Alba Iulia, SC Ro-Verde Landscaping SRL Corbeanca, judeţul Ilfov şi SC Catalpa SRL Sfântu Gheorghe cu terţ susţinător SC Pomacost SA Constanţa.