Excepţii respinse în dosarul banilor publici de la FC Unirea Alba Iulia. Inculpaţii au cerut restituirea rechizitoriului la DNA

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Tribunalul Alba a respins excepţiile invocate de inculpaţi în dosarul banilor publici de la clubul de fotbal FC Unirea Alba Iulia. Instanţa a stabilit un nou termen pentru data de 18 martie 2013.

Inculpaţii au solicitat, în principal, restituirea dosarului la DNA din motive procedurale. Apărătorii au invocat şi faptul că DNA-ul nu ar fi fost competent să instrumenteze ancheta. Un motiv susţinut în faţa magistraţilor este faptul că expertiza realizată la solicitarea Consiliului local Alba Iulia a stabilit că nu există prejudiciu în dauna bugetului local. 

Judecătorii de la Tribunal au respins solicitările inculpaţilor şi au stabilit un nou termen pentru 18 martie 2013. Dosarul a fost trimis în judecată în iunile 2012. Inculpaţi sunt viceprimarul Paul Voicu, preşedintele clubului FC Unirea Alba Iulia, Marian Sarmeş, vicepreşedinţii Mihai Bărdaş (fost consilier local), respectiv Oliviu Feneşan şi fostul preşedinte executiv al clubului Nicolae Lupu. Acuzaţia principală adusă acestora este aceea de înşelăciune. 

Cei cinci inculpaţi sunt acuzaţi că au folosit în mod ilegal sumele de bani alocate pentru finanţarea clubului de Consiliul Local Alba Iulia şi Consiliul Judeţean Alba în perioada 2005 - 2011. În total ar fi vorba de aproximativ 11 milioane de lei: 8 milioane de lei de la Consiliul local şi 3 milioane de lei de la Consiliul Judeţean.

Consiliul Local Alba Iulia nu s-a constituit parte civilă în dosarul procurorilor. La iniţiativa fostului consilier Horea Bărdaş, Consiliul local a luat această decizie în 31 mai 2012 pe baza unei expertize realizată la solicitarea Primăriei. Iniţial, consilierii au adoptat o hotărâre prin care se constituiau parte civilă cu suma indicată de procurorii DNA. Consiliul local apare în proces ca parte vătămată.

Consiliul Judeţean Alba a decis să se constituie parte civilă, dar nu a indicat o sumă, lăsând la aprecierea instanţei de judecată să decidă dacă există sau nu un prejuduciu. Dosarul a rezultat în urma unui control efectuat de Garda Financiară Sibiu la clubul de fotbal FC Unirea Alba Iulia, la începutul anului 2011, în dosarul în care au fost trimişi în judecată cinci funcţionari de la DGFP Alba, printre care şi fostul director adjunct Ioan Dobra. Cauza a fost trimisă la DNA care a continuat cercetările şi a ajuns la concluzia că banii nu au fost cheltuiţi legal. Potrivit Codului Penal infracţiunea de înşelăciune se pedepseşte cu închisoare de la 6 luni la 12 ani.

Alba Iulia



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite