Exportul fructelor de pădure aduce sute de mii de euro în contul silvicultorilor din Alba
0
Adunatul fructelor de pădure este o afacere profitabilă şi în 2013. Ca şi în anii anteriori, circa 200 de tone de afine vor fi culese din pădurile din Alba. Cantitatea este exportată aproape integral, mai ales în Germania şi Austria. Direcţia Silvică Alba vinde în fiecare an, pe lângă afine, 10 tone de zmeură, 50 de tone de măceşe şi 50 de tone de porumbele.
Silvicultorii au deschis centre de colectare a afinelor în majoritatea localităţilor de pe văile Arieşului, dar şi în zona Sebeş-Cugir. Fructele de pădure sunt colectate, sortate, ambalate şi refrigerate la Centrul frigorific de la Bistra. De aici, prin intermediul firmelor specializate ajung pe piaţa occidentală. Fructele de pădure recoltate pe teritoriul judeţului Alba vor fi vândute tot la export, mai ales austriecilor şi nemţilor. Străinii cumpără fructele de pădure mai ales datorită faptului că acestea sunt benefice pentru sănătatea omului, ele fiind utilizate ca materie primă în industria farmaceutică.
Culegătorii de afine primesc 7-8 lei pentru fiecare kilogram de afine. Sezonul de recoltare se va încheia la jumătatea lunii septembrie. Fructele din flora spontană, neafectate de poluare, netratate cu substanţe chimice de fertilizare sau de combatere a dăunătorilor sunt foarte apreciate de străini. Afinele recoltate de pe raza ocoalelor Valea Arieşului, Gârda, Cugir şi Sebeş vor ajunge pe piaţa europeană, în ţări precum Germania, Austria, Italia, San Marino, care cumpără aproape toată cantitatea culeasă şi sortată de silvicultorii din Alba.
În urma valorificării pe piaţa externă, câştigul ar fi de aproximativ 300.000 euro, în condiţiile în care occidentalii oferă în jur de 1.800 - 2.000 de euro pentru fiecare tonă de afine. Profitul este de aproximativ 30 – 40 la sută. Cea mai mare cantitate de afine se va aduna de pe raza Ocolului Valea Arieşului, în Munţii Apuseni. În zonă există culegători statornici care sunt proprietari ai suprafeţelor pe care creşte afinul. De la aceştia se adună afina de cea mai bună calitate, pentru că aleg momentul cel mai bun de recoltare. Mai există culegătorii ocazionali din zonă, pentru care este sursă de venit temporar. În fiecare an sunt şi culegători migratori, carte recoltează fructele din alte zone şi le aduc la centrul de colectare.
Culesul fructelor de pădure este o sursă de venit pentru oamenii nevoiaşi din zonele montane ale judeţului. „În lunile de vară mă trezesc şi la 5 dimineaţa, ca să adun cât mai multe afine. E o ocupaţie de familie, din banii primiţi ne asigurăm traiul zilnic. În zilele bune, fără ploi, eu cu soţia şi copiii strângem şi câte 100 de kilograme. Nu e uşor, e o muncă migăloasă, dar aici nu avem, prea multe soluţii să câştigăm un ban cinstit“, a spus Nicolae Muntean, culegător de afine din Lupşa.
Medicii spun că afinele sunt un adevărat ac pentru cojocul bolilor, întrucât ajută la reglarea circulaţiei sangvine, au efect antiseptic, antidiareic şi diuretic şi combate depunerile de grăsime. Afinul creşte în păduri montane rărite, pe pajişti montane şi subalpine, mai ales pe versanţii umbriţi şi umezi.