Finanţare norvegiană de 8 milioane de lei pentru un muzeu de artă religioasă la Alba Iulia
0Consiliul Judeţean Alba a demarat, în parteneriat cu Muzeul Naţional al Unirii din Alba Iulia, Arhiepiscopia Ortodoxă de Alba Iulia şi Muzeul Universităţii din Bergen, Norvegia, un proiect cu finanţare externă prin care clădirea fostului Spital Militar din Cetatea Alba Iulia va fi reabilitată şi transformată într-un muzeu ce va adăposti două dintre cele mai valoroase colecţii de artă veche românească.
După ce, în urmă cu puţin timp, Consiliul Judeţean Alba a semnat contractul de finanţare aferent proiectului, joi, 5 martie, a avut loc, la Alba Iulia, o primă sedinţă de lucru a partenerilor, la care au fost prezenţi şi Prof. Dr. Henrik von Achen, Directorul Muzeului Universităţii din Bergen, Norvegia, alături de Eli Hausken, expert în cadrul proiectului, pentru a stabili modalităţile concrete de lucru şi a discuta pe marginea realizării unui logo care să individualizeze muzeul ce va lua naştere în urma proiectului.
Cu o valoare totală de 9,2 milioane de lei, din care 8,02 milioane de lei finanţaţi prin programul „Conservarea şi revitalizarea patrimoniului cultural şi naţional” din cadrul Mecanismului financiar SEE 2009-2014, proiectul, intitulat „MUSEIKON. Un nou muzeu al icoanei revitalizează o clădire monument istoric restaurată în Alba Iulia”, va revitaliza şi va pune în valoare o clădire monument istoric situată în inima Cetăţii din Alba Iulia. Totodată, vor fi clasate şi restaurate 52 de icoane şi 15 cărţi vechi, vor fi clasate 2.500 de bunuri culturale şi va fi digitalizat întregul inventar al MuseIkon (5.624 obiecte), rezultând o bază de date disponibilă online. Clădirea în care va fi amenajat muzeul este în cetatea Alba Carolina şi este monument istoric, fiind în trecut spital militar.
”Proiectul MUSEIKON contribuie, în acelaşi timp, la dezvoltarea ofertei culturale şi la nevoia de a păstra pentru generaţiile viitoare colecţiile de icoane şi carte veche românească, aflate printre cele mai valoroase din ţară, răspunzând şi nevoii publice de acces la educaţie prin dezvoltarea ofertei culturale inovatoare şi prin dezvoltarea de relaţii bilaterale consolidate cu specialişti din alte ţări. Pentru a răspunde nevoii de accesibilitate, întreaga colecţie a noului muzeu va fi digitizată şi diseminată în mod corespunzător în mediul virtual. Cu o durată de 15 luni, proiectul se va finaliza la 30 aprilie 2016”, se afirmă într-un comunicat de presă al Consiliului judeţean Alba.
Ana Dumitran, muzeograf la Muzeul Naţional al Unirii: „Muzeul va conţine 5.624 de obiecte prin unirea celor două colecţii. În cadrul proiectului vor fi restaurate 52 icoane şi 15 cărţi. Expoziţia va avea 3 „vedete”: o icoană din Ţălna din sec. XV, o ichoană de la Urisiu, judeţul Mureş şi o icoană de la Curtea Veche a Moldovei. Acestea sunt pe locul 2 în topul celor mai vechi icoane din România. Icoana din Moldova este unicat pentru că se numără printre cele puţine rămase după un incendiu care a distrus colecţia de icoane ce trebuia dusă la Constantinopol. Va fi un muzeu nu cu icoane, ci despre icoane. Norvegia demonstrează încă o dată că este o ţară care iubeşte patrimoniul cultural”.
Profesorul Henrik von Achen: „Două lucruri trebuie subliniate: un proiect bun este doar din jumătatea lucrului ce trebuie făcut, de aceea am venit la Alba Iulia să vedem icoanele, muzeul şi oamenii implicaţi. Un proiect bun nu poate fi exista fără oameni buni ! Muzeul va fi nu doar un spaţiu expoziţional, ci un loc de întâlnire, un spaţiu de socializare care oferă experienţe, emoţii. A înţelege cine eşti poate fi facilitat (intermediat) prin interacţiunea cu alte identităţi. Dacă nu ai o identitate, nu poţi să ai un viitor”.
„Acum un an a apărut şansa, au apărut partenerii noştri din Norvegia şi a trecut un an de atunci, şi suntem într-o situaţie fericită pentru că am semnat contractul de finanţare cu Ministerul Culturii, în situaţia în care putem începe implementarea proiectului. Peste un an de zile va fi un moment special, inaugurarea oficială a muzeului. Acest proiect îl văd ca un cadou pentru Alba Iulia, în perspectiva unui moment important din istoria României, 100 de ani de la Marea Unire, fiind unul din paşii pe care îi facem către 2018”, a declarat preşedintele CJ Alba, Ion Dumitrel.