FOTO Sărbătoare emoţionantă lângă barajul de steril din Apuseni. Foşti locuitori ai satului Geamăna au revenit acasă după 30 de ani

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Peste 100 de persoane foşti locuitori sau urmaşi ai unor familii care au locuit în Geamăna din comuna Lupşa s-au întâlnit duminică, 12 august, pentru prima dată de la momentul dispariţiei satului lor.

A fost un eveniment emoţionant pentru cei mai mulţi din ei, unii revăzându-şi locurile copilăriei după 30 sau chiar 40 de ani de la momentul când au fost obligaţi să părăsească satul. Sărbatoarea ”gemănenilor” a avut loc în apropierea uriaşului iaz de steril care le acoperă satul.

”A fost ceva de nedescris pentru noi. Nu am crezut că se vor aduna atâţia oameni. S-a râs mult, dar s-a şi plâns atunci când s-au depănat poveşti despre copilăria noastră”, a spus Eugen Nicoară, unul dintre organizatorii evenimentului şi care locuieşte în prezent în satul Bucium Izbita. Oaspeţii au fost întâmpinaţi cu balmoş moţesc, pancove, prăjituri şi plăcinte.

”Am discutat mult despre ceea ce a însemnat Geamăna pentru noi şi am povestit ce am făcut fiecare în viaţa noastră până acum. Au fost persoane care au locuit acolo, dar şi urmaşi ai unora dintre cei care au fost nevoiţi să plece. Ne-au ajutat şi câteva familii din zonă pentruc a sărbătoarea noastră să iasă foarte bine”, a completat fostul locuitor din Geamăna. Oamenii au venit din mai multe colţuri ale ţării, cum ar fi Turda, Cluj-Napoca, Bucureşti, Alba Iulia, Petroşani. În 2019 vor să reediteze întâlnirea dar să fie şi mai mulţi prezenţi. Şi-au anunţat participarea şi ”gemăneni” plecaţi în străinătate, în Italia sau Spania.

Imagine indisponibilă

În prezent, în jurul barajului de pe Valea Şesei mai locuiesc circa 10 familii, majoritatea în satul Vinţa, ultimul ”atacat” de sterilul din iaz. Biserica de la Vinţa, veche de peste 200 de ani, este în curs de strămutare la Sibiu, în prezent aici lucrându-se la extragerea picturii. În 1986, când a început deversarea sterilului de la combinatul situat la Roşia Poieni, trăiau aici peste 1.000 de persoane.

Imagine indisponibilă
Imagine indisponibilă
Imagine indisponibilă
Imagine indisponibilă
Alba Iulia



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite