Grupul regaliştilor din Alba susţin reinstaurarea monarhiei în România

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Susţinătorii monarhiei din Alba la o intâlnire cu familia regală
Susţinătorii monarhiei din Alba la o intâlnire cu familia regală

Regalitatea şi ideea reinstaurării monarhiei în România sunt susţinute şi la Alba Iulia de un grup de persoane care se manifestă public şi participă la evenimente destinate Regelui Mihai şi Reginei Ana. Dintre aceştia s-a detaşat ca un lider de mesaj medicul chirurg Radu Vieru, reprezentant de frunte şi al organizaţiei PNŢCD Alba.

De altfel, Radu Vieru, alături de un alt ţărănist din Alba Iulia, Mircea Trifu, sunt membri în Comitetul Director al Alianţei Naţionale pentru Restaurarea Monarhiei (ANRM). Cei doi au şi participat recent la primul congres al ANRM, organizat în perioada 20-21 aprilie 2013 la Hotel Palace în Sinaia. Demersul are ca principal scop coagularea tuturor susţinătorilor şi simpatizanţilor monarhiei constituţionale. 

Grupul susţinătorilor monarhiei, din Alba, îi mai cuprinde şi pe medicul Cristian Gruiţa, avocatul Ina Gruiţa, doctorul Lia Gruiţa, Dorin Stan din Teiuş, Vasile Petric şi Samuel Cosma din Alba Iulia. Dintre acţiunile organizate în ultimii ani se remarcă şi colindul transmis regelui la castelul din Săvârşin împreună cu fanfara din Teiuş. Printre persoanele importante care susţin familia regală se află şi Arhiepiscopul Ortodox de Alba Iulia, Irineu. Acesta i-a invitat de Paşte la Alba Iulia pe membrii familiei regale. Au participat la slujba de Înviere Principele Radu, Principele Nicolae şi sora sa Elisabeta Karina. Catedrala Ortodoxă din Alba Iulia a fost ridicată în 1920 – 1922 în scopul încoronării regelui Ferdinand şi a reginei Maria, eveniment ce a avut loc în 15 octombrie 1922. De altfel, în 15 octombrie 2012, la Alba Iulia a fost organizat evenimentul  “Ziua Încoronării”, la care au participat, de asemenea, prinţul Principele Radu şi Principesa Margareta. 

Unul dintre cele mai importante evenimente ale familiei regale din ultimii ani a fost discursul Regelui Mihai în Parlamentul României. Cu această ocazie, Radu Vieru a exprimat câteva gânduri care rămân valabile şi astăzi:

“Am urmărit cu mare emoţie discursul Regelui Mihai I în faţa Camerelor reunite ale Parlamentului României cu prilejul aniversării de către Majestatea Să a vârstei de 90 de ani. Prezenţa Regelui în forul legislativ, după mai bine de 60 de ani, reprezintă în opinia mea un act istoric şi un gest de recunoaştere a valorilor adevărate promovate în permanentă de instituţia monarhică. Nu cred că Regele Mihai I s-a adresat, în 25 octombrie, doar Parlamentului. Cred că discursul Majestăţii Sale a fost adresat unei naţiuni romane care se găseşte într-o profundă criză socială şi morală. Cuvintele Regelui mi-au arătat, încă o dată, că marii oameni de stat ştiu să fie loiali, ştiu să se sacrifice dar, mai ales, ştiu să dea speranţă poporului lor. Cred că discursul Majestăţii Sale este o lecţie dată întregii clase politice din România dar şi un mesaj de încurajare pentru fiecare dintre noi. Asemeni Majestăţii Sale, sint sigur că «lumea de mâine nu poate există fără morală, fără credinţă şi fără memorie. Cinismul, interesul îngust şi laşitatea nu trebuie să ne ocupe viaţa. România a mers mai departe prin idealurile marilor oameni ai istoriei noastre, servite responsabil şi generos.» Regele Mihai I mi-a demonstrat încă o dată, prin ceea ce a spus în plenul Parlamentului, că este un învingător şi un om care nu şi-a pierdut nici măcar o clipă ataşamentul faţa de ţară şi de români. Şi mă întreb cum ar stă lucrurile dacă fiecare dintre noi ar crede cu tărie, gândindu-se la patrie, în cuvintele majestăţii Sale: «Nu văd România că pe o moştenire de la părinţîi noştri, ci că pe o ţară pe care am luat-o împrumut de la urmăşîi noştri”.
Alba Iulia

Top articole

Partenerii noștri


Ultimele știri
Cele mai citite