IAMU Blaj la 40 de ani de existenţă: afaceri de 17 milioane de euro şi planuri pentru a deveni nr. 1 în România
0Compania IAMU Blaj, specializată în fabricarea şi livrarea de produse de mecanică fină estimează pentru anul 2014 o cifră de afaceri de peste 76 milioane de lei (17 milioane de euro), cea mai mare parte provenind din colaborarea cu nemţii de la Bosch Rexroth. Societatea a marcat recent 40 de ani de existenţă.
Intreprinderea de Accesorii pentru Maşini-Unelte Blaj este numărul 1 în România în domeniul tehnicii şi minitehnicii liniare, prelucrând 3.000 de repere diferite şi îşi propune să devină până în 2017 numărul 1 în Europa în acest domeniu. În cadrul societăţii lucrează 730 de angajaţi. Compania estimează pentru anul 2014 o cifră de afaceri de peste 76 milioane de lei (17 milioane de euro)
Profitul brut este estimat la peste 5,6 milioane de lei. de asemenea, valoarea investiţiilor din 2014 se ridică la mai mult de 6 milioane de lei. În 2010 IAMU Blaj a obţinut titlul de furnizor preferenţial oferit de firma Robert Blaj GmbH. IAMU Blaj a fost fondată în 1974, iar în 1994 a început colaborarea cu firma germană Bosch. „Până în 1989 am exportat tehnică liniară în Republica Democrată Germană, în Cehia şi în alte ţări CAER. Decăderea intreprinderii a fost din cauze interne, româneşti. Anul 1992 a fost anul cel mai prost, n-am mai avut contracte, am făcut disponibilizări. În 1994 am început colaborarea cu Deutsche Star GmbH Rexroth, devenită ulterior Rexroth Bosch. În 2008 a venit criza, dar am ieşit din criză mai întăriţi. Am trecut la o creştere de câteva ori a cifrei de afaceri. Eu am mers întotdeauna pe principiul că într-o asociaţie nu te atingi de nucleul dur – mă refer la vechii specialişti, oamenii cu experienţă. Tot ce am realizat la IAMU s-a realizat cu oameni, cu ei am format o echipă, nucleul este dinainte de 1989”, a declarat directorul Gligor Cîmpean, care conduce fabrica din 1992.
În 2010 IAMU Blaj a obţinut titlul de Furnizor Preferenţial oferit de firma Robert Blaj GmbH. Astăzi printre partenerii IAMU se numără: Bosch Rexroth România, Bosch-Rexroth Mechatronics (Germania), M&A GmbH (Germania), UNICOR GmbH (Germania), DANOMAR (România), Mueller Martini Elveţia), Tornos (Elveţia) şi Fraenckische (Germania).
Vârful numărului de angajaţi a fost în anul 1986 când existau 1.500 angajaţi. În prezent lucrează la IAMU 730 de angajaţi şi se anunţă cel mai bun an de după 1989 din punct de vedere economic. „La Blaj nu exista Bosch dacă nu era IAMU şi nu era IAMU dacă nu era dl Cîmpean. INS-ul a anunţat prin mai-iunie că Blajul este oraşul din România cu cea mai mare pondere a populaţiei angajată în industrie. Vreau să spun un lucru: oricâte s-ar face, spaţii de agrment, parcuri etc, dacă nu sunt locuri de muncă, totul e degeaba. Venirea Boschului (datorită IAMU) a generat un mic boom economic”, a declarat primarul din Blaj, Gheorghe Rotar. Blajul are un şomaj de 5,8 la sută, cu 3.000 de persoane angajate în intreprinderile industriale. Partea de contribuţie a IAMU la bugetul Primăriei Blaj este de 10,7%.
Capris Sebeş, brand naţional în marochinărie, a intrat în faliment
GHCL Upsom România, fostul combinat de produse clorosodice din Ocna Mureş, a intrat în faliment