FOTO VIDEO UPDATE Preşedintele Consiliului Judeţean Hunedoara, cercetat în arest la domiciliu. Mircea Moloţ va fi suspendat din funcţie
0Preşedintele Consiliului judeţean Huneodara, Mircea Moloţ, s-a prezentat marţi, 9 decembrie 2014, la Curţii de Apel Alba Iulia unde se judecă contestaţia procurorilor DNA la decizia privind cerectarea ”baronului” în libertate. Instanţa a decis ca toţi cei cinci inculpaţi să fie cercetaţi în arest la domiciliu pe o perioadă de 30 de zile.
UPDATE 21.00 Comunicatul Curţii de Apel Alba Iulia:
Curtea de Apel Alba Iulia a admis contestaţia formulată de D.N.A. - Serviciul Teritorial Alba Iulia (împotriva încheierii penale din 04.12.2014 dispusă de judecătorul de drepturi şi libertăţi din cadrul Tribunalului Alba în dosarul penal nr. 5319/107/2014), a desfiinţat încheierea penală atacată şi pe cale de consecinţă a dispus luarea faţă de cei 5 inculpaţi (Moloţ Ioan Mircea, Balint Tiberiu Ioan, Venter Robertto Patrick, Pup Emanoil Milică şi Axinte Vasile) a măsurii preventive a arestului la domiciliu pe o durată de 30 de zile începând cu data punerii în executare a acestei măsuri.
Pe durata arestului la domiciliu, inculpaţii au următoarele obligaţii: să nu părăsească imobilul de domiciliu fără permisiunea organului judiciar care a dispus măsura; să se prezinte în faţa organului de urmărire penală, a judecătorului de drepturi şi libertăţi, a judecătorului de cameră preliminară sau a instanţei de judecată ori de câte ori este chemat; să nu comunice cu alţi participanţi la comiterea infracţiunilor, cu martorii, experţii şi cu membrii familiilor acestora.
În caz de încălcare cu rea-credinţă a măsurii sau a obligaţiilor care le revin, măsura arestului la domiciliu poate fi înlocuită cu măsura arestării preventive. Curtea de Apel Alba Iulia a respins ca nefondate contestaţiile formulate de inculpaţi împotriva aceleiaşi încheieri penale.
UPDATE 20.20 Mircea Moloţ va fi cercetat în arest la domiciliu. Curtea de Apel Alba Iulia a admis contestaţia procurorilor DNA şi a decis ca preşedintele Consiliului Judeţean Hunedoara şi ceilalţi patru inculpaţi (Venter Robertto-Patrick, Balint Tiberiu Ioan, Pup Emanoil Milică şi Axinte Vasile) să fie cercetaţi, în continuare, în stare de arest la domiciliu pe o perioadă de 30 de zile. Inculpaţii au aşteptat decizia la Curte de Apel, instanţa pronunţându-se după trei ore de la încheierea şedinţei de judecată. Decizia este definitivă. Cel mai important efect al acestei soluţii este suspendarea lui Mircea Moloţ din funcţia de preşedinte al Consiliului Judeţean Hunedoara.
UPDATE 18.00 Şedinţa de judecată s-a încheiat. Urmează deliberarea judecătorului. La Curtea de Apel Alba Iulia au sosit mai mulţi apropiaţi şi susţinători ai celor cinci inculpaţi. Soluţia va fi pronunţată în cursul serii.
UPDATE 14.30 Instanţa de judecată a luat o pauză în condiţiile în care procurorul DNA a depus la dosar noi documente în susţinerea propunerii de arestare preventivă. Avocaţii inculpaţilor au solicitat pauză pentru a studia documentele depuse de Parchet. Ulterior, şedinţa a fost reluată.
____________________________________________
Procurorii DNA Alba Iulia au contestat decizia Tribunalului Alba, pronunţată joi, 4 decembrie 2014, potrivit căreia Moloţ şi ceilalţi trei inculpaţi vor fi cerceteţi în libertate cu măsura controlului judiciar şi solicită arestarea preventivă a acestora. Soluţia instanţei de fond a fost contestată şi de către inculpaţi.
La curtea de Apel Alba Iulia, şedinţa de judecată a început în jurul orei 13.00, fiind aşteptată o decizie definitivă în cursul după-amiezii.
Mircea Moloţ a venit la Curtea de Apel Alba Iulia însoţit de familie şi nu a făcut declaraţii de presă. Înainte de a intra în sala de judecată a primit încurajări din partea soţiei şi a fiicei sale. Şedinţa de judecată este secretă, la fel ca la Tribunalul Alba. Judecătorul care decide soarta celor cinci este Elena Covaciu.
Acuzaţiile procurorilor DNA:
MOLOŢ MIRCEA IOAN, preşedintele Consiliului Judeţean Hunedoara, cu privire la săvârşirea infracţiunilor concurente de:
- trafic de influenţă, în formă continuată (2 acte materiale),
- luare de mită, în formă continuată, (21 acte materiale),
- luare de mită,
- luare de mită, în formă continuată (3 acte materiale),
- folosirea influenţei ori autorităţii în scopul obţinerii pentru sine sau pentru altul de bani, bunuri sau alte foloase necuvenite de către o persoană care îndeplineşte o funcţie de conducere într-un partid, într-un sindicat sau patronat ori în cadrul unei persoane juridice fără scop patrimonial,
- spălare de bani, în forma instigării (2 infracţiuni),
- conflict de interese,
- deţinerea fără drept a unui document ce conţine informaţii secrete de stat.
BALINT TIBERIU IOAN, vicepreşedintele Consiliului Judeţean Hunedoara, cu privire la săvârşirea infracţiunilor concurente de:
- luare de mită, în formă continuată,
- fals în înscrisuri sub semnătură privată, în formă continuată (4 acte materiale),
- spălare de bani, în forma instigării.
VENTER ROBERTTO-PATRICK, administrator al SC Vivanty Industries SRL Şoimuş, cu privire la săvârşirea infracţiunilor concurente de:
- complicitate la luare de mită, în formă continuată, (21 acte materiale),
- complicitate la luare de mită, în formă continuată, (3 acte materiale),
- spălare de bani (2 infracţiuni),
- fals în înscrisuri sub semnătură privată.
PUP EMANOIL MILICĂ, administrator al SC Trans Construct Import Export SRL, cu privire la săvârşirea infracţiunilor concurente de:
- dare de mită, în formă continuată (3 acte materiale),
- dare de mită, în formă continuată,
- fals în înscrisuri sub semnătură privată, în formă continuată (3 acte materiale),
- spălare de bani, în forma complicităţii (2 infracţiuni);
AXINTE VASILE, administrator al SC Viva Construct SRL şi SC Euro Cons Expert SRL, cu privire la săvârşirea infracţiunilor concurente de:
- cumpărare de influenţă în formă continuată (2 acte materiale),
- dare de mită în formă continuată (21 acte materiale),
- dare de mită,
- fals în înscrisuri sub semnătură privată în formă, (21 acte materiale),
- complicitate la spălare de bani.
Ppotrivit DNA Alba Iulia, în perioada 2011 - 2013, inculpatul Moloţ Mircea Ioan, în calitate de preşedinte al Consiliului Judeţean Hunedoara, şi-a traficat influenţa reală pe care o avea asupra unei persoane din cadrul SC Apa Prod SA Deva (societate al cărui acţionar majoritar este Consiliul Judeţean Hunedoara (76,72%) alături de consiliile locale din acelaşi judeţ), în scopul avantajării societăţilor comerciale Viva Construct SRL Deva şi Euro Cons Expert SRL, în cadrul procedurii de atribuire a unor contracte de lucrări. În schimbul sprijinului oferit, inculpatul Axinte Vasile a cedat execuţia unei părţi din lucrările respective, către SC Vivanty Industries SRL Şoimuş, societate controlată direct în calitate de asociat şi administrator de către inculpatul Venter Robertto Patrick - ginerele preşedintelui Consiliului Judeţean Hunedoara.
De asemenea, în perioada 2010-2014, inculpatul Moloţ Mircea Ioan a creat şi pus în funcţiune un circuit financiar prin care fondurile publice, legal aprobate pe proiecte, au ajuns în conturile unor societăţi care nu îndeplineau criteriile de calificare, privind capacitatea tehnică şi/sau profesională, economico-financiară, precum şi experienţa similară. Aceste firme erau controlate de către persoane din cercul său relaţional, respectiv inculpatul Robertto Venter Patrick şi alte persoane interpuse devenite formal reprezentanţi ai acestor societăţi.
Moloţ mai este acuzat că, perioada 2010-2014, în exercitarea atribuţiilor de serviciu a participat la luarea deciziilor privind aprobarea capitolului bugetar al CJ Hunedoara, referitor la reclamă şi publicitate. Ulterior, inculpatul a efectuat acte de dispoziţie cu privire la efectuarea de plăţi privind aceste servicii, a semnat contracte de servicii de publicitate, în acest sens fiind obţinute, printr-un intermediar, foloase patrimoniale în favoarea societăţilor administrate de fiica sa, în sumă de 990.109, 96 lei.