Dosarul penal în care sunt judecaţi Traian Berbeceanu şi foşti procurori DIICOT, reluat de la zero după o decizie a Curţii Constituţionale

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Procesul penal în care sunt judecaţi foştii procurori de la DIICOT Alba Iulia şi fostul comandant al BCCO Alba Iulia ar urma să fie reluat de la zero după decizia Curţii Constituţionale privind nelegalitatea constituirii completelor de 3 judecători de la Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie ICCJ).

Cauza se află în apel la completul de 5 judecători şi, cel mai probabil, până la sfârşitul anului ar fi fost finalizată. În noile condiţii, dosarul, trimis în judecată în 2015, ar urma să revină la un complet de 3 judecători, iar cercetarea judecătorească va fi reluată cu posibile repercursiuni de prescriere a unor fapte.

În dosar sunt implicaţi un fost procuror şef de la DIICOT Alba Iulia, Ioan Mureşan, respectiv un fost comandant al Brigăzii de Combatere a Criminalităţii Organizate Alba Iulia, Traian Berbeceanu. Iniţial, dosarul a avut două părţi, iar inculpaţii au fost trimişi în judecată separat: lotul ”Berbeceanu” de către DIICOT la Tribunalul Bucureşti, iar lotul ”Mureşan” de către DNA la ÎCCJ. 

ÎCCJ a decis conexarea celor două cauze într-un singur dosar care a rămas să fie judecat, atât pe fond cât şi în apel, la instanţa supremă, de completele de 3, respectiv 5 judecători. În cei aproape trei cât a durat prima parte a procesului, din 2014 şi până în 2017, au fost audiaţi circa 100 de martori, o parte dintre inculpaţii care au dorit să mai facă declaraţii suplimentare şi au fost administrate mii de pagini de probe, atât în apărare cât şi în acuzare. Dosarul a intrat în faza de apel, în ianuarie 2018. 

Curtea Constituţională a stabilit, prin decizia din 3 iulie 2019, cu majoritate de 5 la 4, că a existat un conflict între ÎCCJ şi Parlament în ceea ce priveşte constituirea completelor de 3 judecători. Cu alte cuvinte, cauzele ar fi trebuit să fie judecate de magistraţi specializaţi în fapte de corupţie. Sesizarea a fost depusă de Florin Iordache, vicepreşedinte al Camerei Deputaţilor şi îl viza, în principal, pe Liviu Dragnea. Fostul lider PSD nu a scăpat, însă, de condamnare şi, potrivit specialiştilor în drept, nu ar beneficia de pe urma deciziei Curţii Constituţionale. Vor fi rejudecate dosarele de la Înalta Curte, soluţionate în prima instanţă înaintea deciziei ÎCCJ din 23 ianuarie 2019, în măsura în care nu au devenit definitive.

Exact în această situaţie se află cauza Berbeceanu – Mureşan. A fost soluţionat în prima instanţă în iunie 2016, dar nu a fost finalizat în apel până în 23 ianuarie 2019. Următorul termen al cauzei va avea loc în 9 septembrie 2019, când, magistraţii completului de 5 ar urma să pună în aplicare decizia Curţii Constituţională şi să retrimită dosarul pentru rejudecare la completul de 3. De menţionat că acest dosar a mai ”beneficiat” de schimbarea completului şi în faza apelului, ca urmare a unei alte decizii a Curţii Constituţionale, din 2018, care a stabilit, nelegalitatea compunerii completelor de 5 judecători de la ÎCCJ.

În 30 iunie 2016, la doi ani de la începerea procesului, fostul şef al BCCO Alba Iulia a fost achitat în dosarul penal iar procurorii acuzaţi că au fabricat probele care au dus la incriminarea şi înlăturarea sa au fost condamnaţi la închisoare. De asemenea, Traian Berbeceanu ar fi trebuit să primească peste 100.000 de euro, daune morale şi materiale de la foştii săi anchetatori. Berbeceanu a fost achitat pentru săvârşirea infracţiunilor de luare de mită, sprijinire a unui grup infracţional organizat prevăzută, spălare a banilor, fals în înscrisuri sub semnătură privată, complicitate la delapidare, fals în declaraţii. Fostul procuror Ioan Mureşan Mureşan Ioan a primit 7 ani de închisoare pentru represiune nedreaptă, abuz în serviciu şi fals intelectual. Poliţistul Alin Mirel Muntean a fost condamnat la 4 ani de îcnhisoare cu executare pentru represiune nedreaptă şi fals intelectual, iar ex-procurorul Nicolaie Ioan Cean a primit 2 ani cu executare pentru complicitate la infracţiunea de represiune nedreaptă.

Citiţi şi:

Ce va păţi un deţinut care i-a trimis o scrisoare cu mesaj extrem preşedintelui Klaus Iohannis: „L-a ameninţat cu moartea prin tăierea gâtului“

 

FOTO VIDEO A fost stabilită cauza incendiului de la Mănăstirea Râmeţ. Pompierii au părăsit după 24 de ore dispozitivul de intervenţie

 

Proprietarii grupului Filadelfia, cu afaceri de peste 40 de milioane de euro, trimişi în judecată de DIICOT Alba pentru infracţiuni economice

Alba Iulia



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite