VIDEO Recurs cu lacrimi în dosarul grupării reţetelor false din Hunedoara. Mita ajungea la medicii de la Oncologie în plasele cu medicamente. Inculpaţii rămân în arest

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Medicii oncologi Elisaveta Mezo, Alina Popa şi farmacista Tatiana Făgădar
Medicii oncologi Elisaveta Mezo, Alina Popa şi farmacista Tatiana Făgădar

Curtea de Apel Alba Iulia a judecat recursul grupării formată din medici şi farmacişti din Hunedoara, care fabrica reţete false, acuzată de procurorii DIICOT de infracţiuni din sfera criminalităţii organizate. Avocaţii au încercat să demonteze acuzaţiile, în timp ce Parchetul a solicitat menţinerea celor 10 inculpaţi în arest.

UPDATE: Instanţa Curţii de Apel Alba Iulia a decis menţinerea în arest pentru 29 de zile a tuturor celor 10 inculpaţi. Decizia este definitivă.

Inculpaţii care au solicitat anularea mandatelor de arest preventiv emise de Tribunalul Hunedoara sunt: Tatiana Făgădar Vasilescu (consilier local, preşedinte al PC – filiala Hunedoara, şi diriginte de farmacie), soţul acesteia Iulian Constantin Făgădar, Ciprian Dumitru Ban (administrator de farmacie), Nicoleta Adriana Enuţa (contabil la două farmacii), Ion Cristian Doţiu, Adela Ramona Goia (administrator de farmacie), Călin Popa (soţul medicului oncolog Alina Popa), Mihai Tudor Drăgoesc (fost administrator de farmacie) şi medicii oncologi din cadrul Spitalului Judeţean Hunedoara, Elisaveta Mezo şi Maura Alina Popa. 

Avocaţii inculpaţilor au susţinut unanim nevinovăţia acestora. Tatiana Făgădar şi Alina Popa au plâns în sala de judecată în momentul în care au avut ultimul cuvânt şi au cerut eliberarea din arest. Procurorul DIICOT a solicitat menţinerea în arest şi a arătat, printre altele, că banii oferiţi drept mită celor doi medici erau transportaţi în plasa cu medicamente. 

Doi inculpaţi au recunoscut parţial faptele

Printre acuzaţiile aduse de procurori se regăsesc cele de iniţiere şi constituire grup infracţional organizat, înşelăciune cu cosecinţe deosebit de grave, înşelăciune, complicitate la înşelăciune şi luare de mită. Prejudiciul stabiilit de anchetatori în acest caz este de peste trei milioane de lei. 

„Inculpaţii au ştiu de existenţa dosarului din octombrie anul trecut. Au avut avocaţi şi nu s-au sustras urmării penale. Actele au fost predate voluntar. În dosar este o supradimensionare excesivă a prejudiciului. S-a supradimensionat şi încadrarea juridică a faptelor. Nu se poate vorbi de un grup infracţional organizat între patru persoane. Au existat colaborări spontane între ei, dar nu a existat o continuitate, o structură cu roluri prestabilite“, a spus în faţa instanţei avocatul soţilor Făgădar. 

Inculpaţii Ciprian Dumitru Ban şi Nicoleta Adriana Enuţa au recunoscut parţial fapte, motiv folosit de avocaţi pentru a întări cererea de eliberare din arrest. „Ultimele acte material au avut loc în martie 2012. Nu a prezentat pericol social atunci şi a ajuns să prezinte pericol acum. Inculpatul a recunoscut în parte faptele şi este dispus să coopereze“, a afirmat avocatul lui Ciprian Ban 

Potrivit anchetatorilor, cei doi medici oncologi scriau reţetele în cabinetul propriu şi le transmiteau direct prin alţi membri ai grupării la farmacii, de unde primeau medicamentele în plasă. Aceste medicamente erau eliberate de ei, ulterior, pacienţilor. În plasele cu medicamente se transmitea şi mita pentru medici. La un moment dat, suma de bani ar fi rămas într-o plasă, fără a ajunge la medicul căruia îi era destinată. Doctorul a sunat la farmacie şi a reclamat acest lucru, convorbire care a fost înregistrată de anchetatori.

Reţetele false erau decontate de farmacii, iar banii erau scoţi din firmă cu ajutorul unor contracte false. Avocaţii au susţinut că cei doi medici au recurs la această metodă pentru a-i scuti pe pacienţi de umblatul prin oraş la farmacii. „Există 89 de pacienţi care au declarat că li s-a administrat tratamentul. Singurul scop a fost ca pacienţii să aibă acces la medicamente. Prejudiciul calculat este minusul din gestiunea farmaciilor, care nu are nicio legătură cu medicii“, a afirmat un alt avocat. În total, cei doi medici ar fi scris 663 de reţete false, care au fost decontate de reprezentanţii farmaciilor la Casa de Asigurări de Sănătate Hunedoara.

Colaborare preferenţială cu anumite farmacii

Procurorii au motivate în propunerea de arestare preventivă încercările inculpaţilor de a îngreuna cercetarea penală. „Doamnele doctor nu aveau niciun motiv şi cadru legal să deţină acele medicamente în cabinet. S-a mers pe o colaborare preferenţială cu anumite farmacii pentru a ajuta la săvârşirea infracţiunilor. Nu ne putem gândi la faptul că toţi pacienţii erau analfabeţi, astfel încât să nu fie în stare să completeze reţetele. În plasa cu bani se punea şi suma de bani acordată ca mită”, a spus procurorul DIICOT.

“În fapt, se reţine ca, în perioada 2010 – 2012, doi medici din cadrul Spitalului Judeţean Hunedoara – Secţia oncologie au completat în fals sute de reţete cu medicamente, în special oncologice sau adjuvante (substanţe cu valori mari), pentru pacienţi cu afecţiuni oncologice, aflaţi în tratament. Reţetele au fost predate liderilor grupării si depuse ulterior spre decontare, prin inducerea în eroare a reprezentanţilor Casei Judeţene de Asigurări de Sănătate Hunedoara, prin intermediul a trei societăţi comerciale care deţin farmacii in municipiile Hunedoara şi Deva. În baza înţelegerii, medicii primeau de la reprezentanţii farmaciilor diverse sume de bani în funcţie de cantitatea de medicamente prescrisă, ce urma să fie decontată”, se afirmă în comunicatul DIICOT de la momentul reţinerii membrilor grupării.

Comunicatul Curţii de Apel Alba Iulia:

"Joi, 11.04.2013, Curtea de Apel Alba Iulia a respins ca nefondate recursurile declarate de inculpaţii arestaţi în dosarul cunoscut opiniei publice drept „Dosarul fraudelor cu medicamente din Hunedoara”.

Prin încheierea Tribunalului Hunedoara din 06.04.2013 au fost admise propunerile de arestare preventivă pentru 29 de zile formulate de Direcţia de Investigare a Infracţiunilor de Criminalitate Organizată şi Terorism cu privire la 9 persoane iar pentru altă persoană care s-a predat ulterior în 10.04.2013 s-a dispus arestarea preventivă pe o durată de 30 de zile de la data predării.

Inculpaţii sunt acuzaţi în principal că în perioada 2010-2012 au făcut parte dintr-un grup infracţional organizat, ai cărui membri au obţinut beneficii financiare substanţiale din săvârşirea infracţiunilor de înşelăciune cu consecinţe deosebit de grave, evaziune fiscala si spălare de bani, in domeniul farmaceutic. Hotărârea Curţii de Apel Alba Iulia este definitivă, toţi cei 10 inculpaţi urmând să fie cercetaţi în  continuare în stare de arest preventiv."

Citiţi şi:

Nouă membri ai reţelei care fabrica reţete medicale false au fost arestaţi. Printre cei acuzaţi de crimă organizată este şi şefa PC Hunedoara, oncologi de la Spitalul Judeţean şi farmacişti

Percheziţii în Hunedoara şi în Deva: mai mulţi medici şi farmacişti sunt anchetaţi de DIICOT pentru fraude

Alba Iulia



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite