Elevii Colegiului „HCC“ din Alba Iulia au câştigat cea mai mare competiţie de robotică din România. Patru echipe vor merge la concursul din SUA

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Echipa Colegiului Naţional „Horea, Cloşca şi Crişan” din Alba Iulia a câştigat premiul I la cea mai mare competiţie de robotică din România şi va merge la finala internaţională a competiţiei ce se va desfăşura în Statele Unite ale Americii. Echipa „XEO RO001” a participat în competiţia naţională cu roboţelul XEO.

Elevii de la Colegiul din Alba Iulia s-au aflat între alţi 800 de elevi din 33 de oraşe înscrişi în BRD FIRST Tech Challenge Romania. Echipele au proiectat, construit şi programat câte un robot care se încadrează în tema globală anuală stabilită de FIRST International. Au fost, în total, 92 de roboţi înscrişi în concurs.

„Sunt foarte mândră de toţi copiii care au participat si care au muncit luni întregi, uneori si noaptea, pentru a construi roboţii”, declară Dana Războiu, fondatoarea asociaţiei „Naţie prin Educaţie” care a adus şi a implementat în România această competiţie, obţinând licenţă de la FIRST USA (For Inspiration and Recognition of Science and Technology), cea mai mare structură ONG din domeniul roboticii şi educaţiei STEM. 

Cele patru echipe care vor participa la Campionatul Mondial FIRST USA din Detroit:

Inspire Award 1 – ”XEO”, Colegiul National ”Horea, Cloşca si Crişan” din Alba Iulia

Inspire Award 2 – ”QuantumRobotics”, Liceul Teoretic Internaţional de Informatică din Bucureşti

Winning Alliance Captain – ”Qube”, Colegiul Naţional ”Mihai Viteazul” din Bucureşti

Winning Alliance 1st Pick – ”Technogods”, Colegiul Naţional ”Ecaterina Teodoroiu”, Târgu-Jiu

„Ediţia din acest an a ieşit şi mai bine decât cea de anul trecut, au participat mult mai mulţi liceeni, a fost şi mai multă adrenalină, iar roboţii sunt din ce în ce mai perfomanţi... Îi felicit pe cei care au câştigat, să nu uite când pleacă în SUA că sunt români, iar românul este luptător, este competitiv, îşi doreşte să câştige. Putem fi mai buni decât americanii!”, spune Dana care, alături de echipa sa de la „Naţie prin Educaţie” şi de mentori, îi va pregăti pe elevi pentru această nouă etapă, care va avea loc la finalul lunii aprilie. La finala de la Bucureşti au fost prezenţi atât membri ai juriului FTC din America, cât şi preşedintele FIRST Tech Challenge, Ken Johnson, care a venit pentru prima dată în România, special pentru concursul de aici. La ceremonia de deschidere, care a început cu imnul naţional, acesta a ţinut un discurs în care i-a felicitat pe toţi cei  prezenţi în această competiţie. 

„Faceţi parte din primul val al acestei mişcări care aduce o schimbare importantă în ţara voastră, care vă va schimba vieţile şi vă va ajuta să schimbaţi lumea. FIRST este un acronim de la inspiraţie şi recunoaştere în ştiinţă şi tehnologie. Misiunea noastră este aceea de a schimba lumea. Şi facem acest lucru prin modul în care modificăm felul în care sunt văzuţi şi modul în care sunt respectaţi oamenii de ştiinţă şi cei care lucrează în tehnologie. Acest lucru este esenţial. În acest moment, voi vă alăturaţi unei comunităţi care include 500.000 de elevi şi 150.000 de voluntari care participă, în fiecare an, la FIRST, iar aceste cifre cresc în fiecare an. Totul se bazează în prezent pe tehnologie şi pe inovaţie. Voi sunteţi oamenii care rezolvă probleme şi vă garantez că unii dintre cei 1200 de elevi care se află acum, aici, în 10 poate 15 ani vor descoperi soluţii care vor vindeca anumite boli. Poate cineva de aici va dezvolta o noua tehnologie care va aduce soluţii ale problemelor cu care ne confruntăm acum, ca încălzirea globală, de exemplu. Voi sunteţi viitorii lideri care cresc în acest moment. Aşa că vă mulţumesc încă o dată că sunteţi aici şi, indiferent de premiile pe care le veţi obţine după aceste două zile, fiecare dintre voi este deja un câştigător”, a declarat Ken Johnson.

   

”INSPIRE AWARD 1” este cel mai important premiu al competitiei. El este acordat echipelor care excelează în performanţele robotului, complexitatea şi calitatea realizării cărţii echipei “engineering book” şi spiritul de echipă, spiritul competiţiei FTC (FIRST Tech Challenge). “Această echipă a înţeles că spiritul FTC este mai mult decât a construi şi a controla un robot. De la început până la sfârşit numărul 1 este greu de definit dar îl vom spune acum: Premiul 1, locul 1 care va merge în State este o echipă din Transilvania. Este echipa RO 001 Colegiul Naţional HCC Alba Iulia TEAM XEO”, a spus Dana Războiu, din partea organizatorilor, la înmânarea premiului.

Imagine indisponibilă

Standul echipei XEO a promovat în principal Centenarul şi Unirea din 1918, concomitent cu robotul echipei “Ela”. Competiţia a constat în desfăşurarea unor ”meciuri” de 2:30 minute, 30 de secunde perioada de început în care robotul trebuia să execute sarcini singur fără să fie controlat de şoferi. În următoarele 2 minute roboţii trebuiau să ridice cuburile din centrul terenului, pentru a le stivui în raftul echipei lor. Roboţii mai puteau sa ia un totem si sa îl plaseze în afara terenului pentru a face punct.

Echipa ”XEO RO001” a câştigat primele 3 meciuri fără probleme, însă la al 4-lea meci a întâmpinat probleme de conexiune între robot şi telecomanda de control şi nu a reuşit să identifice cauza sigură a problemei. ”Am terminat ziua cu 4 din 5 meciuri castigate, supăraţi de problemele de comunicare. Duminică am reuşit să ajungem pe locul 3 în divizia noastra din 45 de echipe după multe meciuri grele şi ne-am calificat în semifinale. Din păcate robotul s-a deconectat în a doua semifinală şi nu am reuşit să ajungem şi în finale”, a spus unul dintre reprezenatanţi echipei. Acest lucru nu a însemnat că totul a fost pierdut.

Imagine indisponibilă

Marele Premiu al competiţiei acordat echipei din Alba Iulia se referă toate calităţile şi comportamentul echipei pe tot parcursul concursului şi-n deosebi cele de comportament în relaţia cu echipele concurente.

Echipa de robotică XEO RO001 HCC din Alba Iulia Elevii claselor de informatică:

Alex Drăguş – driver

Mermezan Mihai – coach

Corpodean Darius – driver

David Bogan – mechanic

Cioancă Răzvan – mechanic

Denisa Florea – 3D modelling

Alexandra Jurca – 3d modelling

Şofrac Robert – programator

Claudiu Neamţu – programator

Pop Cristian – programator

Ionuţ Hada – programator

Ghişa Alexandru – assembly

Alex Leterna – grafician

Roxana Popeiu Maria Antoanello Serafino Mădălina Rusan

Profesori mentori: Prof. info. Grad I Carmen Palcu, Prof. info. Grad I Laura Mureşan, Prof. info. Grad I Sebastian Onac.

Te-ar putea interesa şi:

FOTO Imagini rare cu Geamăna, satul din Apuseni dispărut sub muntele de steril al exploatării miniere Cupru Min

Marginalizarea oraşului Alba Iulia în comunism. De ce a fost condamnat să fie un „târg prăfuit, plin de gropi şi bălţi“

Ce este ESP şi cum acţionează cel mai nou sistem de siguranţă pentru maşini

Eroul american Buffalo Bill, în turneu în Transilvania acum 112 ani. Ce se întâmpla la un astfel de show care aduna zeci de mii de spectatori

Alba Iulia



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite