Foştii directori de la Ampelum Zlatna au scăpat de închisoare după prescrierea faptelor. Infracţiunile dovedite nu mai pot fi pedepsite

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Viorel Măluşel şi Alice Haţegan, doi dintre foştii directori de la combinatul de prelucrare a cuprului Ampelum Zlatna nu mai sunt inculpaţi pentru infracţiunile de abuz în serviciu contra intereselor persoanelor şi fals intelectual la legea contabilităţii. Faptele de care sunt acuzaţi cei doi s-au prescris.

Situaţia a fost constatată atât la Tribunalul Alba cât şi la Curtea de Apel Alba Iulia. Sentinţa definitivă a fost pronunţată de Curtea de Apel în luna noiembrie 2012. La instanţa de fond, Judecătoria Alba Iulia, Viorel Măluşel şi Alice Haţegan, au fost condamnaţi în iunie 2010, la câte trei ani de închisoare cu executare.

Cei doi mai au o condamnare tot în legătură cu activitatea de la SC Ampelum SA. Măluşel şi Haţegan au primit în 2008 câte 1 an de închisoare cu suspendarea executării pedepsei. În dosarul în care s-a constatat prescrierea fapelor, fostul director general Viorel Măluşel a fost acuzat de abuz în serviciu contra intereselor persoanelor şi fals intelectual, iar fostul director economic Alice Haţegan a fost trimisă în judecată pentru fals intelectual. Faptele au avut loc în perioada 2000 - 2002. În 2004, SC Ampelum SA Zlatna şi-a închis porţile, iar ulterior a fost declarată în faliment cu datorii de zeci de milioane de euro. 

Partener din Elveţia

Dosarul dezvăluie schema unei mega-înşelătorii căreia i-a căzut victimă una dintre cele mai mari companii din domeniul tranzacţiilor cu metale la nivel mondial: Trafigura Behher BV. Compania cu sediul în Elveţia era printre cei mai importanţi clienţi ai Ampelum Zlatna, cu comenzi de ordinul milioanelor de dolari. Afacerile au început în luna august 2000. Elveţienii cumpărau mii de tone de cupru blister, dar pentru că aveau cheltuieli mari cu depozitarea mărfii în portul Constanţa, părţile au convenit ca marfa să fie depozitată la SC Ampelum SA, până va strânge o cantitate suficientă pentru a face rentabil transportul. 

Cu toate că erau întocmite contracte de custodie pentru marfa produsă şi care teebuia depozitată şi păstrată la dispoziţia Trafigura Behher BV, în realitate SC Ampelulm SA Zlatna nu îşi îndeplinea în întregime aceste obligaţii, valorificând marfa produsă altor persoane juridice, livrările către firma elveţiană fiind mai mici decât cele plătite în avans. Urmarea era o creştere permanentă a stocului scriptic de marfă aparţinând firmei elveţiene, faţă de stocul faptic. În perioada 2000 - 2001 între cele două părţi s-au derulat contracte de aproximativ 3,4 milioane dolari. La sfârşitul lunii iulie – începutul lunii august 2002, SC Ampelulm SA Zlatna a solicitat firmei elveţiene acordarea unui împrumut în valoare de 2.800.000 USD. Pentru acordarea acestui împrumut era însă necesar ca reprezentantul companiei elveţiene să verifice existenţa stocului de cupru achitat de către societate în avans. Iniţial, reprezentanţii firmei străine au cerut SC Ampelum SA, ca la momentul inspecţiei să existe în stoc o cantitate de aproximativ 1.200 tone metrice de cupru, pentru a mai putea continua afacerile. În realitate existau doar 200 tone metrice.

Cum au fost fentaţi eleveţienii

Magistraţii descriu cu lux de amănunte în motivarea sentinţelor cum a decurs manevra de înşelăciune a firmei elveţiene: "Pentru a muşamaliza inexistenţa cantităţii de cupru achitate în avans de către firma elveţiană, inculpatul Măluşel Viorel a hotărât să constituie un stoc fictiv de cupru prin confecţionarea unor lădiţe din lemn care să imite lingourile de cupru (aceste lingouri aveau forma unui trunchi de piramidă). În vederea confecţionării lădiţelor, inculpatul Măluşel Viorel Alexandru a dat dispoziţie verbală învinuiţilor Ardean Nicolae (director de producţie) şi Dreghiciu Ioan (director mecano-energetic) iniţial să confecţioneze două modele de lădiţe care să imite lingourile de cupru. După ce aceştia i-au prezentat cele două modele confecţionate, a ales un model şi a dispus ca cei doi învinuiţi să se ocupe de confecţionarea a cât mai multe astfel de lădiţe, care apoi să fie aşezate pentru a da impresia existenţei stocului de cupru. Lădiţele au fost executate în cadrul secţiei mecano-energetic, prin atelierul de tâmplărie. Iniţial acestea au fost confecţionate din cherestea de brad şi vopsite cu vopsea de culoare neagră, însă deoarece s-a constatat că nu rezistau mecanic, au fost confecţionate apoi din scândură de fag. Deoarece numărul de lădiţe era mic, faţă de dimensiunile halei, învinuiţii au decis să construiască un podium din lemn dintr-un perete în altul al halei, pe care s-au aşezat lădiţele din lemn, iar în faţă, înspre intrarea în hală, s-au aşezat lingourile reale de cupru, dând astfel impresia existenţei stoc a unui mari cantităţi de cupru.

După aşezarea lăzilor s-a redus luminozitatea în hală, prin anularea unor becuri şi vopsirea geamurilor. De asemenea, în momentele imediat următoare vizitei delegaţiei străine de la Trafigura-Beheer BV, s-a creat în hală o perdea de fum cu ajutorul unui utilaj tip ifron. După vizita delegaţiei, la data de 07.08.2002, între S.C. Ampelum SA şi Trafigura Beheer BV s-a încheiat un contract ce prevedea livrarea în perioada septembrie 2002 - decembrie 2003 a 8.000 tone metrice până la 11.200 tone metrice cupru blister. Concomitent s-a încheiat un nou acord de plată în avans pentru suma de 2.800.000 USD, acord ce prevedea şi răscumpărarea de către SC Ampelum SA Zlatna a 1000 mt. cupru în valoare de 1.353.780 USD. La data de 14.08.2002, în contul SC Ampelulm SA s-a virat suma de 1.095.589 USD, restul până la 2.800.000 USD fiind reţinute în contul ratei anterioare neachitate prin livrări şi pentru răscumpărarea arătată mai sus".

După vizita delegaţiei străine, lemnul folosit la confecţionarea lăzilor si a podiumului a fost în parte folosit ca lemn de foc şi în parte pentru confecţionarea de schele şi podele. Cheltuielile SC Ampelul SA Zlatna cu confecţionarea lădiţelor din lemn şi a podiumului s-a ridicat la suma de 22.125 lei, bani consideraţi prejudiciu în dauna scietăţii. Aceste evenimente au constituit probele pentru infracţiunea de abuz în serviciu contra intereselor persoanelor.

Înregistrări false în contabilitate

"Deoarece S.C.Ampelum SA avea pierderi mari, inculpaţii Măluşel Viorel Alexandru şi Haţegan Alice au procedat în perioada anilor 2001-2003, cu ştiinţă, la efectuarea de înregistrări inexacte în contabilitatea societăţii, denaturând astfel rezultatele financiare ale societăţii. Astfel, spre sfârşitul lunii noiembrie 2001, inculpatul Măluşel Viorel i-a solicitat inculpatei Haţegan Alice, să-i ofere o soluţie pentru creşterea rezultatelor financiare ale societăţii. Aceasta i-a explicat inculpatului Măluşel că ar putea fi întocmite facturi fiscale fictive în care să se menţioneze că a livrat concentrat de cupru şi cupru convertizor către Trafigura Beheer BV, societate cu care aveau contract comercial de livrare, care apoi să fie înregistrate în contabilitatea societăţii (veniturile creşteau astfel cu valoarea cuprului livrat). Inculpatul Măluşel a fost de acord cu această soluţie propusă şi a dispus verbal ca inculpata Haţegan Alice să întocmească facturile respective, indicându-i ca valoarea totală a acestora să fie de aproximativ 50.000.000.000 ROL", se mai afirmă în motivarea judecătorilor. Suma este echivalentul a 5.000.000 RON, respectiv circa 1,5 milioane de dolari la raportul din prezent leu - dolar. 

Procedura ilegală a fost repetată la începutul lunii iunie 2002, când Viorel Măluşel i-a solicitat din nou directorului economic să întocmească facturi fiscale fictive către firma eleveţiană, care să fie înregistrate în bilanţul contabil. "La aceeaşi dată, inculpatul Măluşel Viorel  Alexandru  a întocmit  un proces verbal de custodie, înregistrat cu nr. 4993/03.06.2002 în care se menţiona că SC Ampelum SA s-a înţeles cu Trafigura Beheer BV să păstreze în custodie cantitatea de 56.000 tone concentrat de cupru (la care se făcea referire în cele două facturi fiscale fictive ), în valoare totală de 3.039.680 USD (101.929.584.440 ROL). Este semnificativ de remarcat faptul că la data de 03.06.2002, SC Ampelum SA Zlatna, nu avea capacitatea de a furniza cantitatea de 56.000 tone concentrat de cupru umed, menţionată în cele două facturi fiscale, din 03.06.2002 şi în procesul verbal de custodie, deoarece la acea dată avea pe stoc doar cantitatea de 42.047 tone de diverse concentrate de cupru. Bilanţurile contabile pe anii 2002-2003 au fost influenţate şi prin înregistrarea facturilor fictive de stornare în contabilitatea societăţii, crescându-se astfel nejustificat cheltuielile", mai susţin magistraţii în descrierea faptelor de fals intelectual la legea contabilităţii.

Viorel Măluşel mai are un proces penal în derulare, tot în legătură cu infracţiuni ce au legătură cu activitatea la Ampelum Zlatna. Acuzaţia este de folosire cu rea credinţă a creditului societăţii. Fostul director a fost achitat atât la Judecătorie, cât şi la Tribunal. Dosarul este în faza de recurs la Curtea de Apel Alba Iulia.

Alba Iulia



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite