Dosarul Carpatica Asig: Ilie Carabulea, eliberat din arest preventiv

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Curtea de Apel Alba Iulia a judecat vineri, 11 martie, contestaţiile formulate în dosarul Carpatica Asigurări, în care au fost arestaţi preventiv omul de afaceri Ilie Carabulea, fiul acestuia şi alte trei persoane. Instanţa a decis eliberarea lui Carabulea din arest preventiv. Decizia este definitivă.

Curtea de Apel Alba a decis vineri, 11 martie, eliberarea din arest preventiv a lui Ilie Carabulea.

Astăzi, 11.03.2016, în dosarul cunoscut opiniei publice ca Dosarul Carpatica Asigurări Curtea de Apel Alba Iulia a admis contestaţiile formulate de inculpaţi împotriva încheierii Tribunalului Sibiu, a desfiinţat încheierea penală atacată şi procedând la o nouă judecată a dispus:

- cu privire la inculpaţii Carabulea Ilie, Carabulea Oprea Nicolae, Toncescu Angela, Stoicescu Liviu Andrei, Năşărău Gheorghe respinge propunerea de arestare preventivă a inculpaţilor şi dispune punerea de îndată în libertate a inculpaţilor dacă nu sunt arestaţi în altă cauză.
- cu privire la inculpatele Coşa Maria şi Crideanu Georgeta înlătură măsura arestului la domiciliul şi celelalte obligaţii stabilite prin încheierea atacată.
Curtea de Apel Alba Iulia a respina contestaţia formulată de Parchetul de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie – D.I.I.C.O.T. – Biroul Teritorial Sibiu împotriva aceleiaşi încheieri penale. Hotărârea Curţii de Apel Alba Iulia este definitivă”, se arată în comunicatul Curţii de Apel Alba Iulia.

Contestaţiile au fost formulate atât de DIICOT Sibiu, cât şi de inculpaţi, împotriva încheierii penale din 5 martie, dispusă de Tribunalul Sibiu. Instanţa a admis atunci propunerea de arestare preventivă pentru 30 de zile cu privire la Ilie Carabulea şi alţi patru inculpaţi – Oprea Carabulea (fiul omului de afaceri), Angela Toncescu, Liviu Stoicescu şi Gheorghe Năsaru – iar faţă de alţi doi inculpaţi – Maria Cosa şi a Georgeta Crideanu – a dispus măsura arestului la domiciliu pentru o perioadă de 30 de zile.

Angela Toncescu este fosta şefă a comisiei de supraveghere a asigurărilor din cadrul Autorităţii de Supraveghere Financiară (ASF), în prezent preşedinta consiliul de administraţie al Carpatica Asig, Liviu Stoicescu este director general al Carpatica Asig, iar Gheorghe Nasărău este director de daune la Carpatica Asig. În arest la domicliu au fost plasate Maria Coşa, unul din oamenii de bază din companie pe latură economică şi Georgeta Criveanu. Pentru aceştia din umră DIICOT a formulat constetaţie şi a solicitat arest preventiv.

Inculpaţii sunt cercetaţi pentru săvârşirea infracţiunilor de constituire a unui grup infracţional organizat, abuz în serviciu, fals informatic, fals material în înscrisuri oficiale şi uz de fals, delapidare, evaziune fiscală şi spălare de bani. Prejudiciul invocat de procurori se ridică la 70 de milioane de lei. Anchetatorii au făcut în cursul zilei de miercuri, 2 martie, percheziţii la locuinţa omului de afaceri din Sibiu şi la mai multe sedii ale Carpatica Asig. Seara, în jurul orelor 18:00, omul de afaceri a fost dus la sediul DIICOT Sibiu pentru audieri, fiind ulterior reţinut, alături de alte şase persoane. 

“În  cauză, există suspiciunea rezonabilă  că începând cu  anul 2015,  la iniţiativa suspectului C. I., suspecţii  M. D., C. G., P. A. şi T. A. au constituit un grup infracţional organizat în scopul săvârşirii unor infracţiuni prin care s-a urmărit protejarea intereselor financiare  pe care le aveau în cadrul unei societăţi de asigurare şi evitarea suspendării autorizaţiei de funcţionare de pe piaţa asigurărilor din România. Prejudiciul cauzat este de aproximativ 70.000.000 de lei”, arată DIICOT. 

Procurorii DIICOT arată în documentul prin care au cerut arestarea preventivă a lui Ilie Carabulea că omul de afaceri a deţinut mereu controlul asupra Carpatica Asig, chiar şi după ce a fost condamnat definitiv în 2012 pentru fapte de corupţie. Astfel, potrivit anchetatorilor, Carabulea a păstrat controlul asupra firmei de asigurări atât prin intermediul contractelor de consultanţă încheiate cu fiul său, Oprea-Nicolae Carabulea, căruia i-a cedat partea sa de acţiuni, cât şi prin anumite persoane împuternicite să acţioneze în numele său, între care Maria Cosa sau Daniel Micu, director al Atlassib, care era şi administrator al Atlassib şi Transcar, aceste societăţi fiind acţionarii Carpatica Asig.

Pe de altă parte, procurorii precizează că, şi începând cu februarie 2014, în perioada în care Ilie Carabulea a fost arestat preventiv şi la domiciliu pentru mai multe infracţiuni de cumpărare de influenţă, dare de mită, instigare la fals în înscrisuri sub semnătură privată şi instigare la uz de fals, omul de afaceri a avut interdicţia să administreze firma de asigurări, astfel că în iulie 2014, în calitate de acţionar principal, l-a mandatat pe fiul său, Oprea Carabulea, să preia toate drepturile şi obligaţiile care îi reveneau.

Citiţi şi:

Ilie Carabulea şi fiul său, Oprea, arestaţi preventiv alături de alte trei persoane. Alte două persoane au primit arest la domiciliu. Decizia nu este definitivă

 

 

DIICOT: Carabulea a controlat Carpatica Asig, prin interpuşi, şi după ce a fost condamnat, înlăturând persoanele incomode

Alba Iulia



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite