Fructe şi legume proaspete, uscate sau congelate? Care tip de produse are cel mai ridicat nivel de minerale şi vitamine

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Hipermarketurile sunt „invadate” de fructe şi legume congelate. De-a lungul timpului, au existat dezbateri intense despre cât sunt de sănătoase, comparativ cu cele proaspete sau uscate.

Chiar dacă ani la rând oamenii erau sfătuiţi să consume fructe şi legume în stare proaspătă, acum cercetătorii vin să distrugă acest mit şi recomandă şi consumul de legume şi fructe congelate. Studiile în domeniul gastronomiei au demonstrat că prin îngheţare, fructele şi legumele păstrează un nivel mai ridicat de vitamine şi minerale.

Pentru ca legumele şi fructele să îşi păstreze calitatea este foarte important ca procesul de congelare să dureze cât mai puţin. Astfel, cu cât durează mai mult ca legumele şi fructele să fie îngheţate, cu atât se vor pierde mai multe vitamine şi minerale. Specialiştii au concluzionat că nu există diferenţe din punct de vedere nutriţional între fructele şi legumele îngheţate şi cele proaspete şi asta pentru că acestea sunt îngheţate imediat după recoltare şi nu au timp să îşi piardă proprietăţile. Indiferent de forma sub care sunt consumate, nutriţioniştii recomandă ca legumele şi fructele să fie parte din meniul zilnic şi asta pentru că acestea ajută la o bună funcţionare a organismului.

Fructele au un conţinut redus de calorii şi multe substanţe nutritive. Nutrienţii includ vitamine, minerale, fibre şi substanţe nutritive bioactive (compuşi cunoscuţi sub denumirea de polifenoli şi carotenoizi). Fructele conţin, de asemenea, zahăr, în procente diferite de la un fruct la altul. Îngheţarea, în general, este o modalitate bună de a păstra substanţele nutritive în comparaţie cu alte metode cum ar fi conservarea şi refrigerarea. Acest lucru este legat, în principal, de perioadă relativ scurtă de tratare termică utilizată pentru a păstra alimentele înainte de îngheţ, în comparaţie cu tratamentele termice mai lungi utilizate pentru conserve. Dezgheţarea nu ar trebui să ducă la pierderi semnificative de nutrienţi. Cu toate acestea, efectul cristalelor de gheată care dăunează celulelor în timpul inghetării fructelor moi poate duce la transformarea fructelor şi apoi scurgerea de vitamine şi minerale solubile în apă. 

Uscarea (pierderea apei) concentrează în mod semnificativ zahărul din fructe. De exemplu, nivelul de zahăr din căise creşte de la 9,5% atunci când sunt proaspete la 54,2% atunci când sunt uscate. Acesta este motivul pentru care unii au descris fructele uscate că bombe cu zahăr, deşi Organizaţia Mondială a Sănătătii nu clasifică fructele uscate că pe ceva pe care ar trebui să-l limităm în dietă. Fructele uscate pot oferi de şase ori mai multă în energie decât echivalenţele lor proaspete, datorită efectului de concentrare prin indepărtarea apei. Deci, dacă încercaţi să slăbiti, este important să fiţi atenţi la cantitatea de fructe uscate consumate. 

Uscarea creşte nivelul unor vitamine şi minerale, din nou prin efectul concentrării substanţelor nutritive atunci când se pierde apa. Toate aceste caracteristici se aplică şi legumelor, atunci când sunt îngheţate sau uscate. Recomandarea specialişitlor se referă, însă, la consumul fructelor şi legumelor în forma cea mai puţin prelucrată, adică proaspete. 

Citiţi şi:

Dosarul ”Batthyaneum”: Ministerul Culturii contestă modul cum a fost tradus testamentul de expertul Arhiepiscopiei Romano-Catolice

Studenţii-hackeri de la Cugir. Au „spart“ calulatoarele unui liceu şi au furat adrese de mail şi parole de Facebook ale unor eleve

Un meşteşugar român face biciclete din lemn şi le vinde cu 1.000 de euro în străinătate

Licitaţie de 26 de milioane de euro în Alba: Consiliul Judeţean a pierdut procesul cu CNSC şi trebuie să renunţe la redevenţa cerută operatorului

Cum acţionează un escroc care vrea să înşele prin metoda „Accidentul“. Povestea unei tentative, relatată de o victimă: „Era o voce de bărbat, plângând“

FOTO VIDEO Protest faţă de modificarea legilor justiţiei la Alba Iulia. Oamenii au scandat ”PSD, ciuma roşie” şi ”DNA să vină să vă ia”

Alba Iulia



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite