FOTO Revelion în peşteră. Cum au marcat trecerea în noul an 15 speologi în Apuseni

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Speologii au sărbătorit anul nou în peşteră
Speologii au sărbătorit anul nou în peşteră

Sărbătorirea trecerii în anul 2014 a fost organizată de o parte din membrii Asociaţiei Speologice Sfinx în zona turistică a Peşterii cu Cristale, din comuna Roşia - Bihor, situată în Situl Natura 2000 Defileul Crişului Repede – Pădurea Craiului. Întâmpinarea anului nou s-a realizat printr-o “festivitate morală şi sacră”, prin ciocnirea unui pahar de şampanie şi îmbraţişări.

Un număr de 15 speologi din Roşia, Gârda, Bucuresti, Turda, Braşov, Suceava şi Iaşi au sărbătorit trecerea în noul an în această cavitate excepţională printre cristalele excentrice, administrate de Asociaţia Speologică Sfinx din Gârda de Sus în parteneriat de Centrul pentru Arii Protejate şi Dezvoltare Durabilă Bihor.

”Speologii au marcat momentul cu speranţa ca noul an să le aduca noi realizări în domeniu, descoperiri de noi goluri subterane care să fie explorate, descrise şi cercetate. De asemenea unii colegi îşi doresc absolvirea unor stagii de formare în domeniul speologic, precum şi ca amenajarea turistică a Peşterii cu Cristale să fie dezvoltată prin includerea de noi sectoare inaccesibile turiştilor în present”, a spus Christian Ciubotărescu, preşedintele AS Sfinx.

“În 2014 ne dorim să avem cât mai mulţi vizitatori, în primul rând pentru că a fost vizitată din prima secundă a anului, de către un grup de speologi care a vrut să facă neaparat revelionul în peştera”, a spus, de asemenea, Florian Petrichia, unul din ghizii peşterii. Peştera cu Cristale a fost descoperită prin înaintarea frontului din Mina Farcu în anul 1987 şi a fost amenajată şi deschisă turismului la sfârşitul anului 2012. Peştera este unică în 

Europa prin faptul că turiştii pot vedea şi admira frumoasele cristalizări excentrice de calcit, iar în lume mai exită o singură peşteră similara în Africa de Sud.

Cristalele de calcit care sunt perfect transparente, sunt denumite excentrice deoarece cresc şi se dezvoltă  pe toate direcţiile, sfidând gravitaţia care guverneaza creşterea celorlalte formaţiuni de peştera (stalacite, stalagmite, coloane) care cresc fie de sus în jos, fie de jos în sus.

”Acest mod inedit de sărbătorire a revelionului în peşteri este organizat de membrii Asociaţiei Speologice Sfinx din Gârda de peste 20 de ani, şi ne-a fost insuflat de Dl Profesor Dr Iosif Viehmann de la Universitatea Babeş Bolyai din Cluj, cercetător pensionat la Institutul de Speologie Emil Racoviţă Cluj, care are în prezent venerabila vârstă de 88 de ani, şi care împreună cu studenţii domniei sale pentru o perioadă de peste 30 de ani a întâmpinat venirea noilor ani în peşteri”, a mai spus Christian Ciubotărescu.

Alba Iulia



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite